Teknoloji

Microsoft Windows 11 kullanıcılarını Edge’de kalmaya zorluyor

microsoft windows 11

Microsoft Windows 11 için kullanıcılarının Başlat menüsü sonuçlarını Edge dışında bir tarayıcıda görmesini mümkün kılan çözümü engelleyecek bir güncelleme çıkarıyor. Bu açık Windows 10 ve 11’in yerleşik tarayıcı kısıtlamalarının bir kısmının etrafından dolaşmayı sağlayan EdgeDeflector gibi uygulamalar sayesinde popüler hâle gelmişti.

Bu haftaya kadar Mozilla ve Brave gibi şirketler de kullanıcılara Başlat menüsü sonuçlarını kendi tarayıcılarında açma imkanı sağlayan çözümler sunmuştu. Ancak artık bu tarz çözümler sunulması mümkün olmayacak.

Söz konusu engelleme, ilk olarak Windows 11’in geçtiğimiz hafta yayınlanan erken ön izleme sürümlerinden birinde görülmüştü. İlk etapta bu engellemenin bir hata sonucu yapıldığı düşünülmüştü. Ancak Microsoft bir açıklama yaparak bu açığın bilinçli şekilde kapatıldığını doğruladı.

Microsoft tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Windows, çeşitli web tarayıcıları da dahil olmak üzere platformunu uygulama ve servislere açıyor. Aynı zamanda Windows hem Windows 10’da hem de Windows 11’de uçtan uca bazı müşteri deneyimleri öneriyor. Görev çubuğundan arama deneyimi de yeniden yönlendirilmeyecek şekilde tasarlanan bu uçtan uca deneyimler arasında yer alıyor. Uygunsuz bir yeniden yönlendirme fark edince gerekli çözümü yayınladık.”

EdgeDeflector’ın geliştiricisi Daniel Aleksandersen, Microsoft’un hamlesini eleştirmekte gecikmedi: “Bunlar bir ürünü önemseyen özenli bir şirketin hareketleri değil. Microsoft, Windows işletim sistemi için iyi bir hizmet vermiyor. Reklamları, uygulama paketlerini ve servis aboneliklerini kullanıcı üretkenliğinin önüne koyuyorlar.”

Microsoft’un hamlesi Mozilla tarafından da eleştirildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “İnsanlar seçim hakkına sahip olmayı hak ediyor. Diledikleri tarayıcıyı kolaylıkla seçmeliler ve bu seçimlerine saygı gösterilmeli. Firefox’u varsayılan tarayıcı olarak seçenlerin Microsoft Edge protokolünü kullandıklarında da Firefox’un açılmasını sağlayan protokol üzerinde çalışmıştık. Ancak Windows 11’de yapılan değişiklikten sonra bunun uygulanması mümkün olmayacak.

Microsoft, Windows 11 kullanıcılarının kendi internet tarayıcılarını seçmesine kolay kolay izin vermeyecek gibi görünüyor. Diğer tarayıcıların seçimini kolaylaştıran açığın kapatılması da, yazılım devinin bu tavrını net biçimde gözler önüne seriyor. Bu tavrın kullanıcılar nezdinde pek de iyi karşılanmayacağını tahmin etmek ise pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER