Manşetler

Microsoft mali yılın dördüncü çeyreğini büyük zararla kapattı

microsoft copilot ai

microsoft-logo-mwc-2015

2015 mail yılının dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçları açıklayan Microsoft için dönemi kârla tamamlama ihtimali, Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimi için ödenen 7.6 milyar dolar kayıtlara “geri döndürülemeyecek zarar” olarak işlendiği anda ortadan kalkmıştı. Bu işlem, Microsoft’un çeyreği 2.1 milyar dolar zararla kapatmasına neden oldu. Zarar işlemi ve bağlantılı ücretler dışarıda tutulduğunda ise yazılım devi çeyreği 22.2 milyar dolar gelir ve 6.4 milyar dolar kârla tamamladı.

Windows XP’ye yönelik desteğin sonlandırılması nedeniyle Windows cihaz üreticilerinden gelen gelirin yüzde 22 oranında azaldığını duyuran Microsoft, Surface Pro 3 ve Surface 3’ün gördüğü yüksek ilgi sonucunda Surface serisi gelirlerinin yüzde 117 artarak 888 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Şirketin sevkiyatını gerçekleştirdiği akıllı telefon sayısı da yüzde 10 oranında artarak 8.4 milyona ulaştı. Ancak ortalama satış fiyatlarının düşmesi nedeniyle birimin gelirleri yüzde 68 oranında azaldı. Xbox birimi ise satışlarını yüzde 30 oranında artırdı ve geride kalan çeyrekte 1.4 milyon cihaz sattı.

Microsoft Office 365’in abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 3 milyon arttı ve 15 milyona ulaştı. Bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 17 olan kâr marjı da yüzde 26’ya yükseldi.

Microsoft’ta tüm gözler önümüzdeki hafta yayınlanacak Windows 10’a çevrilmiş durumda. Geride kalan mali yılı bir dönüşüm içinde geçiren şirkette yapısal anlamda önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Windows şefi Terry Myerson, Stephen Elop ve Jo Harlow’dan boşalan görevi üstlendi ve şirketin cihazlar biriminin direksiyonuna geçti. Myerson’a bağlı olarak çalışacak Premium Cihazlar biriminin başına ise Surface şefi Panos Panay getirildi. Söz konusu birim Surface, akıllı telefonlar, Xbox, Band ve HoloLens gibi cihazlardan sorumlu olacak.

Hangi açıdan bakılırsa bakılsın, Windows 10’un çıkışında Windows 8’in çıkışında yaşanan karmaşanın tekrarlanmayacağı görülüyor. Ancak Microsoft’un yeni işletim sisteminin faydasını tam anlamıyla elde etmesi için kusursuz bir çıkış süreci yönetmesi gerekiyor. Şirketin akıllı telefon pazarındaki varlığının ne yönde devam edeceği ise hâlen belirsizliğini koruyor. Microsoft şu anda Windows 10 akıllı telefonlar için sonbahar aylarını işaret ediyor. Ancak daha sonrasında ne olacağı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER