Manşetler

iPhone Xs ve 6.5 inç ekranlı iPhone Xs Max tanıtıldı

iphone xs iphone xs max

Apple gelecek nesil iPhone’larını tanıttı ve bunlardan bir tanesi şimdiye kadarki en büyük ekrana sahip. Yeni modeller iPhone Xs ve iPhone Xs Max adını taşıyor. iPhone Xs, selefi iPhone X ile hemen hemen aynı görünüme sahipken, Xs Max de onun daha da büyütülmüş bir versiyonu niteliğini taşıyor. iPhone Xs Max’in gövde büyüklüğü de iPhone 8 Plus’ınkiyle karşılaştırılabilir seviyede bulunuyor. Bu yılın telefonları uzay grisi ve gümüşün yanı sıra altın renk seçeneğiyle de sunuluyor.

Apple, her “S” yılında olduğu gibi yeni iPhone’ları teknik özelliklerle güncelliyor. Yeni telefonların ekranları daha geniş dinamik aralığa sahip, hoparlörler daha kaliteli stereo ses sunuyor, aynı zamanda Face ID de daha hızlı çalışıyor. Suya dayanıklılık da her iki modelde geliştirildi. Aynı zamanda Apple’ın yeni A12 Bionic işlemcisi de; altı çekirdek ve sektördeki ilk 7nm tabanlı işlemci olmasıyla dikkat çekiyor. Tim Cook, bu cihazları şimdiye kadar tasarladıkları en gelişmiş iPhone’lar olarak nitelendiriyor.

Büyük ekranlı “iPhone Xs Max” modeli, iPhone 8 Plus’ın 5.5 inç ekranıyla kalmıyor, Galaxy Note 9’un 6.4 inç ekranından da daha büyük bir ekran alanı sunuyor. Böylelikle Apple, ilk kez akıllı telefonunda 6 inç ekran barajını geçmiş oluyor.

Görsel: Apple

Hem iPhone Xs hem de iPhone Xs Max’in geleneksel iPhone’a göre daha geniş bir görüntü oranı bulunuyor. Örneğin iPhone Xs, iPhone X’daki gibi 5.8 inç ekrana sahip, ancak boyut olarak 5.5 inç ekranlı iPhone 8 Plus’tan daha küçük. iPhone Xs Max ise diğer iPhone’lardan hatırı sayılır oranda daha büyük. Ancak kabul etmek gerekiyor ki, ekstra ekran alanı genişlikten çok yüksekliğe yansıyor. Sonuçta, iPhone Xs Max’i elde tutmak, herhangi bir Plus model iPhone’u tutmaktan daha zor olmayacaktır.

Öte yandan Apple, iPhone Xs ve Xs Max’in yepyeni kamera sistemlerine dikkat çekiyor. Arkada yer alan geniş açılı ve telefoto kameraların her ikisi de 12 megapiksel, optik görüntü sabitleme özellikli sensörlere sahip. Ancak geniş açılı kamera şimdi daha büyük boyutlu piksellere sahip yeni bir sensör barındırıyor. Telefoto lens ise daha geniş diyafram açıklığına sahip. Böylelikle her iki kamera da düşük ışıkta daha iyi işliyor. Öndeki kamera da daha hızlı çalışıyor, ancak diyafram açıklığı veya piksel sayısı değerleri değişmedi.

Görsel: Apple

En önemli yeniliklerden bir tanesi bu kameraların fotoğraf çekim yöntemlerinde yapılıyor. Apple, “Smart HDR” adını taşıyan ve Google’ın Pixel telefonlarındakine benzeyen bir yöntem kullanıyor. Kamera birden fazla fotoğraf çekiyor ve bunları tek bir fotoğrafta birleştiriyor. Bu, Apple’ın geçmişte kullandığı HDR yöntemlerinden farklı görünmüyor, ancak şimdi işler, adından da anlaşılacağı üzere, daha akıllı biçimde gerçekleştiriliyor.

Öte yandan Apple, kameralarının portre moduna daha fazla seçenek ekliyor. Nesne arka plandan otomatik olarak izole ediliyor ve arka plan bulanıklaştırılıyor. Şimdi arka plan bulanıklık derecesi de ayarlanabiliyor. Böylelikle portre fotoğraflar üzerinde daha fazla esneklik sağlanıyor.

Görsel: Apple

iPhone Xs ve Xs Max’in bir başka yeniliği de çift SIM kart desteği oluyor. Her iki telefon da aynı anda iki telefon numarası ve veri planı kullanma imkanı sunuyor. Bunlardan bir tanesi fiziksel SIM kart ile, diğeri de Apple’ın entegre e-SIM teknolojisiyle sunuluyor. Bu, mobil operatörlerin çift SIM desteği için e-SIM desteğini sunmaları gerektiği anlamına geliyor. Türkiye’deki mobil operatörler henüz bu desteği sunmuyor. Apple, Çin için özel bir uygulama yapıyor ve burada iPhone Xs Max’in iki adet fiziksel SIM kartı kullanmaya izin veren çift SIM yuvalı tepsiye sahip versiyonunu satacak.

Her iki telefon da iyileştirilmiş pil ömrüyle geliyor. iPhone Xs, selefine göre 30 dakika daha uzun çalışma ömrü kazanırken, iPhone Xs Max’te ise bu süre bir buçuk saate çıkıyor. Her iki telefon da gigabit LTE desteğine sahip.

Hem iPhone Xs hem de iPhone Xs Max; 64 GB, 256 GB ve 512 GB depolama alanı seçenekleriyle geliyor. Böylelikle Apple ilk kez bir akıllı telefonunda 512 GB seçeneğini sunmuş oluyor.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max; 64 GB, 256 GB ve 512 GB modelleriyle uzay grisi, gümüş ve yeni altın renk seçeneklerinde, sırasıyla 999 ABD doları (ABD) ve 1099 ABD dolarından başlayan fiyatlarla yurt dışında satışa sunulacak. Müşteriler 14 Eylül Cuma gününden itibaren Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Guernsey, Hong Kong, İrlanda, Man Adası, İtalya, Japonya, Jersey, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Porto Riko, Suudi Arabistan, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, BAE, Birleşik Krallık, ABD ve ABD Virgin Adaları dahil 30?dan fazla ülke ve bölgede iPhone XS ve iPhone XS Max için ön sipariş verebilecek. iPhone Xs ve iPhone Xs Max, 21 Eylül Cuma gününden itibaren satışa sunulacak.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max 28 Eylül Cuma gününden itibaren Andorra, Ermenistan, Bahreyn, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Yunanistan, Grönland, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Kazakistan, Kuveyt, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Malta, Monako, Umman, Polonya, Katar, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya ve Güney Afrika dahil 25’ten fazla ülke ve bölgede satışa sunulacak.

iPhone Xs ve Xs Max’in Türkiye’de ne zaman sunulacağına dair bilgi bulunmuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER