Teknoloji

Huawei’nin kurucusu Trump’ı övdü, casusluk iddialarını yalanladı

huawei abd virus elektrikli otomobil

Huawei‘nin kurucusu milyarder iş insanı Ren Zhengfei, uzun süredir gözlerden uzak bir yaşam sürüyor. Dört yılın ardından ilk kez yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Ren, Huawei hakkında merak edilen sorulara yanıt verirken ilginç açıklamalarda da bulundu. Şirketinin Çin hükümeti tarafından casusluk için kullanıldığı iddiasını yalanlayan Huawei’nin kurucusu, ABD Başkanı Donald Trump‘ı da övdü.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun eski bir üyesi olan Ren, “Ülkemi seviyorum, Komünist Parti’yi destekliyorum. Ancak dünyaya zarar verecek bir şey yapmayacağım.” şeklinde konuştu. Milyarder iş insanı, kişisel politik inançları ve Huawei’nin operasyonları konusunda yakın bir bağlantı görmediğinin altını çizdi.

Ren’in 2015’ten sonra ilk kez yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelmesi, Huawei’nin içinde bulunduğu sıkıntının boyutunu göstermesi açısından önem taşıyor. Huawei uzun süredir casusluk iddiaları nedeniyle Batılı istihbarat örgütlerinin şüpheli bakışlarına maruz kalıyor. Pek çok ülke, iletişim altyapısında Huawei’nin ürünlerini kullanmanın Çin’e bir istihbarat kapısı açacağı endişesini yaşıyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı da Huawei’nin üstündeki baskıyı iyiden iyiye artırmışa benziyor.

Huawei’nin Polonya ofisinde görev yapan bir Çin vatandaşı, geçtiğimiz hafta casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Huawei, kısa süre içinde bu kişinin işine son verdiğini açıklamıştı. Ancak ne Huawei’nin ne de Ren Zhengfei’nin gözden çıkarabileceği bir isim olan şirketin finans şefi Meng Wanzhou, aralık ayının başında ABD’nin çıkardığı yakalama emriyle Kanada’da tutuklanmış ve sonrasında kefalet ve Kanada dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı. Meng’in ABD’ye iadesi hâlâ ihtimaller arasında yer alıyor. Meng’in Ren Zhengfei’nin büyük kızı olması, Huawei’nin kurucusunun açıklamasında seçtiği ifadeleri biraz daha anlamlı kılıyor.

Bloomberg‘de yer alan habere göre, Ren kızıyla ilgili konuya Trump’ın müdahale edip etmeyeceğini bekleyeceğini dile getirdi. ABD ve Çin arasındaki krizde şirketinin önemli bir yeri olduğu iddiasını kabul etmeyen Huawei’nin kurucusu, iki ülke arasındaki krizin bir susam tanesi kadar küçük olduğunu öne sürdü.

Huawei uzun süredir ABD’de resmi kurumların hedefinde. Ancak bu durum şirketin kurucusunun ABD Başkanı Donald Trump’a övgüler yağdırması için bir engel teşkil etmemiş gibi görünüyor. Ren, Trump hakkında şu ifadeleri kullandı: “Trump muhteşem bir başkan. Vergi indirimi gibi cesur bir hamleyle şirketlerin işine yarayacak bir şey yaptı. Ancak hem şirketlere hem de ülkelere iyi davranmak gerekiyor ki, ABD’de yatırım yapsınlar ve devlet vergi toplayabilsin.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER