Teknoloji

Çin Microsoft’un arama motoru Bing’i engelledi

microsoft bing

Microsoft Bing arama motoru, Çin tarafından engellenen en yeni Amerikan teknoloji servisi oldu. Söz konusu engelleme ilk olarak The Financial Times tarafından gündeme taşınırken, Microsoft da yaptığı bir açıklamayla durumu doğruladı. Çin’deki kullanıcıların eriştiği cn.bing.com sitesine hâlihazırda ülkeden erişimin mümkün olmadığı belirtilirken, Çin dışından portala ulaşım hâlâ mümkün.

The Financial Times’ın haberinde engellemenin resmi emir sonucunda gerçekleştiği bilgisi verilirken, bu emrin verilmesini tetikleyen sebebin ne olduğu şu an için bilinmezliğini koruyor.

İnternet üzerindeki baskısını sürekli olarak artıran Çin’in Batılı bir web sitesini engellemesi olağan dışı bir durum değil. Amazon’un oyun yayın platformu Twitch, geçtiğimiz eylül ayında Çin’de engellenmişti. Facebook, Instagram ve Twitter ise Çin’de uzun süredir yasaklı durumda.

Microsoft Bing, bir Amerikan şirketi tarafından geliştirilmesine rağmen Çin’de çalışmasına izin verilen birkaç servisten biriydi. Çin menşeili arama motorlarının varlığına rağmen, Bing de erişime açık durumdaydı. Microsoft arama motorunu Çin’de açık tutmak adına Çin hükümetinin istediği tavizleri verse de, bu tavizler de Çin’in sansür politikası için artık yetmiyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER