Teknoloji

Mac OS’in ilk sürümlerinden biri Windows RT jailbreak aracı sayesinde Surface üzerinde çalıştırıldı

Bu hafta başında bir güvenlik araştırmacısı Microsoft’un Surface RT tableti üzerinde çalışan Windows RT işletim sistemini jailbreak etmenin mümkün olduğunu kaydetmişti. İşletim sistemindeki bir ayarın kullanılmasından ibaret olan yöntemden yararlanan yazılımcılar cihaz üzerinde çalışan ve onun kilidini kaldıran bir jailbreak aracı geliştirdi. Bu aracın işletim sisteminin başlatıldığı her seferde çalıştırılması gerekiyor, ancak bunun sonucunda ARM tabanlı masaüstü uygulamaları tablette çalıştırmak mümkün oluyor.

Microsoft Windows RT işletim sistemini sadece Windows 8’in yeni tasarımıyla hazırlanan uygulamaların çalışmasına izin verecek şekilde programlamıştı. Masaüstü uygulamalarını ARM tabanlı işlemcilere göre derleyen yazılımcıların Windows RT üzerinde yazılımlarını çalıştırabilmesine izin yoktu. Tanıdık bilgisayar korsanlarından olan Steve Troughton -Smith sahip olduğu Surface tablette bu tekniği denemiş ve Apple’ın OS X sunucu işletim sisteminin ilk sürümlerinden birini Surface tablet üzerinde çalıştırmayı başarmış. XDA Developers üyelerinin de bu jailbreak girişimini test etmek için istekli olduğu söyleniyor.

Sonuçta Windows RT üzerinde masaüstü uygulamalarının çalıştırılması konusunda istekli bir yazılımcı camiası oluşacak gibi görünüyor. Bakalım, Microsoft bunları engellemek için girişimlerde bulunacak mı, yakında görürüz.

İlgili >> XDA-Developers

[Görsel – Steve Troughton-Smith]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER