Teknoloji

Microsoft Windows 10’a eksiksiz bir Linux çekirdeği ekliyor

microsoft windows 10 linux

Microsoft son yıllarda Linux geliştirici camiasını birçok hamlesiyle şaşırtıyor. Bash shell’inin Windows’a getirilmesi ya da Windows 10’da doğal SSH desteğinin sunulması bunlar arasında yer alıyor. Hatta Windows Mağaza’da Ubuntu, SUSE Linux ve Fedora dağıtımlarının varlığı da bunlar arasında sayılabilir. Microsoft şimdi daha da ileri giderek Windows 10’a eksiksiz bir Linux çekirdeği ekliyor.

Yazılım devinin program yöneticisi Jack Hammons, “Bu yaz çıkacak Windows Insiders derlemelerinden başlayarak, Windows Subsystem for Linux (WSL)’un en yeni versiyonunu destekleyecek, özel üretilmiş dahili Linux çekirdeğini ekleyeceğiz.” dedi. “Çekirdek başlangıçta Linux’un en son uzun vadeli kararlı sürümü olan 4.19 sürümüne dayanacak. Çekirdek, WSL çekirdeğinin daima en son Linux özelliklerine sahip olmasını sağlamak amacıyla, yeni ve uzun vadeli kararlı sürümlerin belirlenmesinde yeniden yapılandırılacaktır.”

Microsoft’un Linux’u Windows 10’a entegre etmesi Windows Mağaza’dan yüklenebilecek bir kullanıcı alanı sayesinde kullanılabilir olacaktır. Bunun Microsoft için büyük bir değişim olduğunu ve ilk kez Linux çekirdeğinin Windows’un bir parçası olarak sunulacağını görüyoruz. Görünüşe göre, bu Linux çekirdek entegrasyonu yılın ilerleyen zamanlarında, 19H2 kod adıyla anılan Windows 10 güncellemesiyle sunulacak.

Geliştiriciler için bu durum Windows’da Microsoft’un Linux alt sisteminin performansını dramatik biçimde iyileştirecektir. Ayrıca Microsoft bu çekirdeği Windows Update üzerinden güncelleme garantisini de veriyor. Bu, tamamen açık kaynaklı olacak, geliştiriciler kendi WSL çekirdeklerini tasarlama ve değişikliklere katılma imkanına da sahip olacak.

Microsoft, Windows için yeni bir komut satır uygulaması olan Windows Terminal’in duyurusunu da gerçekleştirdi. Bu, PowerShell, Cmd ve Windows Subsystem for Linux (WSL) için merkezi konum olması için tasarlandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER