Teknoloji

iPhone Xs ve Xs Max’teki eSIM desteği şu anda sadece 10 ülkede geçerli

iphone xs ve iphone xs max

Yeni iPhone Xs ve Xs Max‘in çift SIM kart desteği bulunuyor. Çin için iki fiziksel SIM kartı destekleyen özel bir versiyon olacak. Ancak Çin dışındaki kullanıcılar, yeni iPhone cihazlarındaki çift hat desteğinden ancak eSIM desteğiyle yararlanabiliyor. eSIM’in birçok avantajı bulunmakla birlikte, bu teknoloji henüz dünya çapında yaygınlık kazanmadı.

Türkiye’de eSIM desteğinin bulunmadığını en baştan belirtelim. Apple’ın belirttiğine göre, bu destek şu anda dünyada 10 ülkede sunuluyor. Bunlar ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Kralık, Çekya, Hırvatistan, Hindistan, İspanya, Kanada ve Macaristan olarak sıralanıyor.

eSIM desteğinin olmadığı Çin’de ise Apple, sunacağı çift SIM kart yuvalı tepsilerle eSIM uyumluluğuna olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. The Verge tarafından belirtilene göre, Çin’de China Telecom ve China Mobile gibi büyük operatörler, birtakım şehirlerde eSIM desteğini sunmaya başladılar. Ancak bu kalabalık ülkede çift hatlı telefonlar epey rağbet görüyor, bu desteğe sahip Android telefonlar Çin’de fazlasıyla satılıyor. Apple, bu telefonlarla rekabet etmek için ülkeye özel bir uygulama yapıyor. Dünyanın geri kalan ülkelerindeki kullanıcıların ise Apple’ın kendi ülkeleri için eSIM destekli yazılım güncellemesini yayınlamasını beklemek gerekiyor.

Elektronik SIM kartlar, fiziksel SIM karta olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Böylelikle hat değiştirmek istediğinizde, SIM kart tepsisini açmak için bir ince uçlu cisme ihtiyacınız kalmıyor. “Yerleştirilmiş SIM kart” teriminin İngilizce karşılığından türetilen eSIM terimi, sadece uyumlu bir şebekeye veya mobil operatöre ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de faaliyet gösteren üç mobil operatör de şu an için bu desteği sunmuyor.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max‘te bir hat eSIM ile diğer hat da fiziksel SIM kart üzerinden destekleniyor.

Apple eSIM teknolojisini Apple Watch Series 3‘ün hücresel bağlantı destekli modellerinde kullanmıştı. Bu durum da eSIM’in iPhone’larda da boy göstereceği şeklinde yorumlanmıştı. iPhone Xs’in resmi duyurusunun öncesinde, çift SIM kart desteğinin varlığı epey konuşulmuştu. Apple’ın bu şekilde Hindistan, Çin ve benzeri Asya pazarlarında daha fazla yayılmayı amaçladığı söyleniyordu.

Çift SIM kart desteğinin bir başka güzel tarafı da sık seyahat edenlerin, kendi ülkelerinde kullandıkları hattı, o ülkeden satın aldıkları başka bir hatla birlikte aktif olarak kullanabilmesi. Türkiye’de mobil operatörler ülkedeki tarifeyi yurt dışında da avantajlı biçimde kullanma imkanı sunarak ek bir SIM kart alma zahmetinden kurtarıyor. Yine de, uluslararası seyahat eden birçok kullanıcı, gittikleri ülkelerde faaliyet gösteren mobil operatörlerden hat almayı tercih ediyor. iPhone Xs ve Xs Max’teki çift SIM kart desteği bu noktada işleri kolaylaştıracaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER