Teknoloji

Microsoft katlanabilir Windows cihazlar için hazırlık yapıyor

microsoft copilot ai

Microsoft, Windows‘u katlanabilir cihazlara uyarlamak için çalışıyor. Şirkete yakın kaynaklar tarafından The Verge sitesine verilen bilgiye göre, yazılım devi katlanabilir ve çift ekranlı cihazları hem Windows hem de Surface için önemli bir yatırım alanına dönüştürecek. Bu yatırım çerçevesinde hem Windows hem de yerleşik uygulamaları katlanabilir veya çift ekranlı cihazlara entegre edilecek.

Microsoft uzun süredir çift ekranlı cihazlar üzerinde test çalışmaları yürütüyor. Şirket bu çalışmalar kapsamında hem Intel ile hem de diğer cihaz üreticileriyle ortak deneyler gerçekleştiriyor. PC üreticileri 5 yıldan uzun bir süre önce Wind0ws 8 için 2’si 1 arada cihazlar geliştirmişti. Benzer bir yaklaşımın katlanabilir cihazlar için de uygulanması muhtemel görünüyor.

Bu çalışmaların büyük kısmının Microsoft’un C-Shell ve Windows Core OS platformlarının üstüne kurulması bekleniyor. Mevcut Windows Shell’in daha modüler bir versiyonu olan Windows Core OS, günümüzde Windows 10’un pek çok bölümünün merkezinde yer alıyor. Katlanabilir cihazlar için hazırlanan ilk Windows 10 sürümü, bu hafta içinde ortaya çıkmıştı. Microsoft’un katlanabilir Windows cihazlar üzerinde çalışan bir ekibinin olduğu da bu sayede anlaşılmıştı. Windows’un gelişimini yakından takip edenler için bu durumun sürpriz olduğunu söylemek pek mümkün değil. Microsoft’un çift ekran çalışmalarının sonuçlarını son birkaç aydır Windows 10 sürümlerine entegre ettiği biliniyor.

Microsoft’un gizli Windows Core OS platformu şu ana kadar sadece Surface Hub 2 gibi cihazlarda görülmüş durumda. Ancak HoloLens 2 gibi cihazlarla birlikte yeni modüler Windows deneyiminin biraz daha göz önüne çıkması bekleniyor. Çift ekranlı ve katlanabilir cihazların sadece Intel işlemcilerle sınırlı kalmayacağını da belirtmek gerekiyor. Katlanabilir veya çift ekranlı cihazlarda ARM tabanlı işlemcilerin de bulunacağı belirtiliyor.

Microsoft için katlanabilir veya çift ekranlı cihaz pazarında işlerin çok kolay olmayacağını da söylemek gerekiyor. Google bölünmeyi engellemek adına katlanabilir cihazlar için yerel destek vereceğini daha önce açıklamıştı. Android’in de bir mobil platform olarak daha avantajlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Katlanabilir telefon örnekleri yavaş yavaş ortaya çıkarken, 2019’la birlikte telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar tasarımlarında yeni bir dönemin başlayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER