Teknoloji

Lollipop ile microSD saklama alanı uygulama erişimine açılıyor

android-5-0-lollipop-041114

Google Android KitKat ile başladığı microSD kart erişimindeki kısıtlamaları gevşetme yaklaşımını yeni Android sürümü Lollipop ile sürdürüyor. Yeni Lollipop API’larının gelişiyle birlikte uygulamalar, kullanıcı izin verdiği takdirde, microSD kart üzerindeki klasörlerde veri saklayabilecek.

Android KitKat uygulamaların sadece microSD karttaki kendi klasörlerine veri yazmasına izin veriyor. Google bu durumu bir ”güvenlik önlemi” olarak tanımlarken, aynı zamanda klasörlerde yaşanabilecek karışıklıkların önüne geçmenin bir yolu olarak değerlendirmişti. Ancak bu durum özellikle dosya gezgini, müzik ve galeri uygulamalarının işleyişinde çeşitli sıkıntıları beraberinde getirmişti. Bu durumdan etkilenen uygulamalardan biri olan ES File Explorer’ın geliştiricisi Tod Liebeck, kısıtlamanın etrafından dolaşmak için işi kısıtlamadan etkilenmeyecek yeni bir uygulama hazırlamaya kadar götürmüştü.

Google Android Lollipop ile bu kısıtlamada geri adım atıyor. Yeni işletim sistemiyle birlikte uygulamalar kullanıcıdan microSD kartta başka uygulamalara ait klasörlere erişim için kullanıcılardan izin isteyecek. Kullanıcılar dilediği takdirde sadece kendi belirlediği bir klasör veya kartta saklanan her şeye erişmeyi sağlayacak ana bir klasör için erişim izni verebilecek. Bu izin kullanıcıdan sadece bir kez istenecek. Google mühendislerinden Jeff Sharkey’e göre, bu yöntemle kullanıcılara daha zengin bir erişim deneyimi sunulacak.

Görünüşe göre, Google kendisine gelen ve çoğu negatif olan geri bildirimleri dikkate almış durumda. Şirket microSD erişimini daha esnek hâle getirse de, microSD karttaki verileri modifiye etmekle herhangi bir ilgisi olmayan uygulamalar için güvenlik önlemlerini geçerli kılmaya devam ediyor. Uygulamaların microSD karttaki klasörlere erişim derecesinin kullanıcılar tarafından belirlenmesi bazı sorunlara yol açacak gibi gözükse de, bu yeni modelin KitKat’taki kısıtlanmış modele kıyasla daha verimli olacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER