Ulaşım

Hyundai Uber için uçan otomobil üretecek

hyundai uber uçan taksi

Hyundai, “uçan otomobil” konseptini CES 2020‘de sergileyeceğini daha önce açıklamıştı. Şirket, kısa süre önce verdiği sözünü tuttu ve tam ölçekli prototipi Las Vegas’ta gözler önüne çıkardı. Ancak Güney Koreli otomotiv devi, bu konudaki çalışmalarında eli biraz daha yükseltecek açıklamalarda da bulundu. Hyundai, dikey biçimde kalkış ve iniş yapabilecek bu elektrikli araçları Uber için de üretecek. Kısacası Hyundai’nin uçan otomobilleri, Uber’in hava taksi hizmetinde kullanılacak.

Uber, hava taksi hizmeti konusundaki hedeflerini 2016’da kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu konudaki çalışmalarını “Uber Elevate” adı altında sürdüren şirket, test uçuşlarına başlangıç için kendisine hedef olarak 2020’yi belirlemişti. Uber 2023 itibarıyla ABD’nin Dallas ve Los Angeles şehirlerinde yeni nesil araçları kullanarak havada insan taşımacılığına başlamış olmayı amaçlıyor. Şirket, kısa bir süre önce de ABD’nin New York şehrinin belli bir bölgesinde helikopter hizmeti vermeye başlayacağını açıklamıştı.

Hyundai’nin desteği Uber’in hava taksi hedeflerinin hayata geçmesi açısından önem taşıyor. Öncelikle Hyundai’nin üretim konusundaki itibarı, Uber’in planlarına şüpheyle bakanların biraz olsun yumuşamasını sağlayabilir. Paylaşılan özellikler, Hyundai’nin Kişisel Hava Aracı’nın (PAV) göklerde uçan bir Sonata olmayacağını gösteriyor. Kuyruğunda iki helikopter pervanesi bulunan PAV’ın diğer on pervanesi de yumurta şeklindeki kabinin farklı noktalarına yerleştirilmiş. PAV’ın dikey biçimde kalkış ve iniş yapabilecek şekilde tasarlandığını belirtmekte fayda var.

Hyundai’nin beş kişiyi taşıyabilen uçan otomobili, saatte 290 kilometre maksimum hızla yerden 300 ila 600 metre yükseklikte ilerleyebilecek. Hyundai’nin verdiği bilgiye göre, daha küçük ve elektrikli pervanelerin kullanılması sayesinde araç akaryakıtla çalışan bir helikopterden daha az ses çıkaracak. Bunun ses kirliliği konusunda endişe eden şehir yöneticileri için önemli bir nokta olduğu söylenebilir. Aracın bataryasının sadece 5 ila 7 dakika arasında doldurulabileceği belirtilirken, tam dolu bataryayla 100 kilometre yol katetmenin mümkün olacağı ifade edildi.

Hyundai Uber ile havada işbirliğine giden ilk büyük otomotiv şirketi

Hyundai’nin uçan otomobil konseptinin farklı boyutları da bulunuyor. Şirket, bu araçların ineceği merkezler ve merkezler arasındaki yer ulaşımını sağlayacak araçlarla ilgili konseptlerini de paylaştı. Bu araçlara PBV adını veren Hyundai, PBV’nin en iyi rotayı bulmak için yapay zekâdan yararlanacağını belirtti.

hyundai uberHyundai, hava taşımacılığı konusunda Uber ile işbirliği yapan ilk küresel otomobil üreticisi olma özelliğini taşıyor. Bu işbirliği çerçevesinde Hyundai, elektrikli aracın üretimini ve sahaya yerleştirilmesini üstlenecek. Uber ise hava sahası desteği, yer operasyonları ve yolcu bulma kısmından sorumlu olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER