Teknoloji

Meta Facebook ve Instagram için mesaj şifrelemesini erteledi

facebook ve instagram meta
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meta’nın daha “özel” bir deneyime geçme hedefinin gerçekleşmesi planlanandan uzun sürecek gibi görünüyor. Meta güvenlik şefi Antigone Davis, The Telegraph sitesine gönderdiği makalede Facebook Messenger ve Instagram’da uçtan uca şifrelenme deneyiminin 2023 içinde hazır hâle geleceğini belirtti. Bu deneyimi 2022’de sunmayı planlayan şirket, “her şeyi doğru şekilde yapmak” için ekstra zamana ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

WhatsApp’ta uçtan uca şifreleme özelliği uzun süredir mevcut. Facebook ve Instagram’da ise kullanıcıların manuel olarak “şifrelenmiş sohbet” başlatması gerekiyor. Bunun için Messenger’dan “Gizli Sohbetler” özelliği aktive ediliyor. Meta, 2019’da şifreleme ve gizlilik odaklı büyük bir girişim başlatmıştı.

Bu gecikmenin en azından İngiltere’de biraz tuhaf bir duruma yol açacağı söylenebilir. Ülkede teknoloji şirketlerinin kötü muameleyi engellemek ve çocukları korumak için sorumluluk almasını gerektiren yasa, 2023’te yürürlüğe girecek. Yasa şirketlerin devletlere “arka kapı” açması gibi bir zorunluluk barındırmasa da, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, varsayılan şifreleme yöntemine karşı olduğunu açık şekilde dile getirmişti. Patel, uçtan uca şifrelemenin yeni yasanın uygulanabilirliğine zarar verebileceğini belirtmişti.

Kısacası Meta, Facebook Messenger ve Instagram’la ilgili uçtan uca şifreleme planlarında değişikliğe gitmek zorunda kalabilir. Ancak Antoigne Davis, Meta’nın kullanıcı raporları ve şifrelenmemiş bilgilerle kötü muameleyi tespit edebileceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER