Teknoloji

Microsoft ve Google ARM tabanlı Windows cihazlarda Chrome için çalışıyor

google chrome veri tasarrufu windows 7

Microsoft ve Google, Google’ın internet tarayıcısı Chrome’un Windows 10 işletim sistemli ARM tabanlı cihazlarda çalışacak versiyonu için güçlerini birleştirmiş gibi görünüyor. 9to5Google sitesinde yer alan habere göre, Microsoft’ta çalışan çok sayıda mühendis, ARM tabanlı Windows 10 cihazlarda Chrome deneyimini sunmak için Google’a yardımcı oluyor. Qualcomm’un da bu konuda girişimlerinin olduğuna dair haberler geçtiğimiz ay gündeme gelmişti.

Chrome’un yerel bir ARM versiyonunun olması hem Qualcomm hem Microsoft hem de Google için mantıklı bir hamle gibi görünüyor. Chrome Windows 10’daki en popüler masaüstü uygulamalar arasında bulunuyor. ARM tabanlı cihazlar için Chrome’un yerel bir versiyonunun olmaması, ARM tabanlı Windows 10 cihazların ciddiye alınmasını zorlaştırıyor.

Microsoft geçtiğimiz yıl Google Chrome’un yükleyicisini mağaza politikalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Windows Mağaza’dan kaldırmıştı. Söz konusu politikalar, rakip tarayıcıların Microsoft Edge’in rendering motorunu kullanmasını engelliyor. Microsoft Windows 8 döneminde de internet tarayıcılarını benzer şekilde engellemişti.

Microsoft kurallarında bir değişiklik yapmadığı sürece ARM tabanlı Windows cihazlar için hazırlanan Chrome uygulamasının Microsoft Mağaza’ya girmesi pek muhtemel görünmüyor. Ancak Microsoft ve Google arasındaki bu işbirliğinin Slack ve Visual Studio Code gibi Electron tabanlı olan ve Chromium’un bazı parçaları üzerine kurulan uygulamaların performansını artırması bekleniyor. İki şirket, Chromebook’larda Windows 10 sunmak için de birlikte çalışmaya devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER