Manşetler

Oppo’nun akıllı telefon fotoğrafçılığına yön verecek yenilikleri

oppo
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oppo perşembe günü online olarak düzenlediği 2021 Oppo Future Imaging Technology etkinliğinde, akıllı telefon görüntüleme teknolojilerinde sensörlere, modüllere ve algoritmalardaki yükseltmelere odaklanan bir dizi yeniliği duyurdu. Duyurulan yenilikler arasında Oppo’nun yeni nesil RGBW sensörü, Oppo 85-200mm Kesintisiz Optik Zoom, Beş Eksenli Otomatik Görüntü Sabitleme (OIS) teknolojisi ve Oppo’nun tescilli yapay zeka algoritmasına sahip yeni nesil Ekran Altı Kamerası bulunuyor.

Oppo bu yeni teknolojileri kullanarak, ışık duyarlılığı, yakınlaştırma yeteneği, sabitleme, gelecekteki ürünlerin formlarına yönelik ön araştırmalar ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme yeteneklerini kapsayan akıllı telefon görüntüleme teknolojilerinde büyük bir sıçrama yakalıyor.

oppo

Yeni nesil RGBW sensörü ile artan ışık hassasiyeti

oppo

Oppo’nun yeni nesil RGBW sensörü, ek olarak beyaz alt pikseller (W), DTI teknolojisi ve Oppo’nun kendi geliştirdiği 4’ü 1 arada piksel algoritmasını sunarak ışık hassasiyetini önemli ölçüde artırıyor. Bu yeniliklerin bir sonucu olarak yeni sensör, şirketin belirttiğine göre, düşük ışık koşullarında çok daha net ve daha parlak görüntüler sunmak için yüzde 35’e varan bir gürültü azalması sağlarken önceki sensörlere göre yüzde 60 daha fazla ışık yakalanmasına imkan tanıyor.

Yeni nesil RGBW sensörü, ileri üretim ve işleme teknolojileri kullanılarak geliştirildi. Bu teknoloji, karmaşık algoritmaları işlemek ve sensördeki beyaz pikseller aracılığıyla elde edilen veri miktarını en üst düzeye çıkarmak için gereken ek bilgi işlem gücünü sağladı. Oppo’nun tescilli 4’ü 1 arada piksel algoritması, sensörün renk performansını önemli ölçüde artırmaya yardımcı olurken renk hataları ve hareli desen oluşumu gibi sorunların önüne geçiyor. Ayrıca, yeni sensördeki sektör lideri DTI piksel izolasyon teknolojisi alt piksel karışmalarını etkili bir şekilde önlüyor ve görüntü kalitesini iyileştiriyor.

Yeni nesil RGBW sensörü, düşük ışıkta fotoğraf çekmeyi iyileştirmenin ötesine geçerek cilt, doku ve kontrast iyileştirmeleriyle de portreleri hem fotoğraf hem de video çekimlerinde daha etkileyici hale getirebiliyor. Yeni sensör, 2021’in 4’üncü çeyreğinden itibaren Oppo ürünlerinde ticari olarak sunulacak.

Yeni modül ile daha net anlık görüntüler

oppo

Oppo 85-200mm Kesintisiz Optik Zoom süper kesintisiz yakınlaştırmayı desteklerken Beş Eksenli Otomatik Görüntü Sabitleme daha net anlık görüntüler sunuyor. Duyurusu henüz yapılan, temel yapısal modülü donanım düzeyinde yeniden tasarlayan 85-200 mm Kesintisiz Optik Zoom modülü şu özelliklere sahip:

  • G+P (cam + plastik) lens teknolojisini ilk kez bir arada sunuyor. Işık dağılmasını en aza indirmek gibi optik efektleri önemli ölçüde zenginleştirmek için iki adet ultra ince ve yüksek hassasiyetli asferik cam lense sahip.
  • Tünel manyeto direnç sensörünün (TMR sensörü) yenilikçi uygulaması, kamera modülü içinde bulunan lenslerin daha kararlı ve hassas hareket etmesine olanak tanıyor.
  • Yeni yükseltilmiş kılavuz şaft motoru, lens sisteminin hareket ettirilebileceği dinamik eğimi artırarak daha yüksek yakınlaştırmalarda Kesintisiz Optik Zoom’u zahmetsizce destekliyor.

Bu inovasyonlar, 85 mm ile 200 mm arasındaki eşdeğer odak uzunluklarında Kesintisiz Optik Zoom’u destekliyor; yakın ve kişisel portrelerden uzak manzaralara kadar her yakınlık seviyesinde, kırpmaya gerek kalmadan, keskin görüntüler yakalıyor. Kullanıcılar, profesyonel bir kamerada olduğu gibi zoom aralığında sorunsuz bir geçişin keyfini çıkarabiliyor. Ayrıca bu teknoloji, geleneksel çoklu kamera yakınlaştırma sistemlerinde karşılaşılabilen atlama, hatalı beyaz dengesi veya renk bozukluğu gibi yaygın sorunları önlüyor.

oppo

Oppo’nun bir diğer yenilikçi teknolojisi olan Beş Eksenli Otomatik Görüntü Sabitleme teknolojisi ise, sistem işlemcisinin jiroskoptan hareket verilerini almasına, analiz etmesine ve algoritmalar aracılığıyla ilgili bileşenlerine ayırmasına olanak tanıyor. Veriler daha sonra iki hareketli bileşene iletiliyor; bilyeli motorlar ve sonrasında şekil hafızalı alaşımlar tarafından harekete geçirilen lens ile görüntü sensörü…

Hareketler daha küçük olduğunda görüntüler, temel olarak yatay (X) ve dikey (Y) kaydırma özelliğine sahip lens kaydırmalı Otomatik Görüntü Sabitleme aracılığıyla sabitleniyor. Bununla birlikte hareket nispeten büyük olduğunda, sensör kaydırmalı Otomatik Görüntü Sabitleme, beş eksenli alanda sabitleme elde etmek için algoritma desteğiyle birlikte (yatay kaydırma x, dikey kaydırma y ve yuvarlanma özelliği dahil olmak üzere) kullanılıyor.

Bu çözüm, mobil cihazlarda geleneksel Otomatik Görüntü Sabitleme teknolojisinden üç kat daha fazla olan maksimum ±3° stabilizasyon açısına izin verirken, sensör de 2μm’lik bir hassasiyetle kaydırılabiliyor. Oppo’nun tescilli algoritma teknolojisi, gece çekimlerinde veya hareketli çekimlerde sabitlemeyi, netliği ve renk performansını önemli ölçüde iyileştirebiliyor. Böylece, titreşim dengeleme performansını yüzde 65’e kadar artırabiliyor. Beş Eksenli Otomatik Görüntü Sabitleme, ticari olarak 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren Oppo ürünlerinde yerini alacak.

Yeni algoritma ile ekran ve kamera kalitesi arasında “mükemmel denge”

Son olarak Oppo, geleceğin akıllı telefonları için geliştirdiği yeni nesil Ekran Altı Kamera çözümünü de tanıttı. Yenilikçi piksel geometrisi, ekran altı kamera alanında 400-PPI’lık yüksek kalitede görüntü sunuyor. Şeffaf kablolamanın ve yeni tasarımın kullanılması, daha akıcı bir görsel deneyim ve çok daha iyi görüntü kalitesiyle sonuçlanıyor. Her piksel devresi, ekranda yalnızca 1 piksel (1’e 1) kullanıyor ve Oppo’nun hassas algoritmik geri kazanım teknolojisiyle ekranda yalnızca yaklaşık yüzde 2’lik bir sapma gerçekleşirken ekran ömrü yüzde 50’ye kadar iyileştiriliyor; tüm ekranın rengi ve parlaklığı daha doğru kontrol ediliyor.

Bunlara ek olarak Oppo’nun ABD Araştırma Enstitüsü, Ekran Altı Kamera’nın görüntüleme kalitesini daha iyi optimize etmek için kırılım azaltma, yoğunlaşma önleme, HDR ve AWB yetenekleri dahil olmak üzere yapay zekadan güç alan bir dizi görüntüleme algoritması geliştirdi. Oppo’nun yapay zeka özellikli kırılım azaltma modeli, ışık kaynağındaki kırılmaların neden olduğu sorunları kontrol altında tutmak için on binlerce görüntü kullanılarak geliştirildi ve kullanıcıların daha net, daha doğal görünen görüntüler yakalamasına imkan verdi.

Oppo, dünya çapındaki kullanıcıların sürekli değişen görüntüleme taleplerini karşılamak için global Ar-Ge kapasitesini daha da güçlendiriyor. Şu anda Oppo’nun, Hindistan’ın Haydarabad kentindeki yeni Görüntüleme Laboratuvarı ile Japonya’nın Yokohama kentinde bulunan Görüntüleme Laboratuvarı da dahil olmak üzere, dünya çapında 6 Araştırma Enstitüsü, 5 Ar-Ge Merkezi ve onlarca Görüntüleme Laboratuvarı bulunuyor. Gelecekte Oppo, kendi geliştirdiği görüntüleme teknolojilerinin uygulanmasına odaklanmaya devam edecek ve kullanıcılara daha da iyi bir görüntüleme deneyimi sunmak için sektördeki ortaklarıyla iş birliklerini daha da güçlendirecek.

İLGİLİ HABERLER