Teknoloji

Instagram “stalk” ile mücadelesine devam ediyor

instagram yeniden paylaşım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sosyal medya hareketleri, bir kişinin ne yaptığından haberdar olmak için en iyi kaynaklar arasında yer alıyor. Bu kaynağı en iyi şekilde kullanmaya yardımcı olacak çeşitli mobil uygulamalar da uzun süredir mevcut. Instagram, bunlardan biri olan Like Patrol uygulamasını kapatmaya çalışıyor.

Instagram’dan adeta veri kazıyan Like Patrol, kullanıcılarına izlemek istedikleri kişinin kimlerle etkileşime girdiğini gösteriyor. CNET’te yer alan habere göre, Instagram uygulamanın geliştiricisine kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle bir durdurma emri gönderdi. Like Patrol’un kendisinden veri çekmesini engellemeyi amaçlayan Instagram, böylelikle uygulamanın kapanmasını sağlamaya çalışıyor gibi görünüyor.

Like Patrol uygulamasının mazisi oldukça kısa. Geçtiğimiz temmuz ayında iOS’te yayınlanan uygulama, abonelik sistemiyle çalışıyor. Haftalık abonelik için 20,99 TL, aylık abonelik için 68,99 TL alan Like Patrol, 549,99 TL karşılığında yıllık abonelik de sunuyor. Uygulamanın kurucusu Sergio Luis Quintero, hâlihazırda 300 kişinin Like Patrol’a abone olduğunu belirtti.

Like Patrol’ın çalışma mantığı ise dikkat çekici. Uygulama, abonelerinin hedef olarak seçtiği kişi veya kişiler bir Instagram paylaşımını beğendiğinde veya paylaşıma yorum yaptığında bildirim gönderiyor. Buna ek olarak, etkileşime girilen kişi hakkında yapılan bir analiz de kullanıcılara sunuluyor. Bu analizde o kişinin çekicilik seviyesi bile değerlendiriliyor.

Like Patrol ilk etapta Instagram’ın Takip sekmesinden veri alıyordu. Ancak Instagram’ın bu sekmeyi kaldırmasının ardından Like Patrol etkileşim takibi için kendi algoritmalarını geliştirmişti.

Instagram Like Patrol benzeri platformları da incelemeye aldı

Instagram’ın sahibi Facebook tarafından CNET’e gönderilen açıklamada, “veri kazıma” eyleminin şirketin politikalarına aykırı olduğu ve bu yöntemi kullanan platformlara karşı yasal olarak harekete geçildiği belirtildi. Şirket, Like Patrol’a benzer yapıdaki platformları da incelemeye aldığını belirtti.

Instagram, Like Patrol’a karşı harekete geçerek kendi politikası açısından doğru bir hamle yapıyor. “Takip” sekmesini kaldırarak kullanıcılarının birbirlerinin yaptıklarından ziyade kendi deneyimlerine odaklanmasını isteyen platform, bu isteğine aykırı yönde giden araçların da biletini kesiyor.

İLGİLİ HABERLER