Teknoloji

Huawei kendi işletim sistemi için Android’den vazgeçebilir

huawei vlc abd

Huawei tüketici iş grubu CEO’su Richard Yu, Alman gazetesi Die Welt‘e verdiği röportajda şirketin kendi işletim sistemini kullanmak için Android’den vazgeçmeye hazır olduğunu belirtti. Çinli üreticiyi bu ihtimali düşünmeye sevk eden durum ise ABD’nin uyguladığı baskının biraz daha sıkılaşması ihtimali.

Hâlihazırda Huawei’nin akıllı telefonlarını ABD’de satmasına izin verilmiyor. Bu yasağın bir sonraki adımının Huawei’nin Amerikan şirketleriyle çalışmasının engellenmesi olabileceği belirtiliyor. Böyle bir hamlenin Çinli teknoloji devini zor durumda bırakacağını görmek pek zor değil.

Böyle bir yasak Huawei’nin Google, Qualcomm veya Microsoft ile işbirliği yapamayacağı anlamına geliyor. Şirket hâlihazırda dizüstü bilgisayarlarında Microsoft’la çalışıyor. Richard Yu, mevcut ortaklıklarını sürdürmeyi istediklerini belirtse de, tüm senaryolara hazırlıklı olduklarının altını çizdi.

Yu, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Mevcut sistemleri kullanamama ihtimaline karşı hazırlıklıyız. Ancak bu bizim B planımız. Ancak tercihimiz Google ve Microsoft’un ekosistemlerini kullanmaktan yana.”

Huawei katlanabilir telefonuna fazlasıyla güveniyor

Huawei’nin sıkıntı yaşadığı tek ülkenin ABD olmadığını belirtmek gerekiyor. İngiltere’de şirkete karşı ABD’deki kadar katı bir tutum olmasa da, BT mobil şebekesinde Huawei markalı bazı donanımları çıkarma kararı almıştı. Huawei’ye yönelik yaptırımların temelinde Çin hükümetinin şirketi kontrol ettiği iddiası ve şirketin çalışanlarının Çin için casusluk yaptığına dair söylentiler yer alıyor.

Richard Yu, şirketinin emniyet planlarının yanı sıra akıllı telefon pazarının geleceği konusunda da açıklamalarda bulundu. Huawei, katlanabilir telefonlara fazlasıyla güveniyor gibi görünüyor. Yu, katlanabilir Mate X‘in akıllı telefon pazarının geleceğine damga vuracağına inanıyor. Mevcut fiyat etiketi telefonun çok satılmasını engelleyecek gibi görünse de, zaman içinde kaydedilecek teknolojik ilerlemeyle fiyatların aşağıya inmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER