Teknoloji

Ekvador Julian Assange’ın internet erişimini kesti

wikileaks julian assange cia

ekvador julian assangeWikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, altı yıldır Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde yaşıyor. Bu zorunlu ikamet sırasında Güney Amerika ülkesi ve Assange’ın arasında çeşitli gerginlikler yaşanıyor. Ekvador Julian Assange’ın internet erişimini keserek yine söz konusu gergin dönemlerden birinin yaşandığını kabul etti.

Ekvador’un internet erişimini kesmesiyle birlikte Twitter üzerinden ve diğer yollarla dünyayla iletişim kuran Assange, sessizliğe gömüldü. WikiLeaks’in kurucusu, hakkında tecavüz suçlamasının bulunduğu İsveç’e iade edilme tehlikesine karşı Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı. Assange, hakkındaki suçlama düşmesine rağmen, Ekvador’un elçiliğindeki ikametini sürdürüyor.

Assange’ın internet erişimi daha önce de çeşitli zamanlarda kesintiye uğramıştı. Bu kesintilerden bir öncekinin yanlışlıkla olduğu belirtilse de; Ekvador hükümeti, WikiLeaks’in Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına ait belgeleri yayınlamasının ardından Assange’ın erişimini askıya almıştı.

Ekvador Julian Assange’ın internet erişimini askıya aldığını Twitter üzerinden yayınladığı bir mesajla doğruladı. Mesajda WikiLeaks kurucusunun dış dünyayla iletişimini sağlayan sistemin elçilik binası içinde devredışı bırakıldığı belirtildi. Kararın alınma nedeninin ise Assange’ın başka ülkelere karışmama konusunda Ekvador hükümetiyle yaptığı anlaşmayı ihlâl etmesi olduğu belirtildi. Assange, son Twitter paylaşımında kendisine “zavallı, küçük solucan” diyen İngiliz siyasetçi Alan Duncan’a yanıt vermişti. Ekvador hükümeti bu yanıtın Birleşik Krallık ile olan iyi ilişkilerini sekteye uğratmasından endişe duymuş gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER