Teknoloji

İrlanda AB’nin Apple ile aldığı vergi kararına itiraz edecek

İrlanda AB'nin Apple ile aldığı vergi kararına itiraz edecek

irlanda appleAvrupa Komisyonu, geçtiğimiz hafta Apple’ın 13 milyar avro geçmişe dönük vergi ödemesine karar vermişti. Söz konusu kararda vergilerin alıcısı konumunda olan İrlanda, komisyonun kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Hükümet, geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda itiraz kararının 7 Eylül günü parlamentoda oylanacağını açıkladı.

Kararın duyurulmasından kısa bir süre sonra ülkenin itirazları da yükselmişti. Maliye Bakanı Michael Noonan, Avrupa Komisyonu tarafından verilen karara “içten” biçimde karşı olduklarını belirtmişti. Noonan, Avrupa Komisyonu’nun kararında ülkenin vergi birliğinin göz ardı edildiğini savunmuştu.

Apple da söz konusu kararı eleştirirken İrlanda’nın vergi yasalarının hiçe sayıldığı noktasının üzerinde durmuştu. Şirket, yürürlükte olan vergi sisteminin tersine çevrildiği savını da gündeme taşımıştı. ABD de Avrupa Birliği’nin kararını eleştirmiş ve ortada ödenmesi gereken eksik bir vergi varsa alıcının kendisi olması gerektiğini savunmuştu.

İrlanda ilginç bir durumla karşı karşıya

Normalde bir ülkenin kasasına girecek 13 milyar avro gibi bir miktara karşı çıkması kulağa pek makul gelmiyor. Ancak İrlanda genel vergi yapısını korumak adına bu karara karşı çıkıyor. Düşük vergi oranıyla teknoloji şirketlerinin Avrupa’daki bir numaralı merkezi haline gelen ülke, kısa bir süre önce sistemindeki bir açığı kapatmış ve şirketlerin ekstra milyarlarca dolar ödemesinin önüne geçmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER