Teknoloji

Intel’in 7nm tabanlı işlemcilerinin çıkışı gecikiyor

intel 7nm

Intel yıllar süren gecikmelerin ardından 10nm yongalarını nihayet piyasaya çıkardı. Ancak şirket şimdi, karşılaştığı sorunlar nedeniyle yakında çıkması beklenen 7nm mimarili gelecek nesil işlemcilerinin çıkışının gecikeceğini duyurdu.

Intel’in 2020 ikinci çeyrek kazanç raporunda, “şirketin 7nm tabanlı CPU ürün zamanlaması önceki beklentilere göre yaklaşık altı ay kayıyor”, ifadesi yer aldı. Bu işlemcilerin 2021 sonlarında çıkması planlanıyordu. Altı aylık gecikme bu işlemcilerin çıkışının en erken 2022’ye kayacağını gösteriyor.

Aslında Intel, 7nm üretimiyle ilgili olarak yaşanan sorunların, şirket içinde hazırlamış olduğu yol haritasına göre bir yıl arkadan gelmesine neden olduğunu söylüyor. Ne var ki, bir nedenden dolayı şirket, takviminde bir yıl geride olmasının ürünlerin çıkışında sadece altı aylık bir gecikmeye yol açacağını söylüyor. Karşılaştıracak olursak, AMD 7nm tabanlı Ryzen 4000 yongalarını aylardır piyasada sunuyor. Bunların da performans açısından Intel’in sunduklarının ötesinde olduğu görülüyor.

Yine de, Intel için tüm haberler kötü değil. Şirket, üçüncü nesil 10nm++ mimarisine dayanan 11. nesil Tiger Lake işlemcisinin çıkışı için takvim dahilinde ilerliyor. Bu işlemciler 10. Nesil Ice Lake serisini takip edecek ve bu yılın sonlarında dizüstü bilgisayarlar için çıkacak. Bunlarla birlikte Intel’in uzun zamandır beklenen Xe grafik işlemci birimi de gelecek. Ayrıca Intel, Tiger Lake’i takip edecek 12. Nesil Alder Lake serisinin ilk ürünlerinin de bu yılın sonlarında çıkması bekleniyor. Şirketin uzun zamandır beklenen ilk 10nm masaüstü CPU’ları da çıkıyor.

Intel’in ikinci çeyrek için finansal sonuçları ise olumlu görünüyor. İçinde dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için tasarlanan işlemcileri barındıran Bireysel Tüketici Bilişim Grubu yıldan yıla yüzde 7 büyüme kaydederek 9.50 milyar dolar gelire ulaştı. Intel, bu güçlü sonuçlara ulaşmada Kovid-19 nedeniyle uzaktan eğitim ve evden çalışmanın artmasına bağlı olarak dizüstü bilgisayar satışlarının yükselmesinin rolü oldu. İlginçtir ki, masaüstü bilgisayarlara olan talep ise azaldı. Intel’in ikinci çeyrek gelirleri de yıldan yıla yüzde 20 artış göstererek 19.7 milyar dolara ulaştı. Bunda da Intel’in veri merkezi ve bellek çözümleri biriminde gösterilen büyümenin etkisi var.

7nm yongalarının gecikmesi ise şirket için giderek daha büyük bir problem hâline geliyor. Eğer Intel’in 14nm mimarisinin ömrünü her bir nesilde yaptığı küçük eklemelerle uzatmasına benzer bir durum olursa, ilerleyen yıllarda daha fazla 10nm tabanlı ürünler görmeyi bekleyebiliriz.

10nm yongaların çıkışının gecikmesi, Intel’in yol haritasına bağlı olan dizüstü bilgisayar endüstrisinin farklı yollar geliştirmesine katkıda bulundu. Yeni ve daha iyi ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayan

Intel’in dizilişi ile bile yapabileceği çok fazla dolgu var. 10nm yongaların gecikmesi, Intel?in yol haritasına dayanan, yeni ve daha iyi ürünler geliştirmek için güç verimliliği ve performansa ihtiyaç duyan dizüstü bilgisayar endüstrisinin önünde engel teşkil etti. Ve şirketin mevcut öngörülerine dayanarak, önümüzdeki yıllarda PC dünyasının 7nm Intel yongaları ile de benzer bir darboğazı yaşaması beklenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER