Teknoloji

Huawei çalışanı Polonya’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Huawei çalışanı Polonya’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Polonyalı yetkililer, Çin adına casusluk yaptıkları iddiasıyla iki kişiyi tutukladı. The New York Times‘ın haberine göre, tutuklananlardan biri ülkede Huawei‘nin satış müdürlüğünü yapan bir Çin vatandaşı. Tutuklanan diğer kişinin ise Polonya uyruklu olduğu ve mobil operatör Orange‘ın Polonya ofisinde çalıştığı belirtildi. Huawei ve Orange hâlihazırda 5G şebekesinin inşası için birlikte çalışıyor.

Huawei’nin telekomünikasyon altyapı ekipmanlarının Çin hükümeti adına casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceğine dair endişeler son zamanlarda daha yüksek sesle dillendiriliyor. Özellikle ABD’nin bunu engellemek adına 5G altyapısında Huawei’nin ürünlerinin kullanımına yasak getirmeyi planladığı ve müttefiklerine de aynı yolu izlemeleri yolunda tavsiyede bulunduğu söyleniyor. Dolayısıyla Polonya’daki tutuklamaların ilginç bir zamanda gerçekleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

ABD’nin bu çağrısı öncesinde de şirket ve ülkelerden bu doğrultuda çeşitli adımlar gelmişti. Birleşik Krallık’ın en büyük telekomünikasyon operatörü BT, 2006’dan bu yana şebekesinin çekirdeğinde Huawei’nin ürünlerine yer vermiyor. Çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de benzer kararları gündemlerine almış, hatta bazıları yasakları uygulamaya koymuştu. Son olarak Norveç, 5G altyapısında Huawei ürünlerine yer vermeme konusunu değerlendirdiğini açıklamıştı.

The New York Times’ın haberine göre, tutuklanan Weijing W. isimli Huawei çalışanı, 2011’de şirkete katılmadan önce Çin’in Polonya’nın Gdansk şehrindeki konsolosluğunda çalışmış. Piotr D. isimli diğer şahsın ise daha önce Polonya’nın iç güvenlik teşkilatı ABW’de çalıştığı ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevini bırakmak zorunda kaldığı belirtildi. Polonya’da özel servislerin başkan yardımcılığını yürüten Maciej Wasik, Piotr’ın ABW’de görev yaparken ülkenin güvenli iç iletişim sistemi hakkındaki bilgilere erişiminin olduğunu açıkladı.

Polonyalı yetkililer soruşturma kapsamında şahısların evlerinde ve iş yerlerinde arama yaptı. Mahkeme sürecinde suçlu bulunmaları durumunda Weijing ve Piotr’ın 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

Luxell Lxaf-01 Fast Fryer XXL 7,5 Litre — İndirim
Anker Soundcore Boom 3i 50W Bluetooth Hoparlör (IP68) — İndirim
UGREEN M.2 NVMe SSD Kutusu (Type-C 3.1 Gen2) — İndirim
Powertec TR-901 Turbo Professional Saç Kurutma Makinesi — İndirim
Altus AL 6885 Şarjlı Dik Süpürge — İndirim
Roborock Qrevo L Pro Akıllı Robot Süpürge — %5 İndirim

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Huawei tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, faaliyet gösterilen ülkelerin yasalarına ve mevzuatlarına uygun hareket edildiği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise tutuklamaların “son derece kaygı verici” olduğunu ifade etti. Orange’ın Polonya ofisinden yapılan açıklamada ise şirkette arama yapıldığı doğrulanırken, soruşturmanın Piotr D.’nin şirketteki göreviyle bağlantılı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Weijing W., son zamanlarda tutuklanan tek Huawei çalışanı değil. Şirketi finans şefi Meng Wanzhou da geçtiğimiz ay ABD’nin çıkardığı yakalama emri çerçevesinde Kanada’da tutuklanmış ve daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl