Teknoloji

ABD Huawei üstündeki baskısını artırıyor

huawei 5g abd japonya hongmeng os

ABD Huawei üstündeki baskısını biraz daha artırıyor. ABD Adalet Bakanlığı, Çinli teknoloji şirketi hakkında yeni suçlamalar barındıran iki iddianame hazırladı. Söz konusu iddianamelerden birinde aralarında şirketin finans şefi Meng Wanzhou‘nun da bulunduğu bir grup Huawei çalışanı sahtecilikle suçlanıyor. Savcılar, şirketin İran’a uygulanan yaptırımları yanlış yönlendirmelerle deldiğini iddia ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı Huawei’yi mobil operatör T-Mobile’dan fikri mülkiyet hırsızlığı yapmakla da suçluyor. İddianamede Huawei’nin bilgi çalarak T-Mobile ile yaptığı anlaşmanın gizlilik maddesini ihlâl ettiği ve hatta bir test robotundan parça çaldığı öne sürülüyor.

Dünyanın en büyük telekom ekipmanı üreticisi olan ve aynı zamanda akıllı telefon pazarında da giderek yükselen Huawei, Çin’den çıkan en önemli başarı hikayeleri arasında yer alıyor. Ancak şirket son zamanlarda daha çok ABD’den gördüğü baskıyla gündeme geliyor. Amerikan yetkililer Huawei’nin teknolojisinin Çin tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceği belirtilirken, Huawei bu iddiayı kesin bir dille yalanlıyor.

Çinli teknoloji şirketleri ve ABD arasındaki gerilim daha da artacak gibi görünüyor. ABD resmi kurumların Huawei ve ZTE’nin ürettiği teknolojileri kullanmasını daha önce yasaklamıştı. Huawei’nin CFO’su da hâlihazırda ABD’ye iade ihtimaliyle Kanada’da denetimli serbestlik altında tutuluyor. ABD Adalet Bakanlığı tarafından Huawei ve iştirakleri hakkında hazırlanan iddianamelerin sayısı neredeyse 25’e yükselmiş durumda. Yöneltilen suçlamalar arasında banka dolandırıcılığı ve adaleti engelleme bulunuyor.

FBI Direktörü Christopher Wray, şirketin eylemleri için “küstah ve sürekli” tanımlamasını kullandı. Huawei ise ABD Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni iddianamelere yanıt vermedi. Ancak şirketin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, daha önce yaptığı bir açıklamada şirketinin dünyadaki hiçbir ülkeye zarar verecek eylemlerin içinde olmayacağını ve kimden gelirse gelsin bu tür taleplere cevap vermeyeceğini belirtmişti. Huawei CEO’su Çin hükümetinden bugüne kadar böyle bir talep almadıklarının da altını çizmişti.

İLGİLİ HABERLER