Teknoloji

Microsoft Internet Explorer’ı Windows 10 yüklü sistemlerden kaldırdı

internet explorer

Microsoft, salı günü yaptığı duyuruyla Internet Explorer 11 internet tarayıcısını Windows 10’un bireysel tüketici odaklı versiyonlarından tamamen kaldırdığını duyurdu. Böylelikle Internet Explorer büyük oranda tarihe karışmış oldu.

İnternet tarayıcısı, Microsoft’un “kullanımdan kaldırıldığını” ve “destek dışı” olduğunu belirtmesine rağmen daha önce Windows 10’da mevcuttu. Windows 11, Microsoft’un yeni Edge internet tarayıcısına geçmesiyle birlikte hiçbir zaman Internet Explorer ile dağıtılmadı.

Microsoft Aralık 2022’de Windows’un eski sürümleri için, nihai kullanım ömrü sonu güncellemesine devam edeceğini ve Windows 10 Home, Pro, Enterprise, Edu ve IoT gibi sistemler için Internet Explorer 11 (IE11) işlevini devre dışı bırakacağını doğrulamıştı.

Daha önce Microsoft, Internet Explorer’ın Windows 11 sürümlerinin işlevini 15 Haziran 2022’de durdurmuştu, ancak Windows’un işletmelerle ilişkili eski sürümlerinde tarayıcıyı çalışır durumda bırakmıştı. Aralık duyurusu ise, kuruluşların Microsoft’un mevcut tarayıcısı Microsoft Edge’e güncelleme yapmaları veya uyumsuzluk nedeniyle şirketlerinin kesintiye uğrama riskini almaları için bir son uyarıydı.

Bununla birlikte, Microsoft’un Windows 10 için Uzun Süreli Hizmet Kanalı ve Windows 10 Çin Devlet Sürümü gibi sürümler dahil olmak üzere tarayıcı desteğini sürdürecek bazı istisnalar bulunuyor.

Salı günkü değişiklikle birlikte, Internet Explorer’a artık erişmek iyice zor hâle geliyor. Ayrıca, çeşitli Windows 10 sistemlerinden IE11’e bağlı tüm uygulamalar da siliniyor.

14 Şubat’tan önce IE11’i devre dışı bırakmak ve Microsoft Edge’e güncellemek için harekete geçen sistem ve BT yöneticilerinin salı gününden sonra herhangi bir işlem yapmasına gerek yok. Bununla birlikte, Haziran 2023’ta çıkması planlanan, Windows 10 Başlat Menüsü ve görev çubuğundan IE11 simgeleri de dahil olmak üzere IE11 görsel referanslarını kaldıracak başka bir güncelleme daha yolda.

Internet Explorer ile ilgili olarak sekiz yıldır süren perdenin kapanacağı çağrılarına rağmen, hâlâ ondan vazgeçemeyenler için Microsoft uzun zamandır bir ara çözüm sunuyor. Microsoft, daha yeni internet tarayıcısı Edge’i kullanmaya alışmanızı sağlamak için görev çubuğunda bulunan “IE modunda yeniden yükle” düğmesiyle Internet Explorer’ı zaten yaşatıyor. Internet Explorer modu, eski komut dosyalarına ve kodlara dayalı web sitelerini ve uygulamaları daha uyumlu bir şekilde görüntülemenizi sağlıyor.

Bu özellik, Microsoft’un yakın gelecekte Internet Explorer, MSHTML ve Trident motorunu çalıştıran temel teknolojiyi kullanmaya devam etmesini sağlayacak. Şirket, IE modunu en az 2029 yılına kadar desteklemeyi planladığını söylemişti.

İLGİLİ HABERLER