EğlenceManşetler

Avrupa Birliği Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasına onay verdi

microsoft activision blizzard microsoft ftc

Microsoft Activision Blizzard’ı satın almak için 2022’nin ocak ayında 68.7 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Söz konusu anlaşma, Avrupa Birliği tarafından onaylandı. AB uzun süren detaylı bir incelemenin ardından Microsoft’a beklediği müjdeyi verdi. Ancak bu onay, yazılım devinin önünde Activision Blizzard’ı satın almak için bir engel kalmadığı anlamına gelmiyor. İngiltere Rekabet ve Piyasa İdaresi (CMA) bir süre önce anlaşmayı veto etmişti.

Aylar önce, AB’nin Microsoft Activision anlaşmasına ilişkin ön araştırmasında, önerilen birleşmenin bulut oyun hizmetleri ve PC işletim sistemleri gibi alanlarda rekabeti azaltabileceği sonucuna ulaşılmıştı. AB’nin onayına rağmen, konuyla ilgili en yeni nihai rapor, bu rekabet kaygılarından bazılarını doğruluyor.

AB’nin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Microsoft, Activision’ın oyunlarını kendi bulut oyun hizmeti Game Pass Ultimate’a özel hale getirip rakip bulut oyun sağlayıcılarından esirgeseydi, oyunların bulut yoluyla dağıtımındaki rekabeti azaltacaktı. Böyle bir hamle Windows’un Avrupa’daki bilgisayar pazarındaki konumunu da güçlendirecekti.”

Bu endişeler nedeniyle, AB’nin kararı, Microsoft’un rekabeti korumak için verdiği belli güvencelere bağlanmış durumda. Bunlar arasında rakip bulut oyun servislerine en az 10 yıl boyunca “herhangi bir Activision Blizzard PC veya konsol oyununa” erişim izni veren ücretsiz bir lisans sağlamak da yer alıyor. Herhangi bir Activision Blizzard oyununu satın alan veya abonelik yoluyla bunlara erişlen herkes, bu oyunları kendi seçtikleri bir bulut oyun hizmeti üzerinden veya herhangi bir işletim sistemini kullanan herhangi bir cihazda oynayabilecek. Bunun Avrupa sınırları içinde geçerli olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu taahhüdün yerine getirilmesini şart koşan AB, “birleşmenin mevcut duruma kıyasla bulut oyun akışı için önemli bir gelişmeyi temsil edeceğini” ve bundan memnun olduğunu belirtti. Açıklamada bulut oyun hizmeti sağlayıcılarının olumlu geri bildirimler verdiğine ve lisanslara ilgi gösterdiğine dikkat çekilirken; Boosteroid gibi bulut sağlayıcılarıyla Microsoft’un yaptığı anlaşmalar hatırlatılıyor.

Microsoft Activision Blizzard anlaşması hâlâ tehlikede

Microsoft Activision Blizzard anlaşmasına Avrupa Birliği’nden onay gelse de, bu süreçte her şeyin yolunda ilerlediği anlamına gelmiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, İngiltere geçtiğimiz ay tarafların satış anlaşmasını veto etmişti. İki şirket bu karara itiraza hazırlanırken, bir taraftan da 2 Ağustos’ta ABD Federal Ticaret Komisyonu’nda görülecek dava için çalışmalarını sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER