Eğlence

Julian Assange ve Ekvador arasında kedi gerginliği yaşanıyor

julian assange

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, 6 yıldır Ekvador‘un Londra’daki büyükelçiliğinde “zorunlu” olarak ikamet ediyor. Assange ve kendisine elçiliğin kapılarını açan Ekvador arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor. Taraflar arasındaki son gerginliğin temelinde ise elçilik rezidansındaki ortak yaşama dair kurallar bulunuyor.

İlk olarak Ekvator’da yayın yapan Codigo Vidrio isimli site tarafından yayınlanan, ardından da The Guardian tarafından haberleştirilen bir iç yazıda, Assange’a elçilikte kalışının siyasi ve başka devletlerin içişlerine karışmak olarak kabul edilebilecek faaliyetlerden uzak durmasına bağlı olduğu hatırlatılıyor. Buna ek olarak, Assange’dan kendi banyosunu temizlemesi ve kedisiyle ilgilenmesi de isteniyor.

Kedinin elçiliğe nereden geldiği bilinmiyor. Daha önce çıkan haberlerde bir çocuğun kediyi Assange’a hediye ettiği söylense de, bu söylenti Assange tarafından yalanlanmıştı. Kedisi için Twitter ve Instagram hesapları açan Assange’ın kedisine boyun bağı takmayı sevdiği de biliniyor. Ancak Ekvador Assange’ın internet bağlantısını kestiği için mart ayından bu yana kedinin hesaplarından yeni bir paylaşım gelmiş değil.

Söz konusu belgede Ekvator’un aralık ayından itibaren Assange’ın kalışına ilişkin masrafları karşılamayacağı da belirtiliyor. Assange’ı kedinin bakımı konusunda özellikle uyaran yetkililer, Assange’ın sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda kedinin başkasına verileceğini söylemekten de geri kalmıyor.

Yazıya göre, Assange’ın internet yasağı kısmen kaldırılmış durumda. WikiLeaks kurucusunun artık telefonu ve bilgisayarı üzerinden elçiliğin kablosuz ağına ulaşabildiği belirtilse de, “başka ülkelere karışmama” yasağının ihlâli durumunda Assange’ın diplomatik sığınmasına son verilebileceği konusunda bir uyarı yapılıyor.

Julian Assange kediyi halkla ilişkiler çalışmalarında kullanıyor

Kedinin adı Ekvador dilinde “kedi” anlamına gelen Michi olsa da, internette “Embassy Cat” (Elçilik Kedisi) olarak tanınıyor. Julian Assange, kediyi halkla ilişkiler çalışmalarının bir parçası olarak kullanıyor. Bu çalışmalar kediyle paylaşılan fotoğraflardan üzerinde kedinin resminin bulunduğu ve WikiLeaks mağazasında satılan ürünlere kadar uzanıyor.

İLGİLİ HABERLER