Teknoloji

Küresel akıllı telefon pazarı 2018’in ilk çeyreğinde yeniden büyümeye döndü

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kuresel akilli telefon pazariKüresel akıllı telefon pazarı, 2017’nin son çeyreğinde yüzde 6.3 gibi keskin bir oranda küçülmüştü. Ancak 2018’in başlamasıyla birlikte işler yeniden yoluna girmiş gibi görünüyor. Gartner tarafından yayınlanan rapora göre, 2018’in ilk üç ayında akıllı telefon sevkiyatları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.3 oranında arttı. İlk çeyrekte satılan akıllı telefon sayısı 383.5 milyon oldu.

Uzun süredir akıllı telefon pazarının zirvesinde yer alan Samsung, yerini yine kimseye kaptırmadı. Şirket yılın ilk üç ayını 78.56 milyon akıllı telefon satışıyla kapattı. Söz konusu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 210 binlik bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş ve pazardaki büyümenin birleşimi ise Samsung’un pazar payını yüzde 20.8’den yüzde 20.5’e çekti.

Güney Koreli teknoloji devinin pazar payının azalmasındaki temel faktör olarak orta segmentte giderek sertleşen rekabet öne çıkıyor. Ancak şirketin üst segment akıllı telefon satışlarının da bir önceki yıla kıyasla azaldığı belirtiliyor. Galaxy S9 satışlarının Samsung’un öngördüğünden daha düşük olduğu bir süre önce gündeme gelmişti.

Samsung’un en yakın rakibi Apple ise 2017’nin ilk çeyreğinde 51.9 milyon olan satış rakamını 54 milyon seviyesine çıkarmayı başardı. Şirketin pazar payı yüzde 13.7’den yüzde 14.1’e çıktı.

Küresel akıllı telefon pazarı için 2018’in ilk çeyreğinin gerçek kazananları ise Huawei ve Xiaomi oldu. Satışlarını 34.1 milyondan 40.6 milyona çıkaran Huawei, pazar payını yüzde 10.5’e yükseltti. Xiaomi ise daha etkileyici bir performans sergileyerek 12 milyon seviyesinde olan satış rakamını 28.4 milyona çıkardı. Bu artış sayesinde şirketin pazar payı da yüzde 3.4’ten yüzde 7.4’e çıktı.

İLGİLİ HABERLER