Teknoloji

Facebook’un kripto para projesi Libra’ya büyük darbe

facebook libra

Visa, Mastercard, eBay, Stripe ve Mercado Pago gibi kuruluşlar Libra Birliği adındaki oluşumdan ayrıldı. Bu durum Facebook’un küresel çapta yayılmış bir kripto para birimi oluşturma planlarına büyük darbe indirdi.

Visa adına The Verge sitesine açıklama yapan bir sözcü, “Visa şu anda Libra Birliğine katılmamaya karar verdi.” dedi. “Değerlendirmeye devam edeceğiz ve nihai kararımız, Birliğin gerekli tüm düzenleyici beklentilerini tam olarak yerine getirme kabiliyeti de dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından belirlenecektir.”

Gerçekleşen ayrılıklarla birlikte Libra’nın çatısı altında önemli bir ABD’li ödeme servis sağlayıcısı kalmamış oldu. Bu da kurulum aşamasındaki proje için büyük bir problem teşkil ediyor. Geçen hafta da PayPal, birlikten ayrılma kararını duyurmuştu.

Libra Konseyinin ilk resmi toplantısı iki gün sonra, 14 Ekim tarihinde Cenevre’de gerçekleştirilecek. O toplantı daha çok katılan tüm üyelerin bağlılıklarını bildirecekleri bir toplantı olacak gibi görünüyor. Yine de, projeden ayrılanlar önemli gedikler açacak. Üstelik Libra şu sıralar proje için başlangıçta yöneltilen eleştirilerin ötesine geçmek için uğraşıyordu.

eBay ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Libra Birliği’nin vizyonuna büyük saygı duyduklarını ifade etti. “Ancak, eBay kurucu üye olarak ilerlememe kararını verdi. Şu anda, eBay?in müşterilerimiz için yönetilen ödeme tecrübesini kullanıma sunmaya odaklandık.”

Stripe da ayrılma kararıyla ilgili benzer bir açıklamada bulundu. “Stripe, çevrimiçi ticareti dünyadaki insanlar için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan projeleri desteklemektedir. “dedi. “Libra bu potansiyele sahiptir. İlerlemesini yakından takip edeceğiz ve Libra Birliği ile daha sonraki bir aşamada çalışmaya açık kalacağız.” Mastercard ise konuyla ilgili olarak resmi bir açıklamada yapmadı.

Libra Birliği politika yöneticisi Dante Disparte, dün konuyla ilgili olarak verdiği demeçte, şirketlere organizasyonun misyonu doğrultusunda verdikleri destek için teşekkür etti.

Disparte, “Dünyanın önde gelen işletmelerinden, sosyal etki kuruluşlarından ve diğer paydaşlarından oluşan güçlü bir birlik kurmaya devam etmeye ve ilerlemeye odaklandık.” dedi. “Sadece 3 gün sonraki ilk Libra Birliği Konseyi toplantısını ve Libra Birliği’nin ilk üyelerini duyurmayı bekliyoruz.”

Geri kalan Libra üyeleri devletlerden ve idari kuruluşlardan gelen ve giderek artmakta olan baskılarla yüzleşmek zorunda kalacak. Birçok çevre bu projeyi mevcut finansal sisteme bir tehdit olarak görüyor. Örneğin ABD’de hafta içinde, iki Demokrat senatör Visa, Mastercard ve Stripe’ın Libra’daki varlığını gözden geçirmelerini söylemişti. Bu oluşumda yer alan herhangi bir ödeme işletmecisinin önemli idari sonuçlarla karşılaşacağını dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER