İncelemelerManşetler

Huawei MateBook 13 İncelemesi

huawei matebook 13 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, son yıllarda akıllı telefon pazarında yaptığı atılımla adından fazlasıyla söz ettiriyor. Ancak Çinli teknoloji devinin tüketici elektroniği pazarındaki iddialı hamleleri sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmadı. Şirket, dizüstü bilgisayar kategorisinde de şık ve güçlü seçeneklerle dikkatleri çekmeyi başardı. Huawei MateBook 13 inceleme yazımızda, şirketin dizüstü bilgisayar portföyündeki en güçlü ürünlerden biriyle ilgili detayları, önemli bilgileri ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei MateBook 13 inceleme: Tasarım

MateBook 13’ün Huawei’nin 2018’de çıkardığı MateBook X’in çizgisini biraz daha yukarıya taşıyan bir cihaz olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Oldukça zarif bir cihaz olan MateBook 13, MateBook X (2018)’e kıyasla biraz daha küçük bir kasaya sahip.

MateBook 13’te de ana malzeme olarak alüminyum tercih edilmiş. Kullanıcılara renk olarak ise uzay grisi ve alüminyum gümüş seçenekleri sunuluyor. Test merkezimize gelen uzay grisi MateBook 13 fazlasıyla havalı bir görüntüye sahip. Ancak bu zarif görüntüye rağmen, MateBook 13’ün sağlam bir cihaz olduğunu da belirtmekte fayda var.

MateBook 13’ün kapağı kaldırıldığında ise MateBook X (2018) ile arasındaki farklardan biri hemen göze çarpıyor. MateBook X (2018)’de web kamerası klavyenin içine gizlenmişti. MateBook 13’te ise 720p çözünürlüklü web kamerası, ekranın üstündeki ince çerçevenin içine ustalıkla yerleştirilmiş. 0.9 megapiksel çözünürlüklü kamera mükemmel bir görüntü vadetmiyor ancak dizüstü bilgisayar kameralarının öncelikli amacının görüntülü iletişim ihtiyacını temel seviyede karşılamak olduğunu unutmamak gerekiyor. Kameranın ekranın üstüne taşınması, görüntülü görüşmelerde karşı taraf ile göz teması kurmayı kolaylaştırıyor.

Sadece 14.9 mm. kalınlığındaki Huawei MateBook 13, tartıda 1.3 kilogram çekiyor. Bu da MateBook 13’ün geçtiğimiz yıl sonbaharda tanıtılan yeni MacBook Air’den çok az daha ağır ve yine çok az daha ince olduğu anlamına geliyor. Bu değerlerin güçlü bir Intel işlemci taşıyan bir cihaz için etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir.

MateBook 13’ün kapağında Huawei logosu bulunuyor. Dizüstü bilgisayarın hoparlörü ise cihazın altında bulunuyor. İlk bakışta bunun ses çıkışını etkileyeceği düşünülebilir. Ancak bu durum hoparlörden çıkan sesin yüksekliğini ve kalitesini etkilemiyor. MateBook 13’ten yine oldukça güçlü bir ses çıkıyor. Sesin berraklığının da makul bir seviye olduğu söylenebilir.

Huawei MateBook 13, giriş sayısı bakımından oldukça cimri bir cihaz. Dizüstü bilgisayarın her iki kenarında da birer USB-C girişi bulunuyor. Sol kenarda USB-C girişinin yanında kulaklık jakı ve mikrofon da mevcut. Giriş sayısındaki eksiğin kapatılması içinse MateBook 13 ile birlikte MateDock 2 adını taşıyan bir aksesuar da sunuluyor. USB-C girişlerinden birine takılabilen MateDock 2’nin üstünde USB-A, USB-C, VGA ve HDMI girişleri bulunuyor.

Huawei MateBook 13 inceleme: Klavye ve İzleme Dörtgeni

Huawei MateBook 13’ün klavye ve izleme dörtgeni performansının da etkileyici olduğunu en baştan söylemek gerekiyor. MateBook 13’ün tuşlarının yüzey alanları, derinlikleri ve tuşlar arasındaki mesafe oldukça yeterli. Hızlı şekilde yazı yazarken tuşları karıştırma gibi bir durumla pek karşılaşılmıyor. Buna ek olarak, tuşların geri bildiriminin seviyesinin de yeterince kuvvetli olduğu söylenebilir.

Tıpkı MateBook X Pro (2018)’de olduğu gibi, MateBook 13’te de tam boyutlu klavyenin tuşları sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı. Buna ek olarak, arkadan aydınlatmanın varlığı da bilgisayarla karanlık ortamlarda yazı yazmayı kolaylaştırıyor.

Klavyenin sağ üst köşesinde ise aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi de gören güç butonu bulunuyor. Parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı çalıştığını belirtmek gerekiyor. Parmağın algılanmasının ardından kilit neredeyse anında açılıyor.

Klavyenin arkasında kalan ve yazı yazarken bileklerin yaslandığı alanın genişliği de oldukça yeterli. MateBook X (2018)’de görülen keskin kenarların bilekleri acıtması durumu MateBook 13’te görülmüyor. MateBook 13’ün izleme dörtgeni de dizüstü bilgisayarın boyutlarına göre epey geniş tutulmuş. Microsoft’un Precision Touchpad teknolojisinin üstüne kurulan izleme dörtgeni, sorunsuz ve hızlı biçimde çalışıyor. Test süresince MateBook 13’ü kullanırken bir fareye ihtiyaç duymadık.

Huawei MateBook 13 inceleme: Ekran

Huawei MateBook 13, adından da anlaşılabileceği üzere 13 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 2160 x 1440 piksel çözünürlük sunan bu ekranın görüntü oranı ise 3:2. Ekranın sRGB renk gamını yüzde 100 oranında desteklemesi de ayrıca dikkat çeken bir unsur oluyor.

1000:1 kontrast oranı ve maksimum 300 nit parlaklık seviyesi de ekranın kalitesini daha da yukarıya çeken unsurlar arasında bulunuyor. Görüntü oranının 3:2 olması da daha çok içeriğin ekrana dikey olarak yerleştirilmesini sağlıyor. Ancak bu durum, tam ekran video oynatırken üstteki ve alttaki siyah çubukların biraz daha büyümesine de yol açabiliyor. Yine de, MateBook 13’ün Netflix veya YouTube keyfi yapmaya uygun bir ekranı olduğu söylenebilir. Ekran ve MateBook 13’ün hafifliği birleşince ortaya keyifli bir deneyim çıkıyor.

huawei matebook 13 incelemeHuawei, MateBook 13’te de IPS paneli tercih etmiş. Bu panel, oldukça dengeli görüntüleme açıları sunuyor. Ekrandaki içerikler, farklı açılardan herhangi bir bozulma olmadan görülebiliyor ve okunabiliyor. Anormal yansımalar olmadığı sürece, MateBook 13’ü hemen hemen her açıdan kullanmak mümkün.

MateBook 13’ü dışarıda kullanırken ekranın üstündeki yansıtıcı yüzey, ekrandaki içeriğin görünürlük seviyesinin aşağıya çekiyor. Gölgedeyken ekran yeterince okunabilir parlaklığı sağlıyor. Daha parlak ortamlarda veya yapay ışık kaynaklarının kullanıldığı çevrelerde yansımalar ekran üstündekileri görmek biraz daha zorlaşıyor.

MateBook X (2018)’de bulunan Display Manager uygulaması, MateBook 13’te sunulmamış. Bu nedenle ekranla ilgili düzenlemeler, Ayarlar menüsündeki Sistem bölümünde yer alan Monitör sekmesi üzerinden yapılıyor. Gece Işığı özelliği de bu sekme üzerinden aktif hâle getiriliyor. Gece Işığı, gün doğumuyla birlikte otomatik olarak kapatılıyor. Özelliğin aktivasyonu da bir takvime bağlanabiliyor.

Huawei MateBook 13 inceleme: Donanım ve Performans

Huawei MateBook 13 için farklı işlemci seçenekleri mevcut. Test merkezimize gelen modelde sekizinci nesil Intel Core i5 işlemci bulunuyor. 1.8 GHz hızında çalışan bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Kullanıcılara sunulan dahili depolama alanı ise 256 GB.

Huawei MateBook 13’te disk bölümlendirme konusunda bir sıkıntının varlığından söz edilebilir. C diskine ayrılan alanın D diskine ayrılan alana kıyasla daha küçük olması, bir süre sonra uygulama yüklerken “yeterli alan yok” gibi uyarılarla karşılaşmaya sebep olabiliyor. Bunun için kullanıcıların disk bölümlendirme konusuna ayrıca bir göz atmaları mantıklı bir tercih olabilir.  256 GB depolama alanının günümüz standartlarında bir dizüstü bilgisayar için biraz düşük olduğu söylenebilir. Yine de, MateBook 13 genel olarak temel ofis işleri, basit görüntü düzenlemeleri ve multimedya içerik tüketimi için yeterli güce sahip bir cihaz.

Huawei MateBook 13’ün test merkezimize gelen versiyonunda görsel yükü Intel Graphics 620 ekran kartı çekiyor. Dizüstü bilgisayarın işlemci ve ekran kartı ikilisi, yüksek performans gerektiren işlemlerin yapılmasını biraz zorlaştırıyor. MateBook 13’e fotoğraf ve video düzenleme, oyun oynama gibi zorlu yükler yüklemek isteyenlerin dizüstü bilgisayarın daha yüksek donanımlı versiyonlarına göz atması gerekiyor.

Huawei MateBook 13’te Huawei ve Honor markalı akıllı telefonlarla tek bir dokunuşla belge paylaşmayı mümkün kılan Huawei Share özelliği de mevcut. Kullanıcılar NFC uyumlu akıllı telefonlarını MateBook 13’e dokundurarak dosya transferini hızlı şekilde tamamlayabiliyor.

Ancak MateBook 13’ü temel ofis işlerinde, okulda veya günlük hayatta kullanmak isteyenleri keyifli bir deneyimin beklediği söylenebilir. Dizüstü bilgisayar aynı anda birkaç uygulamayı çalıştırırken hissedilir bir sorun yaşamıyor.

Bu noktada öncelikle dizüstü bilgisayarın oldukça sessiz çalıştığını belirtmek gerekiyor. Arkada çalışan uygulamalardan biri Spotify ise fan sesinin bastırılmış olma ihtimali akıllara geliyor. Ancak müzik sustuğunda ve Spotify kapatıldığında bile fanın oldukça gürültüsüz çalıştığı anlaşılıyor. Uygulamalar arasında geçişte herhangi bir problem yaşanmıyor. MateBook 13, yüklü tüm uygulamaları hızlı şekilde açabiliyor.

Ancak MateBook 13’ün genel itibarıyla bir oyun bilgisayarı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Hem ekran boyutu hem teknik donanımı hem de soğutma altyapısıyla MateBook 13, güç isteyen oyunlara uygun bir cihaz değil. Sistemi fazla zorlamayacak oyunların MateBook 13’te oynanmasında ise bir problem yaşanmıyor.

Huawei’nin MateBook 13’te ön yüklü sayısını fazla tutmaması da performansa olumlu etki yapan faktörler arasında bulunuyor. Dizüstü bilgisayarda sadece tek bir ön yüklü uygulama mevcut. Huawei PC Manager adını taşıyan bu uygulama, bilgisayarı olası problemlere karşı veya Windows 10’un atladığı sürücü güncellemelerine karşı denetliyor. Kullanıcılar bu güncellemeleri tek bir tıklamayla yükleyebiliyor.

MateBook 13, standart işleri yaparken pek ısınmıyor. Yani bilgisayarı kucağınızda tutarken iki farklı internet tarayıcısını, sosyal medya uygulamalarını, Spotify’ı kullanmanızda bir sorun yok. Geekbench 5 gibi benchmark uygulamaları ise, doğaları gereği, dizüstü bilgisayarı biraz ısıtıyor. Bu noktada MateBook 13’ün Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 657, çok çekirdekte ise 2285 puan aldığını belirtmekte fayda var. Test merkezimize genel MateBook 13’ün OpenCL skoru ise 5188 oldu.

Huawei MateBook 13 inceleme: Pil

Huawei MateBook 13’te 41.8 Wh (3760 mAh) kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil cihazın kutusundan çıkan USB-C adaptörle dolduruluyor. Pil neredeyse boşken ve aktif kullanım devam ederken yeniden yüzde 100 doluluk oranına ulaşması çok uzun zaman almıyor. Sadece 15 dakikalık bir şarj işlemi bile 2,5 saat boyunca yetecek bir pil ömrü sağlıyor.

Huawei tarafından verilen katalog değerlerine göre, MateBook 13’le 9.6 saat boyunca 1080p çözünürlüklü video izlemek mümkün oluyor. Bunun ekranın parlaklık seviyesi yüzde 50’yken yapılan bir testin sonucu olduğunu belirtmekte fayda var. Huawei MateBook 13, laboratuvar ortamı dışında yapılan video oynatma süresi testlerinde ise benzer niteliklere sahip olduğu Dell XPS 13 gibi cihazları geride bırakmayı başarıyor.

Google Chrome internet tarayıcısını, Outlook ve diğer Office servislerini, çeşitli sosyal medya uygulamalarını ve Spotify’ı kullanmaktan oluşan bir kullanım senaryosunda MateBook 13 neredeyse 7 saat boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bunun ekranın parlaklığı maksimum seviyedeyken yapıldığını belirtmekte de fayda var. Parlaklık seviyesinin aşağıya çekilmesi durumunda bu sürenin biraz daha uzayacağı söylenebilir.

Huawei MateBook 13, pek çok senaryoda kullanıcıların uzun süre şarja ihtiyaç duymadan işlerini halletmelerini sağlıyor. USB-C ile hızlı şarj imkanının özellikle sürekli mobil hâlde olanlar için fazlasıyla önemli bir değer olduğunu söylemek gerekiyor.

Huawei MateBook 13 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook 13’ün “her şeyden biraz” isteyen dizüstü bilgisayar kullanıcıları için uygun bir cihaz olduğu söylenebilir. Hem şık hem de yeterince güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanlar için MateBook 13 ideal seçenekler arasında bulunuyor.

Sık sık seyahat edenler de MateBook 13’ten memnun kalacak bir diğer grup olarak değerlendirilebilir. İş ya da turistik amaçlı tüm gezilerde 1.3 kilogram ağırlığındaki MateBook 13 rahatlıkla taşınabiliyor. Kasasının inceliği ve kapladığı alanın küçük olması da taşımayı kolaylaştıran faktörler arasında bulunuyor. 15 dakikalık şarj ile 2,5 saatlik kullanım süresi sağlaması da MateBook 13’ü seyahat edenler için uygun bir cihaz hâline getiriyor.

MacBook’un estetiğini sevenler, ancak Windows 10’dan vazgeçemeyenler de MateBook 13’ün hedef kitlesinde yer alıyor.

Huawei MateBook 13’ün “sağlam” oyunculara uygun bir cihaz olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Test merkezimize gelen versiyondan daha üst donanıma sahip versiyonlarda bile oyun oynarken orta seviye ayarları tercih etmek gerekiyor. Yine de, görsel anlamda fazla performans beklemeyen oyunlar, MateBook 13 ile sıkıntı yaşamadan oynanabilir. Bunun da MateBook 13’ü keyifli zaman geçirmek için tercih edenler için yeterli olacağı söylenebilir.

MateBook 13, dizüstü bilgisayarı üstünde sürekli bir yenileme ve yükseltme çalışması yapanlar için de doğru bir tercih olmayabilir. İnce ve küçük kasası, MateBook 13’te “kendi işini kendi gör” yaklaşımını uygulamaya pek fırsat vermiyor.

huawei matebook 13 incelemeYine de, Huawei MateBook 13’ün sağlam bir iş bilgisayarı profili çizdiği söylenebilir. Sistem performansının istikrarlı ve görece yüksek olması, ekranın renk üretimindeki kalitesi gibi faktörler, MateBook 13’te pek çok işi sorun yaşamadan yapmayı mümkün kılıyor. Test ettiğimiz versiyon, hâlihazırda 6 bin TL civarı fiyatlarla satılıyor.

İLGİLİ HABERLER