Manşetler

İçerik avcılarının yeni gözdesi Teknoblog

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

teknoblog-logo-720-500

Teknoblog hazırladığı haberler, incelemeler, özel yazılarla Türkiye’de teknoloji yayıncılığında kaliteyi öteye taşımayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda yaptığımız çalışmalar giderek daha fazla okuyucu tarafından fark ediliyor. Sadece okuyucular değil, diğer medya kuruluşlarındaki çalışanlar da Teknoblog’un farkına varıyor ve Teknoblog’un hazırladıkları içeriklerin alıntılamak, arama motoru optimizasyonu faaliyetlerinde kullanmak için bulunmaz bir nimet olduğunu görerek fırsatı kaçırmıyor.

Daha önce Haber 7, Türkiye Gazetesi, Hürriyet gibi bilinmiş medya kuruluşlarında haberlerimizin bizim iznimiz ve izin verdiğimiz şekilde olmadan kullanıldığını görmüştük. Son örnek ise Yeni Akit Gazetesi’nin web sitesinin bizden alıntıladığı “4G nedir, neden ihtiyacımız var, ne gibi yenilikler sunacak?“başlıklı dosya haberimiz oldu.

Bu haberi 17 Mart 2015 günü saat 18:22’de yayınladık. Yaklaşık yarım saat sonra Google’da “4G nedir” anahtar terimiyle bu yazının etkilerini gözlemlemek istediğimizde ilk sayfada listelenen sonuçlar arasında yer aldığını gördük. Ayrıca Google Haberler bölümünde de listelenen sonuçlar arasında yer alıyordu.

Ne var ki, birkaç saat sonra tekrar aynı anahter kelime grubuyla kontrol ettiğimizde Yeni Akit web sitesinin “4G nedir?” başlıklı bir haberiyle karşılaştık. Detaylarına baktığımızda aynı akşam saat 19:55’te yayına verilen haberin tamamının bizim hazırladığımız dosya haberinden alındığını, altına ise göstermelik şekilde “Kaynak:teknoblog.com” şeklinde bir ibarenin konulduğunu fark ettik.

Bu sayfada yer alan telif bildirimimize göre, Teknoblog haber veya yazılarının sadece bir kısmı kopyalanabilir, kalan kısmı için ilgili haber veya yazının olduğu sayfaya bağlantı verilir. Ayrıca kaynağın Teknoblog olduğunun açık şekilde belirtilmesi gerekir. Yeni Akit’in yaptığı yöntem ise bizim belirlediğimiz kriterlere aykırıdır. Yazının tümünün alınması ve altına bağlantısız bir “Kaynak: teknoblog.com” yazısının yerleştirilmesi o yazının yayınlanmasında sorun olmadığı anlamına gelmez.

Acı olan şu ki, Google da Yeni Akit’in yaptığı bu alıntılamaya prim tanımış, bizim hazırladığımız orijinal içeriği çok arkalara atarak Yeni Akit’in yayınladığı alıntı, orijinal olmayan haberi arama sonuçlarına üstte göstermiştir ve göstermeye de devam etmektedir.

Hukuki yollara başvurmak tabii ki bir yöntem, ancak bu şekilde işimizi yapmamız mümkün olmayacak, sürekli davalarla uğraşmamız gerekecek. Bu noktada Google’ı bu gibi alıntı içeriklere prim tanımamaya davet etmek istiyoruz. Ayrıca siz değerli internet kullanıcılarının da içeriğe değil, içeriği sunana da artık daha fazla önem vermeleri ricasında bulunuyoruz.

Her ne kadar bu gibi alıntılama girişimleri ve bu gibi işlemlere Google tarafından prim verilmesi bizi üzse ve yeni, değerli içerikler üretme noktasında isteksizliğe sürüklese de, işimizi bildiğimiz şekilde yapmaya, size Türkiye standartlarının çok üstünde içerikler ulaştırmaya devam edeceğiz.

Lütfen desteğinizi bizden esirgemeyin.

İLGİLİ HABERLER