Teknoloji

Microsoft Edge, izinsiz veri aktarımı sorununu çözüyor

microsoft edge

Microsoft, popüler web tarayıcısı Edge’de kullanıcıların rızası olmadan Chrome’dan veri ve sekmelerin otomatik olarak aktarılmasına yol açan bir hatayı düzelttiğini duyurdu. Bu sorun, bir Windows güncellemesinin ardından PC yeniden başlatıldığında, Edge’in Chrome’da açık olan sekmelerle otomatik olarak açılması şeklinde kendini gösteriyordu. Microsoft, bu davranışın neden kaynaklandığına dair birçok soruya net bir yanıt vermekten kaçınsa da, en son Edge güncellemesiyle sessizce bir düzeltme yayınladı.

Microsoft Edge’de kullanıcı gizliliğine saygı

Edge’in, kullanıcının rızasıyla diğer tarayıcılardan veri aktarımı yapabilme özelliği bulunuyor. Ancak, bu özelliğin durumu farklı cihazlar arasında doğru bir şekilde senkronize edilmeyip gösterilemiyordu. Microsoft’un yayınladığı güncelleme ile bu sorun giderildi.

Microsoft’un web tarayıcısını tanıtma konusunda agresif taktikler kullanması yeni bir durum değil. Şirketin, kullanıcıları Edge kullanmaya zorlayan yöntemleri, aralarında masaüstüne ve görev çubuğuna izinsiz olarak Edge’i sabitleme ve Chrome’u indirmekten vazgeçirmeye yönelik aniden beliren anket veya uyarılar gibi çeşitli taktikleri içeriyor.

Firefox’un yapımcısı olan Mozilla, Microsoft’un taktiklerini ve tüketiciler üzerindeki etkisini araştırmak üzere bir rapor yayınladı. Rapor, Microsoft’un kendi tasarım ilkelerine aykırı olan ve rakip tarayıcılara karşı rekabeti baltalayabilecek zararlı tasarım taktiklerini kullandığını ortaya koyuyor. Bu taktikler arasında, Windows 11 kullanıcılarını Edge kullanmaya zorlayan ince yöntemler ve IT yöneticilerini kızdıran Outlook ve Teams’in bağlantıları yalnızca Edge üzerinden açmaya başlaması gibi durumlar yer alıyor.

Avrupa Ekonomik Alanı’nda (EEA) uygulanan Dijital Pazarlar Yasası (DMA) ile bu taktiklerin bazılarına çözüm getirilecek. Bu değişiklikler, EEA pazarlarındaki Windows 11 kullanıcılarının Edge’i kaldırmasına ve Google gibi arama sağlayıcılarının kendi özel web aramalarıyla ana Windows Arama arayüzünü genişletmesine izin verecek. Ancak Microsoft, DMA kurallarından muaf tutulduğu için Edge, Bing veya Microsoft Reklamcılık’ta herhangi bir değişiklik yapmak zorunda kalmayacak.

Mozilla, Microsoft’un diğer tarayıcıları tercih eden kullanıcılara Edge’i zorla kabul ettirmeye yönelik eylemlerini durdurma sözü verdiğini belirtiyor. Ancak bu değişiklikler, raporda belirtilen taktiklerin sadece küçük bir kısmını ele alıyor ve ne yazık ki yalnızca EEA kullanıcıları için uygulanacak. Bu durum, Microsoft’un web tarayıcısı pazarındaki rekabeti nasıl etkilediği ve kullanıcı tercihlerine saygı gösterme konusunda daha fazla adım atması gerektiği tartışmalarını alevlendiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER