Teknoloji

Microsoft tüm fiziksel mağazalarını kapatıyor

microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, fiziksel perakendecilik defterini kapatıyor. Yazılım devi, dünya genelindeki tüm fiziksel satış mağazalarını tamamen kapatacağını; sadece dört mağazasını deneyim merkezine dönüştüreceğini ve bu merkezlerde ürün satışı yapılmayacağını açıkladı.

Microsoft’un deneyim merkezine dönüştüreceği mağazaları ABD’nin New York şehrinde (5. Cadde), İngiltere’nin başkenti Londra’da (Oxford Meydanı), Avustralya’nın Sidney şehrinde (Westfield) ve ABD’nin Redmond şehrindeki genel merkez yerleşkesinde bulunuyor. Londra’daki mağazanın kapılarının açılmasının üstünden henüz bir yıl geçmiş durumda.

Microsoft’un geriye kalan tüm fiziksel mağazaları kapatılacak ve şirket dijital satışlara yoğunlaşacak. Şirketten yapılan açıklamada, Microsoft.com ile Xbox ve Windows’un dijital mağazalarında her ay 190 ülkede 1.2 milyar kişiye ulaşıldığı belirtildi.

Yazılım devinden konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise bu kararla bağlantılı olarak işten çıkarmaların yapılmayacağı belirtildi. Microsoft’un mağazalardan sorumlu başkan yardımcısı David Porter ise şirket olarak ellerindeki bu çeşitli yetenek havuzunu büyütme konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.

Microsoft süreci koronavirüs nedeniyle hızlandırdı

The Verge sitesine konuşan kaynaklar Microsoft’un normal şartlar altında 2021’de bu kararı uygulamayı koymayı planladığını; ancak küresel koronavirüs salgını nedeniyle sürecin hızlandırıldı. Yıl sonunda Xbox Series X oyun konsolunu piyasaya sürecek olan şirketin ilk etapta mağazaları 2021’e kadar açık tutma isteği anlaşılır görünüyor. Çift ekranlı Surface Neo’nun çıkışının ertelendiği iddia edilirken; çift ekranlı Android telefon Surface Duo’nun kısa süre içinde piyasaya çıkabileceği belirtiliyor. Mağazaların kapanmasına karar verilmesi, Microsoft’un yeni ürünlerinin fiziksel satışını bizzat yapmayacağı anlamına geliyor.

Bu karar, Microsoft’un salgın nedeniyle geçici olarak kapattığı mağazalarında neden yeniden hizmet vermeye başlamadığını da gösteriyor. Şirket, daha önce konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada mağazaların açılışının küresel veriler, sağlık uzmanlarının yönlendirmeleri ve yerel koşullar doğrultusunda değerlendirileceğini belirtmişti. Bu açıklamada mağazaların ne zaman yeniden açılabileceği konusunda ise bilgi verilmemişti.

Microsoft ilk mağazasını 2009’da açmıştı

Microsoft, salgın nedeniyle kapalı olan mağazalarındaki çalışanlarına ödeme yapmaya devam ettiğini daha önce duyurmuştu. Şirket, yeni dönemde de mağaza çalışanlarının Microsoft’un kurumsal tesislerinde veya uzaktan hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

Microsoft, ilk fiziksel satış mağazasını 2009’da açmıştı. Şirket, Apple’ın mağazacılıktaki başarısının verdiği ilhamla bu yönde ilerlemeye başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER