Teknoloji

Instagram yukarı kaydır bağlantılı hikâyeleri kaldırıyor, yerine ne geliyor?

instagram reels

Instagram’da “yukarı kaydır” dönemi bitiyor. Sosyal medya servisi, insanların hikâyelerde yukarı kaydırarak harici web sitelerini ziyaret etmesini bu özelliği kaldırmayı planlıyor. Söz konusu değişiklik 30 Ağustos’tan başlayarak uygulamaya konulacak.

Yukarı kaydır bağlantısının yerine Instagram, insanların bağlantı çıkartmaları kullanabileceklerini söylüyor. Bu tıklatılabilir çıkartmalar sayesinde kullanıcılar harici web sitelerine yönlendirilmeye devam edilecek.

Şirket, kendine has bir GIF kategorisi oluşturan ve hatta literatürün parçası hâline gelen bir özellik olan yukarı kaydırmayı “hikaye oluşturma deneyimini kolaylaştırmak” ve yukarı kaydırma yerine gelecek çıkartmalarla daha fazla “yaratıcı kontrol” sunmak amacıyla kullanımdan kaldıracağını söylüyor.

Bu değişikliğin ilk işaretleri şirketin bu yaz başında başlattığı bir testle verilmişti. Haziran ayında Instagram, bağlantı özellikli çıkartmaları yalnızca yukarı kaydırma bağlantısı ekleme ayrıcalıklarına sahip kişiler ve hesaplar için değil, çeşitli kullanıcılar için test etmeye başlamıştı. Normalde kullanıcıların yukarı kaydırma özellikli bağlantı ekleme imkanına erişebilmesi için doğrulanmış hesap olması veya en az 10 bin takipçisinin bulunması gerekiyor.

Testin başladığı zamanlarda bir demeç veren, Instagram’ın eski ürün müdürü Vishal Shah, çıkartmaların insanların şu anda platformu kullanma şekline daha uygun olduğunu söylemişti. Ayrıca amacın çıkartmaları daha geniş bir alana yaymak olduğunu da sözlerine eklemişti. İki özellik arasındaki bariz hareket farkı dışındaki temel fark, takipçilerin bağlantı çıkartması olan hikâyelere yanıt verebilmeleri, ancak yukarı kaydırma bağlantısı taşıyan hikâyelere yanıt verememeleridir.

Instagram, şimdilik yalnızca yukarı kaydırma ayrıcalıklarına sahip kişi ve hesapların çıkartma seçeneğini alacağını, ancak bunu daha fazla kullanıcıya sunma fikrinin hâlâ değerlendirdiğini söyledi. The Verge sitesine konuşan bir sözcü, bu değişikliğin erişimi daha fazla kişiye genişletmeden önce doğru karar olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olacağını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER