İncelemelerManşetler

Huawei Watch GT İncelemesi

huawei watch gt inceleme

Huawei, daha önce akıllı saat stratejisinde Google’ın işletim sistemine bağlı şekilde ilerliyordu. Ancak 2018’in sonlarında çıkardığı Huawei Watch GT ile daha farklı bir yola girdi. Tasarım açısından çıtayı yine yüksekte tutarken, Lite OS adı verilen, daha çok sağlıklı yaşam ve egzersiz özelliklerine odaklanan bir akıllı saat çıkarmayı tercih etti. Huawei Watch GT ve Watch GT Classic olmak üzere iki farklı akıllı saat modeli şu anda ülkemizde satılıyor. Bir süredir bu ikiliden “Classic” olanını deneyimliyoruz. Huawei Watch GT inceleme yazımızda Çinli şirketin yeni nesil akıllı saati ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

[wp-review id=”194064″]

Huawei Watch GT inceleme: Tasarım

Huawei Watch GT’nin tasarımı, şirketin daha önce çıkardığı akıllı saatlerin çizgisinden gidiyor. Her ne kadar işlevleri bir fitness takip cihazının seviyesine indirgenmiş olsa da, Watch GT tasarımıyla görenleri etkilemeyi başaracaktır. Elimizdeki Watch GT Classic, gerçekten klasik bir kol saati görünümünde. Spor odaklı diğer modelin, yani Sport’un da oldukça şık göründüğünü söyleyebiliriz. 46.5 x 46.5 x 10.6 mm’lik boyutlara sahip olan saatin kasası paslanmaz çelikten yapılmış. Saatin bilekte çok büyük durmuyor. Aynı zamanda fazla ağırlık hissi de vermiyor. Saati gece bile, rahatsızlık duymadan bileğimizde muhafaza ettiğimizi söylemeliyiz. Classic modeli gümüş renkli bir gövdeyle gelirken, Sport modeli siyah renkle sunuluyor.

Huawei, Watch GT için farklı kayış seçenekleri sunuyor. Bunun yanı sıra elinizde bulunan, başka saatlere ait 22mm kayışları da Watch GT ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elimizdeki Watch GT Classic modelinin gümüş renkli gövdesine eşlik eden kahverengi deri kayış, saate şık bir hava katıyor. Günlük kıyafetlerinize veya özel etkinliklere de rahatlıkla uyum sağlıyor. Her ne kadar dışı deriden yapılmış olsa da, kayışın iç tarafı silikon. Bu sayede spor yaparken de Watch GT Classic’i kullanabilirsiniz. Ancak spor kıyafetlerinin yanında kayışın uyumlu gitmediğini söylememiz gerekiyor.

Watch GT’nin dairesel gövdesinin sağ kenarında iki adet tuş, dışa doğru epey çıkıntı yapmış biçimde duruyor. Bu tuşlar çok sert değil, derinlik de az sayılmaz. Dolayısıyla rahatlıkla basılıyor, hızlı şekilde işliyor. 1.39 inç AMOLED ekran dokunma desteğine sahip, ancak saatle etkileşimin başlangıcını bu tuşlar oluşturuyor. Saatin parlaklığı ortalamalarda sayılır. İyi aydınlatılmış iç ortamlarda saati rahatlıkla görebilirsiniz. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında da ekranda ne olup bittiğini anlamayı sağlayacak görüşü sunuyor.

AMOLED ekranın etrafında üstünde dakikaların yerleştirildiği bir halka mevcut. Bu halka Samsung’un akıllı saatlerinde olduğu gibi döndürülemiyor. Sadece görsel açıdan saatin havasını zenginleştiren bir unsur olarak düşünülmüş.

Saatin arkasında optik kalp hızı sensörü bulunuyor. Bu sensör, varsayılan olarak sürekli ölçüm yapacak şekilde ayarlanmış. Saati bileğinize taktığınızda arkasına bakmaya çalışırsanız, yeşil renkli ışığın sürekli biçimde kırpıştığını göreceksiniz. Kalp hızı sensörünün dışında ivmeölçer, jiroskop, manyetometre, ortam ışık sensörü ve barometre gibi bileşenler de akıllı saatte mevcut durumda.

Huawei Watch GT suya dayanıklı bir akıllı saat. 5 atmosfer basınca kadar dayanıyor. Bu da saatle denize veya havuza rahatlıkla girebileceğiniz anlamına geliyor. Saate 50 metre derinliğe kadar bir şey olmuyor ki, bu da yüzücüler için iyi bir haber.

Huawei Watch GT inceleme: Yazılım, Sağlıklı Yaşam, Egzersiz

Huawei daha önceki akıllı saatlerini Google’ın akıllı saatlere özel işletim sistemi Android Wear ya da daha sonraki adıyla Wear OS ile çıkarmıştı. Huawei Watch GT’de ise kendi geliştirdiği LiteOS yer alıyor. Lite, İngilizce’de “hafif” kelimesine karşılık geliyor. Doğrusu işletim sisteminin de özünü iyi şekilde yansıtıyor. Watch GT’nin yazılımında nelerin sunulacağının çerçevesi bizzat Huawei tarafından çizilmiş. Doğrusu, Mate 20 ailesinin lansmanında Watch GT’yi ilk kez görüp deneyimlediğimizde, LiteOS biraz sıkıcı görünmüştü. Ancak akıllı saati kullanmaya başladıktan sonra durum tamamen tersine döndü.

Akıllı saat sahiplerinin çoğunun cihazlarında kullandıkları uygulamaların başında sağlık ve egzersiz odaklı uygulamalar geliyor. LiteOS de bunlara odaklanmış. Akıllı saate üçüncü taraf uygulama yüklenemiyor. Sadece Huawei’nin sunduğu Hava durumu, pusula, barometre, kronometre, zamanlayıcı, alarm gibi temel uygulamalar var. Bunların yanına bir de bağlanan telefonu bulmayı sağlayan Telefonumu bul ve telefonun ekranını ihtiyaç duyulduğunda ortamı aydınlatmak için kullanmayı sağlayan El feneri uygulamaları da mevcut.

Saat kadranı açık durumdayken parmağınızı yukarıdan aşağı kaydırdığınızda Hızlı Ayarlar menüsü karşınıza çıkıyor. Rahatsız etmeyi etkinleştirme, ekranı 5 dk. boyunca açık tutma, telefonu bul, kilitleme, ayarlar gibi kestirmeler burada yer alıyor. Ayrıca buradan pil durumu, Bluetooth bağlantı durumu ve tarih gibi bilgilere de ulaşılıyor. Kadranda parmağınızı aşağıdan yukarı sürüklediğinizde de telefona gelen mesajlarınızı görebilirsiniz. Saat kadranında sağa sola sürükleyerek adım sayısı, egzersiz süresi, duruş bilgilerini gösteren bileşen, hava durumu ve kalp hızı bileşenleri arasında gezinebilirsiniz.

Huawei Watch GT’de çeşitli saat kadranları ön yüklü olarak geliyor. Herhangi bir kadran aktif durumdayken ekrana sıkıca bastırdığınızda farklı kadran seçeneklerini görebilirsiniz. Klasik saat kadranlarından spor odaklı kadranlara ve dijital görünümlü olanlara kadar 10’un biraz üstünde kadran seçeneği bulunuyor. Saatin kenarındaki düğmelerden üsttekine bastığınızda uygulama menüsü açılıyor. Uygulama menüsünde parmağınızı ekranda sürükleyerek gezinebilirsiniz.

Alttaki düğmeye basmak ise sizi doğrudan Antrenman uygulamasına götürecektir. Böylelikle istediğiniz antrenmanı seçip hızlı bir şekilde kayıt tutmaya başlayabilirsiniz. Açıkhava koşusu, İçmekan koşusu, Açıkhava yürüyüşü, Tırmanma, Parkur koşusu, Açıkhava bisiklet, İçmekan bisiklet, Havuzda yüzme, Açık deniz gibi belirli antrenman seçeneklerinin yanında Diğer şeklinde bir başka antrenman seçeneği de mevcut. Her bir antrenman için hedefleri önceden ayarlama, ekranın antrenman sırasında nasıl davranacağını belirleme gibi seçenekler de sunuluyor. Ya da antrenmana başladıktan sonra elle duraklatma imkanı da mevcut.

Huawei Watch GT’de dahili GPS bulunuyor. Bu sayede açık havada gerçekleştirdiğiniz yürüyüş veya koşularınız ya da yüzme antrenmanlarınızın rotaları daha doğru biçimde yakalanıyor, mesafe bilgisi daha doğru şekilde hesaplanıyor. Watch GT’yi genel olarak iç mekandaki antrenmanlarda kullandık. Ölçülen kalori miktarı, adım sayısı gibi bilgiler bakımından Apple Watch ile ya da spor salonundaki cihazlarla bire bir aynı olmasa da, aralarındaki farkın makul seviyede olduğu söylenebilir. Yani, Watch GT’nin ölçümlerine güvenebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz antrenmanların kayıtlarına Watch GT üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak daha detaylı, tablolar eşliğinde anlamlı görünümün sunulduğu verilere bağlı telefonda bulunan Huawei Sağlık uygulamasından erişebilirsiniz.

Huawei Sağlık uygulaması, Watch GT’nin yönetimi için kullanılan uygulama olma özelliğini de taşıyor. Google Play’den ücretsiz indirilebiliyor, markası Huawei olmayan Android telefonlarda da kullanılabiliyor. Uygulamadaki Me sekmesi altında yer alan cihazlarım bölümünde Huawei Watch GT’nizi görebilirsiniz. Buradan bildirimleri açabilir, hangi uygulamanın bildirimlerinin saate iletileceğini seçebilirsiniz. Bunun dışında başlangıçta kapalı olarak gelen bileği kaldırdığınızda ekranın uyanması özelliğini de buradan açabilirsiniz. Öte yandan uyku durumunuzu ölçmeyi sağlayan Huawei TruSleep de Sağlık uygulaması üzerinden kapatılıp açılabiliyor. Aslında bu özellik de en baştan açık şekilde geliyor.

Watch GT’nin güzel özelliklerinden bir tanesi de uykunuzu takip etmesi. Normalde uyku sırasında saat takanlardan olmasak da, Watch GT’nin bu özelliğini test etmek için 1-2 gece bu saat bileğimizdeyken uyuduk. Doğrusu saatin bu sırada bile rahatsızlık vermediğini belirtmemiz gerekiyor. Uyku takibini başlatmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Saat sizin uykuda olduğunuzu anlıyor. Sabah uyandıktan sonra Huawei Sağlık uygulamasına girip uyku bölümüne baktığınızda, gece ne kadar süre uyuduğunuzu, hangi zamanlarda hafif, hangi zamanlarda derin uykuda olduğunuzu görebiliyorsunuz. Üstelik Sağlık uygulaması size belirli kriterlere dayanarak uyku puanları veriyor. Bu sayede uykunuzun kalitesi hakkında anlamlı bir tablo edinebilirsiniz. Uyku kayıtları günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak çıkarılabiliyor.

Kalp hızı ölçümü de Watch GT’nin önemli özelliklerinden bir tanesi. Eğer eğer varsayılan ayarını değiştirmezseniz, Watch GT kalp hızı ölçümünü sürekli yapıyor. Bu, belirli bir kalp ritm düzenini ölçmek, grafiği oluşturmak için kullanışlı bir özellik. Aynı zamanda kalp hızının belirli bir seviyenin üstüne çıkması durumunda uyarı yapılmasını da ayarlayabiliyorsunuz.

Hareketsizlik durumunda uyarı yapılması çoğu akıllı saatte veya fitness takipçisinde gördüğümüz ortak özelliklerden bir tanesi. Watch GT’de de bu özellik var. Eğer 1 saat gibi bir süre boyunca masada veya koltukta oturur, ayağa kalkmazsanız, Watch GT’nin ekranında ayağa kalkmanızı söyleyen bir uyarı görebilirsiniz.

Watch GT’de yer alan barometre sayesinde bulunduğunuz ortamın yükseklik bilgisini görebilirsiniz. Ayrıca antrenmanlarda da ne kadar kat çıktığınızı doğru biçimde görme imkanına sahip olursunuz. Hava durumu bilgisi de çoğu saat kadranında yer alıyor. Hava durumu uygulamasını da Huawei Sağlık uygulaması üzerinden kapatıp açabilirsiniz.

Huawei Sağlık uygulaması dışında farklı bir sağlık ve egzersiz uygulaması kullanmak isterseniz, bu noktada Google Fit, MyFitnessPal veya UP by Jawbone gibi uygulamalara güvenebilirsiniz.

Huawei Watch GT inceleme: Performans ve Pil

Huawei Watch GT’nin içinde özelleştirilmiş Cortex-M4 yongaset bulunuyor. Saat kadranını değiştirmek için ekrana bastırmanın geç algılanması dışında, Watch GT’de herhangi bir takılma veya performans sıkıntısı yaşamadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca kendiliğinden kapanma veya uygulamadan kendiliğinden çıkma gibi bir durumla da karşılaşmadık.

Saatin dahili GPS modülüne sahip olduğunu yukarıda söylemiştik. GPS, GLONASS ve Galileo destekli olan bu modül sayesinde Watch GT konum ve mesafe belirleme gibi işlemleri mükemmel biçimde gerçekleştiriyor.

Watch GT’nin esas büyüleyici noktası ise pil ömrü oluyor. Huawei, bu saatin normal kullanımda 14 güne varan çalışma süresine sahip olduğunu söylüyor. Şirketin bu iddiası boş değil. Watch GT’yi bir günün sabahında pili tam dolu şekilde kullanmaya başladıktan sonra üç günde yüzde 15 civarında bir pil azalması gözlemledik. Bu zaman zarfında bilek kaldırıldığında ekranın uyanması özelliği kapalı kaldı. GPS ve kalp hızı ölçer de aktif durumdaydı. Antrenman kaydı yapılması veya bildirimlerin iletilmesi gibi özelliklerin açılması pilin biraz daha hızlı şekilde tükenmesine neden oluyor. Ancak genel olarak, iki haftada bir bu saati şarj etmek çoğu kullanıcının ortak alışkanlığı olacaktır.

Huawei Watch GT’nin kutusundan manyetik şarj adaptörü çıkıyor. Aynı zamanda USB-C kablosu da kutudan çıkanlar arasında. Ancak prize bağlamak için ayrı bir adaptör çıkmıyor. Bu nedenle akıllı telefonunuzun adaptörünü kullanmalı ya da bilgisayarınızın USB portuna takarak akıllı saati şarj etmelisiniz.

Huawei Watch GT inceleme: Sonuç

Piyasada Huawei Watch GT’den daha kapsamlı özelliklere ve yeteneklere sahip akıllı saatler veya fitness takip cihazları bulunuyor. Huawei ise işi mümkün olduğunca sade tutma yoluna gitmiş. Doğrusunu söylemek gerekirse, şirket bu hamlesiyle isabetli davranmış. Her ne kadar başlangıçta sıkıcı gelse de, LiteOS içinde size sunulanlar yeterli oluyor. Antrenman kaydı, kalp hızı ölçümü, kalori ve mesafe ölçümü; alarm, saat, kronometre gibi klasik bir akıllı saatten beklenen işlevler, bildirimlerin saate yansıtılması… Tüm bunlar Huawei Watch GT’nin listesinde işaretli durumda. Huawei Sağlık uygulaması üzerinden kolay kurulum ve ayar imkanı da bu akıllı saatin artıları arasında yer alıyor. Sadece Huawei markalı akıllı saatlerle sınırlı kalmaması da artıları arasında sayılır.

Huawei Watch GT Sport modeli 1200 TL seviyesinde, Watch GT Classic ise 1600 TL seviyesinde fiyatlardan alıcı buluyor. Özelliklerinin dışında, bu akıllı saatlerinin fiyatlarının belirttiğimiz seviyede olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de tasarımı ve malzeme kalitesi. Klasik bir saatin şıklığını ve tarzını yansıtmakta başarılı olan Huawei Watch GT Sport ve Classic modelleri, özellikleri dolayısıyla fiyatının karşılığını vermediğini düşünebilecek olanları, tasarımı sayesinde ikna edebilecek güçte.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER