Teknoloji

Huawei’nin kurucusu meydan okudu: ABD bizi ezemez

huawei ren zhengfei

Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei, şirketin finans şefliğini de yürüten kızı Meng Wanzhou‘nun Kanada’da tutuklanmasının ardından uzun süredir devam eden inzivasını sonlandırmış ve uluslararası medyada boy göstermeye başlamıştı. Tecrübeli yönetici, bu açılıma BBC‘ye verdiği bir röportajla devam etti. Zhengfei, açıklamalarında Huawei markasının gücüne dikkat çekti.

Huawei’yle ABD arasındaki ipler çok uzun süredir gergin. Zhengfei bu gerginliği düşürmeye çalışsa da, Amerikan hükümeti şirket hakkında kısa süre önce dolandırıcılık ve ticari sır hırsızlığı gibi suçlamalarda bulunmuştu. Huawei’nin kurucusu, bu suçlamaların şirketini “ezmeye” yetmeyeceğini dile getirdi.

“ABD’nin bizi ezmesi mümkün değil” şeklinde konuşan Zhengfei, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya bizi terk edemez, çünkü rakiplerimize göre daha gelişmiş bir teknolojiye sahibiz. Geçici olarak ürünlerimizi kullanmamak için birkaç ülkeyi daha ikna etseler de, operasyon ölçeğimizi biraz küçülterek bu durumu hasarsız şekilde atlatabiliriz.”

Huawei’nin finans şefi Meng Wanzhou, aralık ayında ABD tarafından çıkarılan yakalama emri nedeniyle Kanada’da tutuklanmış, daha sonrasında kefalet ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı. Buna rağmen, Wanzhou’nun ABD’ye iade edilme ihtimali henüz ortadan kalkmış değil.

Huawei, Amerikan hükümeti ve istihbarat organları tarafından bir “ulusal güvenlik sorunu” olarak tanımlanıyor. Yetkililer, şirketin Çin tarafından casusluk amacıyla kullanıldığını iddia ediyor. Huawei yöneticileri bu iddiaları sürekli olarak yalanlasa da, Amerikan yetkilileri ikna etmeyi başarabilmiş değil. ABD Başkanı Donald Trump’ın bir başkanlık emri yayınlayarak şirketin ülkedeki telekomünikasyon ekipmanı satışına sınır getireceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER