Teknoloji

Intel 10nm Cannon Lake işlemcilerin çıkışını yine erteledi

intel cannon lake

intel cannon lakeIntel bir kez daha gelecek nesil 10nm Cannon Lake işlemcilerinin çıkışını geciktiriyor. Yongaların seri üretimi başlangıçta 2018’in sonları şeklinde planlanıyordu. Ancak Engadget’ın haberine göre, takvim 2019 yılına ötelendi.  Cannon Lake, Intel’in yakında çıkması beklenen 10nm yonga mimarisinin kod adı. Aynı zamanda şirketin daha küçük ve hızlı işlemciler üretmeye yönelik ilerleyişinin bir sonraki aşamasını oluşturuyor.

Geçen yıl Intel ilk sekizinci nesil Core yongalarını çıkardığında, şirket daha önceki politikasının dışına çıkmış ve birden fazla mimarinin karışımından oluşan bir ürün serisi çıkarmıştı. Serinin çıkışı 7. nesil 14nm+ düğümlü Kaby Lake R işlemcilerle yapılmıştı. Bu ayın başlarında ise 14nmm++ düğümlü Coffee Lake işlemcilerin çıkışını görmeye başlamıştık. Aslında Intel en başta, 2016 yılında, gelecek nesil 10nm Cannon Lake düğümünü sekizinci nesil Core yongalarında göreceğimizi söylemişti.

Gecikmenin bir nedeni olarak Moore Kanunu’ndaki bozulmanın artışı gösteriliyor. Transistör boyutları giderek küçüldükçe, Intel gibi şirketlerin Moore Kanunu’nun gereksinimlerini iki yılda bir katlamaları giderek zorlaşıyor. Bu nedenle Kaby Lake R ve Coffee Lake gibi sürümler ya da AMD’nin güncellenmiş Ryzen 2 yongaları gibi seçenekler görüyoruz. Bunlar, daha küçük boyutlu mimarilere hızlı bir geçiş yapılmasına nazaran, mevcut düğüm üstünde var olan teknolojilerin iyileştirilmesine bağlı olarak gelişiyor.

Son birkaç haftadır Intel ile ilgili ortalıkta pek de iyi haberler dolaşmıyor. Apple’ın 2020 yılında Mac bilgisayarlarında Intel işlemcileri kullanmayı bırakacağı yazıldı. Geçen hafta ise şirketin Vaunt akıllı gözlük projesini askıya aldığı ortaya çıktı. Bu yılın başındaki Meltdown ve Spectre faciasından bahsetmeye gerek bile yok.

Bu arada Intel, her şeye rağmen finansal tablosunda beklentileri geçmeyi başardı. Şirket geride kalan üç aylık mali dönem içinde 16.07 milyar dolarlık rekor gelir açıkladı. Özellikle PC işlemcileri ve veri merkezleri tarafındaki güçlenme gelir artışının lokomotifi oldu. Intel, her şeye rağmen hiçbir yere gitmediğini, işlerin yolunda olduğunu son finans raporuyla göstermiş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER