Teknoloji

Libra Birliği son ayrılıkların ardından ilk toplantısını yaptı

facebook libra diem

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru önemli katılımcılarını kaydeden Libra Birliği, ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından 20’yi aşkın şirketin yöneticileri İsviçre’nin Cenevre kentinde buluştu.

Toplantının büyük bir kısmı yeni kuruluşun temel yönetim organlarının kurulmasına ayrıldı. Dünkü toplantıdan önce işlevsel bir kurum olmaktan daha çok bir teklif niteliğinde olan kuruluş için önemli bir aşama kaydedilmiş oldu.

Kuruluş beş yönetim kurulu üyesini belirledi. Bu üyelerin arasında  Xapo CEO’su Wences Casares, Andreessen Horowitz ortağı ve blockchain lideri Katie Hatue ve şimdiye kadar projenin halka dönük yüzü olarak bildiğimiz, Facebook yöneticisi David Marcus bulunuyor.

Üyeler yeni yönetim kurulu üyelerinin seçimi için gerekli olan prosedürü de çeşitli kurallarla ortaya koydu. Tekliflerin oylanması ve uyuşmazlıkların çözümü ile ilgili hususlarda nasıl hareket edileceği de belirledi.

Haun, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, “Projenin ölçeği ve tutkusu göz önüne alındığında, aşılması gereken bazı zorluklar var.” ifadesini kullandı. Bunların arasında mevzuata uygunluk da bulunuyor.

Mevzuata uygunluk ödeme sistemleri işletmecileri için en hassas noktayı teşkil ediyor. İlginçtir ki, Libra Birliği’nin ilk toplantısından önce birçok ödeme hizmetleri sağlayıcısı kuruluştan ayrıldığını açıkladı. Visa, Mastercard, PayPal, Stripe ve Mercado Pago gibi şirketlerin her biri başlangıçta Libra Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer aıyordu. Ancak kuruluştan ayrılan bu şirketlerin temsilcileri dün Cenevre’de düzenlenen toplantıda bulunmadı.

Dikkate değer ki, belirlenen yönetmeliklere göre, kuruluşun herhangi bir üyesi herhangi bir sebep göstermeksizin ayrılabilir. Üyeliğin başka bir katılımcıya aktarılması ise daha kısıtlı şartlar altında gerçekleştirilebilir.

Şu anda Libra Birliği içinde sadece tek bir ödeme hizmet sağlayıcısı bulunuyor. O da Hollandalı şirket PayU. PayU, Avrupa pazarında mobil ve web ödemelerine odaklanıyor ve Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Son ayrılıkların ardından PayU herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak pazartesi günkü toplantıda projeye olan bağlılığını ortaya koydu.

PayU, konuyla ilgili açıklamada, “Dernek misyonu PayU’nun, herkesin başarılı olabileceği, finansal sınırların olmadığı bir dünya yaratma vizyonuyla sorunsuz bir şekilde uyum sağlıyor.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER