Teknoloji

Microsoft Surface Phone çıkmadan önce uygulama ekosistemini zenginleştirmek istiyor

microsoft andromeda osMicrosoft, yakında çıkaracağı iddia edilen çift ekranlı mobil Surface cihazının çıkışının öncesinde, mobil uygulamaların eksikliğiyle ilgili sorunlarını çözmek için yeni arayışlar içinde gibi görünüyor. Söz konusu cihazın, Andromeda kod adıyla anılan, Windows 10’un özelleştirilmiş bir versiyonunu çalıştıracağı söyleniyor. Başlangıçta Progressive Web Uygulamalarına bağlı şekilde ilerlemeyi düşünen Microsoft daha sonra uygulama ekosistemini genişletmeyi planlıyor.

En azından Windows Central‘a konuşan ve Microsoft’un planlarından yakından haberdar olan kaynaklar Surface Phone projesiyle ilgili bunları söylüyor. Aslına bakarsanız, Surface Phone olarak anılsa da, beklenen cihazın bir telefon olarak pazarlanması düşünülmüyor. Bu cihaz bir telefon-dizüstü bilgisayar melezi olacak. Zaten Microsoft da bunu “cebe sığabilen” bir cihaz olarak, yeni bir ürün segmenti olarak lanse etmeyi düşünüyor. Andromeda OS kod adlı özel sürüm de Windows 10 deneyimini bu daha küçük boyutlu cihazda sunacak.

Son dedikodular cihazın çıkışının gelecek yıla kaldığını işaret ediyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi de yazılım tarafındaki hususlar. Microsoft, ürün piyasaya çıktığında tüketicileri tatmin edecek kadar uygulamanın mağazada bulunmasını istiyor.

Progressive Web Uygulamaları, kısaca PWA uygulama çözümünün büyük bir parçasını oluşturacak. PWA, internet tarayıcısıyla sınırlı olmak yerine yerel uygulamalar gibi çalışabilen web tabanlı uygulamalara verilen ad. Ancak görünen o ki, Microsoft bu yöntemin eksiksiz bir uygulama çözümü sunma konusunda yeterli olacağı noktasında endişeler taşıyor.

Windows Central, Microsoft’un Andromeda’da evrensel Windows uygulamaları konusunda da çalışmalar yapacağını söylüyor. WhatsApp gibi uygulamalar da bunların öncülerinden olacak. Ne var ki, ilk etapta PWA’lara odaklanılacak, evrensel uygulamalar tarafındaki süreç biraz daha yavaş işleyecek.

Andromeda’nın ve onu çalıştıracak çift ekranlı cihazı gecikmesinin nedenlerinden bir tanesi, Microsoft’un uygulama ekosistemine daha fazla progressive web uygulaması eklemek istemesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda Edge internet tarayıcısının, bu web uygulamalarını daha iyi çalıştıracak biçimde optimize edilmesi de yapılması gereken işlerden bir tanesini teşkil ediyor. Her şeyden önemlisi bu uygulamaların güç tüketimi bakımından verimli ve mobil cihazların pilini hızlı şekilde tüketmeyen yapıda olması da şart.

Andromeda’da uygulama ekosistemini güçlendirecek yöntemlerden bir tanesinin de, Android uygulamalarının olabileceği söyleniyor. Tabii ki, Microsoft’un böyle bir yola girmesi, Google’a karşı mobil pazarda yenilgiyi kabul etmesi anlamına da gelir. Ne var ki, normal kullanıcılar bunu çok fazla önemsemeyecektir. Onlar için önemli olan, satın almayı düşündükleri cihazda sık kullandıkları uygulamaları rahatlıkla çalıştırmak olacaktır.

Tabii ki, şu an için Microsoft tarafında ne sözü edilen Surface cihazı ne de Andromeda OS hakkında resmi açıklamalar yok. Bu nedenle yapılan tahminlerin ve dedikoduların doğru çıkmama ihtimali de bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER