Teknoloji

Meta, Instagram ve Facebook Messenger arasındaki entegrasyonu sonlandırıyor

instagram facebook messenger

Meta yakında Instagram üzerinde Facebook arkadaşlarıyla sohbet etmeyi mümkün kılan bir özelliğin fişini çekiyor. Şirket, bu ayın ortaları itibarıyla 2020’de hayata geçirdiği platformlar arası entegrasyonu sonlandıracak. Bu kararın nedeni konusunda bilgi verilmese de, internet devinin Avrupa Birliği’nin yaptırımlarından korunmak için böyle bir adım atmış olması mantıklı görünüyor.

2019’da duyurulan ve isteğe bağlı bir özellik olarak lanse edilen platformlar arası entegrasyon, bir yıl sonra hayata geçmiş ve böylelikle Meta’nın en popüler iki hizmeti arasındaki çizgiler bulanıklaşmıştı. Messenger’ın başkan yardımcısı Loredena Crisan, o dönemde konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Tıpkı bugün bir Yahoo hesabınız varsa bir Gmail hesabıyla konuşabildiğiniz gibi, bu hesaplar da birbirleriyle paylaşılan protokol olan Messenger aracılığıyla konuşabilecek.”

Meta’dan verilen bilgiye göre, bu ayın ortalarından itibaren artık Instagram üzerinden Facebook arkadaşlarıyla yeni sohbetler veya görüşmeler başlatılamayacak. Mevcut görüşmeler ise sadece okunabilir hâle gelecek. Buna ek olarak, Facebook hesapları artık etkinlik durumunu göremeyecek veya okundu bilgilerini görüntüleyemeyecek. Son olarak, Facebook hesaplarıyla yapılan mevcut sohbetleri iki platformun gelen kutusuna birden taşınmayacak.

Meta, Facebook Messenger ve Instagram entegrasyonunun fişini çekerek riskten kaçıyor

Avrupa Birliği, platform sahiplerinin tekel gücü veya buna yakın bir şey elde etmesini engellemek için 2022’de kabul edilen ve “dönüm noktası” olarak tanımlanan Dijital Piyasalar Yasası’nı tasarladı. Eğer bir şirket gelir eşiğini aşarsa ve Avrupa Komisyonu platformu aşırı baskın bulursa, bir önceki yıla ait toplam küresel cironun yüzde 10’u oranında maksimum ceza uygulayabiliyor. Bu ceza sopasının tehdidini gören Meta, Facebook ve Instagram arasındaki çapraz mesajlaşma deneyiminin fişini çekerek riskten kaçmaya çalışmış gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER