Teknoloji

Mozilla’dan YouTube’u hedef alan ilginç kampanya

mozilla

Mozilla, YouTube‘un öneri algoritması sorunlarını düzeltmesi için ilginç bir yöntem uyguluyor. Söz konusu algoritmalar kullanıcıları tehlikeli içerik sarmallarının içine atabiliyor. Mozilla’nın bulduğu çözüm ise YouTube’u utandırmaktan geçiyor.

Mozilla’nın konuyla ilgili başlattığı sosyal medya kampanyası “#YouTubeRegrets” (YouTube Pişman) adını taşıyor. Mozilla, kampanyaya katılanlardan YouTube’da kendilerini bir anda A noktasından B noktasına götüren öneri sarmalı deneyimlerini paylaşmalarını istiyor. Tüm paylaşım süreci, proje hakkında bilgi veren bir Google Dokümanlar belgesi üzerinden yürütülüyor.

Mozilla’dan konuyla ilgili yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı: “Bir kez gece saat 2’de YouTube’da ‘Stonhenge’i uzaylılar mı yaptı?’ sorusuna cevap aradınız. O günden bu yana YouTube’un size gösterdiği öneriler bir keşmekeş hâline gelmiş durumda. YouTube’un öneri motoru kullanıcıları çok farklı tavşan yuvalarına sürükleyebiliyor. Bu yuvalarda karşılaşılanlar da her zaman masum olmuyor.”

YouTube’un öneri algoritmasını düzeltmek için yeterince sıkı çalışmadığı şikayeti eleştirmenler, gazeteciler ve akademisyenler tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Özellikle yaşça küçük kullanıcıların bu öneriler yüzünden kendilerine için uygun olmayan içeriklerle karşılaşmaları, eleştirilen noktaların başında geliyor.

Mozilla YouTube’u harekete geçirmeyi istiyor

Mozilla, bu ilginç kampanyayla YouTube’u öneri sistemi sorunuyla mücadele konusunda harekete geçirmeyi hedefliyor. Kullanıcılardan gelen hikayeler tamamlanınca bunları derleyip YouTube’a götürecek olan şirket, YouTube’dan somut adımlar atmasını isteyecek.

YouTube’un bu önerilere ne kadar kulak vereceği konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Kampanyaya ise buraya tıklayarak katılmak mümkün.

İLGİLİ HABERLER