Ulaşım

Hyundai Türkiye için kritik Made in EU çağrısı yaptı

Hyundai Türkiye için kritik Made in EU çağrısı yaptı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Hyundai Motor Europe Başkanı ve CEO’su Xavier Martinet, Türkiye’nin Made in EU kapsamında kalması gerektiğini açıkladı. Martinet’e göre Avrupa Birliği Türkiye’yi kapsam dışında bırakırsa Hyundai bazı modellerin üretimini Avrupa’ya taşımak zorunda kalabilir. Böyle bir adım üretim maliyetlerini artırırken, bu artış otomobil fiyatlarına da yansıyabilir. Açıklama, Hyundai’nin İzmit fabrikasında IONIQ 3 üretimine başladığı ve tesise yeni yatırımlar yönelttiği bir dönemde geldi.

Hyundai, İzmit’te IONIQ 3 için 250 milyon avroluk yatırım yaptı ve ilk aşamada yılda 30 bin araç üretmeyi planlıyor. Şirketin resmi verileri fabrikanın yıllık toplam kapasitesinin 200 bin otomobile ulaştığını gösteriyor. Hyundai, 1997’den bu yana İzmit’te 3,4 milyondan fazla otomobil üretti ve 2,6 milyondan fazlasını ağırlıklı olarak Avrupa pazarlarına gönderdi. Fabrikadaki üretimin yaklaşık yüzde 80’i bugün ihracata gidiyor.

Martinet, tartışmanın yalnızca tek bir otomobil modelini ilgilendirmediğini de vurguluyor. İzmit fabrikasının çevresinde ana tedarikçilerle birlikte onların alt tedarikçileri de üretime katkı sağlıyor. Hyundai bu nedenle içten yanmalı motorlu, hibrit ve elektrikli modelleri aynı tesiste talebe göre farklı oranlarda üretmeyi hedefliyor. Şirket böylece Avrupa’daki elektrikli otomobil talebindeki değişime göre İzmit’teki üretim dağılımını değiştirebiliyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği 1 Temmuz 1996’dan beri sanayi ürünleri ticaretini destekliyor. Bununla birlikte Avrupa’nın Made in EU yaklaşımı yalnızca mevcut gümrük kurallarını değil, teşvikleri ve Avrupa içeriğine bağlı üretim kararlarını da kapsıyor. Bu nedenle Türkiye’nin kapsamda kalıp kalmaması, ülkede üretim yapan otomotiv şirketlerinin gelecekteki model ve yatırım kararlarını doğrudan etkileyebilir. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Temmuz 2026’da görüşmelerin Türkiye’nin istediği yönde ilerlediğini, ancak nihai kararın henüz çıkmadığını söylemişti.

Türkiye’nin Avrupa otomotiv pazarıyla bağı güçleniyor

Türkiye otomotiv sektörü 2025’te 41,5 milyar dolarlık ihracat yaptı ve toplam ihracattan yüzde 16,2 pay aldı. OİB verilerine göre otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 71’i AB ülkelerine giderken, ticaret karşı yönde de yüksek seviyede seyrediyor. ACEA verileri Türkiye’nin 2025’te AB’den yapılan araç ihracatında değer bazında üçüncü büyük pazar olduğunu gösteriyor. AB merkezli üreticiler Türkiye’ye 18,8 milyar avroluk araç gönderirken, Türkiye toplam AB araç ihracat değerinin yüzde 11,1’ini oluşturdu.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

İki üniteli Mercusys Wi-Fi 7 sistemi 1.485,72 TL indirimle 4.413,28 TL
İki üniteli Mercusys Wi-Fi 7 sistemi 1.485,72 TL indirimle 4.413,28 TL
Satın Al
Türkçe Q mekanik Aula F87 Pro 477 TL indirimle 2.519 TL
Türkçe Q mekanik Aula F87 Pro 477 TL indirimle 2.519 TL
Satın Al
Core Ultra 7’li ThinkBook 14, Premium ile 50.064,85 TL’ye geliyor
Core Ultra 7’li ThinkBook 14, Premium ile 50.064,85 TL’ye geliyor
Satın Al
Kablosuz SteelSeries Aerox 3 Ghost 250 TL indirimle 2.999 TL
Kablosuz SteelSeries Aerox 3 Ghost 250 TL indirimle 2.999 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Hyundai ise İzmit’teki yatırımlarını sürdürme planını resmi rakamlarla ortaya koyuyor. Şirket, 1997’den bu yana tesise 1,47 milyar avro yatırım yaptı. IONIQ 3 ile yenilenecek i20 ve Bayon projeleri için ayrıca 715 milyon avroluk yatırım planlıyor. Martinet, Türkiye kapsam dışında kalırsa Avrupa’ya üretim taşımanın maliyetleri yükselteceğini ve tüketicilerin daha yüksek otomobil fiyatlarıyla karşılaşabileceğini belirtiyor.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl