Teknoloji

iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max’in ProMotion ekranlarıyla ilgili son ipuçları

iphone 12 maket

Sonbaharda beklenen iPhone 12 serisine doğru zaman kısaldıkça dedikodular da artmaya başladı. İyi bilenen bir sızıntı kaynağı olan Ice Universe rumuzlu Twitter kullanıcısı, daha önce çıkan ve iPhone 12 Pro ile 12 Pro Max modellerinin 120Hz yenileme hızlı ekranlara sahip olacağına dair dedikoduları doğruladı.

Önceleri bu iki cihazın yüksek yenileme hızlarını destekleyen ekranlara sahip olacağı öne sürülse de, son kararın pil ömrüne olan etkilere göre verileceği belirtiliyordu. Ice Universe’ün geçmişteki isabet kayıtlarına bakarsak, Apple’ın son kararı olumlu yönde kullandığına ikna olabiliriz.

Bu yıl Apple’ın dört adet OLED ekranlı iPhone 12 modeli çıkarması bekleniyor. Daha üst modeller olacak 6.1 inç iPhone 12 Pro ve 6.7 inç iPhone 12 Pro Max modellerinin mevcut iPhone’ların ekranına göre iki kat daha yüksek yenileme hızı sunacağı iddia ediliyor.

Apple 120Hz ekranları ProMotion ekranlar olarak adlandırılıyor ve genellikle daha yeni iPad Pro modellerinde bunlara yer veriyor. Bazı Android telefonlarında da 90Hz ve 120Hz ekranlara rastlıyoruz, ancak Apple’ın bu teknolojiyi uygulaması onlardan biraz daha farklı olacak. iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max modellerindeki yenileme hızı muhtemelen uyarlanabilir olacak. Yani görüntülenen içeriğe göre yenileme hızı dinamik olarak ayarlanacak.

Örneğin, ekran kullanıcı sabit bir içerik görüntülerken yukarı aşağı kaydırırsa hız 60 Hz’den 120 Hz’e çıkacak. Bu da pil ömrünün korunmasını sağlayacak ki, bu unsur daha yüksek yenileme hızına sahip ekran barındıran telefonlardaki en büyük endişe kaynağı olarak nitelendiriliyor.

Yakında çıkacak Samsung Galaxy Note 20 modelinin yüksek yenileme hızına rağmen pil ömrünü korumak amacıyla LTPO teknolojisinden yararlanacağı söyleniyor. Bu teknoloji değişken yenileme hızlarına izin veriyor, ekranın 1Hz ile 120Hz arasında değişken hızlarda çalışmasına izin verecek.

iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max modelleri ise büyük ihtimalle 60 Hz ve 120 Hz değerleri arasında geçiş yapabilecek.

iPhone 12 Pro ile pil kapasitesi de artacak

Öte yandan Apple, daha üst sınıf iPhone 12 modellerinin ProMotion ekran ve 5G teknolojilerini verimli bir şekilde kullanmasını sağlamak için daha büyük kapasiteli piller de kullanacak. iPhone 12 Pro’nun 4400 mAh kapasiteli pile sahip olması bekleniyor. Bu durumda iPhone 11 Pro Max’tekinden aşağı yukarı 500 mAh kadar daha yüksek kapasitede pile sahip olacak.

Bunlara ek olarak Pro modellerinin ekranlarının 10-bit renk derinliğini desteklemesi de bekleniyor. Bu da bir milyardan daha fazla rengin görüntülenebilir olması demek. Karşılaştıracak olursak, iPhone 11 Pro’daki 8-bit ekran 16.7 milyon renk destekliyor.

Bu arada beklenen diğer modeller; 5.4 inç iPhone 12 ve 6.1 inç iPhone 12 Max modellerinde 60 Hz ekran bulunmaya devam edecek.

Pro modellerinde paslanmaz çelik gövde, 6 GB RAM, üçlü arka kamera sistemi ve LiDAR derinlik sensörü gibi özellikler bulunacak. iPhone 12 ve iPhone 12 Max modellerinde ise alüminyum gövde, 4 GB RAM ve ikili kamera kurulumu gibi özellikleri göreceğiz.

Tüm dört model de muhtemelen A14 Bionic işlemciye ve 5G desteğine sahip olacak. Buna ek olarak Apple’ın bir tanesi LCD ekran barındıracak iki adet 4G modeli de çıkarabileceği öne sürülüyor. Tabii ki, şirket yeni modelleri çıkarmak yerine iPhone 11 ve XR gibi, hem LCD ekranlı hem de 4G destekli iki modeli de satışta tutmayı sürdürebilir. Bunu da ihtimaller arasında saymak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER