Teknoloji

LG Innotek gerçek anlamda optik yakınlaştırma yapan akıllı telefonların yolunu açacak

lg innotek

LG’nin akıllı telefon pazarındaki faaliyetleri sona ermiş olabilir, ancak önemli bir mobil kamera modülü tedarikçisi olan LG Innotek faaliyetlerini sürdürüyor ve gayet iyi biçimde ilerliyor. CES 2023’te şirket, gerçek ve sürekli optik yakınlaştırma sunan yeni bir telefoto kamera modülünü tanıtıyor. Şirket, yeni amiral gemisi Android telefonlarda Snapdragon 8 Gen 2 ile birlikte yeni teknolojisinin benimsenmesini hızlandırmak için Qualcomm ile de ortaklık kuruyor.

Akıllı telefon kameralarının çoğu, donanımsal açıdan var olan odak uzunluklarının ötesine geçmek için görüntü kalitesini düşüren dijital yakınlaştırma tekniğini kullanırken, LG’nin geliştirdiği tasarım, görüntü ayrıntılarını koruyan, geleneksel bir DSLR kamera lensi gibi, hareketli lensler kullanıyor. Üstelik bu kamera modülü periskop lens olarak da adlandırılan katlanmış bir optik tasarım kullanıyor ve genel boyutu küçük kalıyor. Sonuç olarak, 4-9 kat aralığını kapsayan bir lens elde ediliyor.

Sony, şimdiye kadar gerçek optik yakınlaştırma özelliğine sahip bir akıllı telefon sunan tek büyük üretici olsa da, Oppo da benzer özelliğe sahip bir akıllı telefon üzerinde çalışıyor. Sony Xperia 1 IV’teki 3.5-5.2x lens, 85-125 mm’ye eşdeğerdir. Bu, LG’nin sergilediği yeni telefoto kamera modülünden biraz daha kısa olduğunu gösteriyor. LG’ninki 100 mm’den 200 mm’ye kadar eşdeğer bir aralığı kapsayabilir.

Öte yandan LG’nin bu yeni tasarımı, 200 mm’de fotoğraf çekmeye çalışıyorsanız, bir olmazsa olmaz olarak nitelendirebileceğimiz optik görüntü sabitlemeyi de içeriyor. Modül, yakınlaştırma amacıyla lens öğelerini hareket ettirmek için küçük ve son derece hassas bir aktüatör kullanıyor. Şirket, bunun 1μm’lik artışlarla hareket edebileceğini söylüyor. Ayrıca LG, tasarımının telefon üreticilerinin cihazlarının arkasına daha az sayıda toplam lens eklemesine izin vereceğine dikkat çekiyor. 4x ve 9x yakınlaştırmalı iki ayrı lens dahil etmek yerine, bu tasarım ikisini birleştirerek daha az yer kaplar ve güç tüketimini azaltır.

LG Innotek, yeni teknolojisi hakkında hiç de mütevazı konuşmuyor. İlgili basın bülteni, kamera modülünün şirketin “küresel akıllı telefon kamera modülü pazarındaki 1 numaralı konumunu sağlamlaştırmasına” yardımcı olacağını söylüyor. Büyük ölçüde, en büyük müşterisi olan Apple sayesinde şirket zaten güçlü bir konumda bulunuyor. Üstelik iPhone 15’in katlanmış bir optik telefoto lens içereceği söyleniyor. Bu duyurusu yapılan telefoto kamera modülünü içermesi pek mümkün olmasa da LG, kamera teknolojisini 2023’ün geniş bir amiral gemisi telefon yelpazesine dahil etmek istiyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER