Eğlence

Twitch Çin’de erişim engeline takıldı, App Store’dan çıkarıldı

twitch

Twitch, Çin‘de yasaklı çevrimiçi platformlar arasında yerini aldı. Popüler oyun yayını sitesine ülkeden erişim engellenirken, Apple’da servisin mobil uygulamasını Çin’de App Store‘da yasakladı. Twitch’in ülkedeki popülaritesi son birkaç ayda hatırı sayılır ölçüde artmıştı. Amazon‘un sahibi olduğu Twitch, Çin’de erişim engeliyle karşılaştığını doğrularken, konuya ilişkin detay vermedi.

Twitch geçtiğimiz ay Çin’de ücretsiz uygulamalar arasında üçüncü sıraya kadar yükselmişti. Asya Oyunları’ndaki e-spor müsabakalarını izlemek isteyen Çinliler, uygulamaya yoğun ilgi göstermişti.

Mobil analiz şirketi Sensor Tower tarafından The Verge’e verilen bilgiye göre, 27 Ağustos’ta başlayan haftada uygulamanın Çin’deki indirme sayısı bir önceki haftayı 23’e katladı. Devletin resmi televizyonu CCTV’nin Asya Oyunları’nı yayınlamaması nedeniyle alternatif yayın kaynaklarına yönelen izleyiciler, çareyi Twitch’e yönelmekte bulmuştu.

Twitch’in izleyici sayısında geçtiğimiz yılda hatırı sayılır bir artış yaşanmış durumda. Fortnite gibi oyunların popülaritesindeki artış ve Tyler “Ninja” Blevins gibi yayıncıların kazandığı şöhret sayesinde platformun kitlesi de genişlemişti. Twitch’in aylık aktif yayıncı sayısı 2017’de 2016’ya kıyasla iki kat artmıştı. Ancak Twitch’in sunucuları Çin dışında olduğu ve bu nedenle yayınlar gecikmeli geldiği için servisin bu ülkedeki kullanıcı sayısı pek artmamıştı.

Twitch, Çin hükümetinin popüler hâle gelen Batılı medya platformlarını engelleme yaklaşımının en son kurbanı oldu. Medya platformlarını başını ağrıtacak bir soruna yol açmadan önce susturmayı seçen Çin, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları kalıcı olarak yasaklamıştı. Ülkede 8 yıldır faaliyet göstermeyen Google‘ın ise Çin’e özel bir arama motoru geliştirdiği ve böylelikle ülkeye geri döneceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER