Teknoloji

Huawei Çin’deki Apple boykotu sayesinde satışlarını artırıyor

huawei

Huawei CFO’su Meng Wanzhou, kısa bir süre önce Kanada’da ABD tarafından çıkarılan yakalama emri nedeniyle tutuklanmış, daha sonra kefalet ve eyalet dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı. Bu olayın ardından ABD ve Çin arasındaki ilişkilerde gerilim biraz daha artmış, bu durum Apple‘ın Çin pazarındaki konumunu da etkilemişti.

Meng’in tutuklanmasının ardından Huawei’yle çalışan tedarikçi şirketlerden biri, iPhone kullanan çalışanlarına ceza keseceğini ve çalışanlarına Huawei markalı bir telefon satın almaları için destek sağlayacağını açıklamıştı. Çin’de Meng’in tutuklanmasının ardından yükselen ve en başta Apple’ı etkileyen milliyetçi dalga büyümesini sürdürüyor gibi görünüyor.

ABD ve Çin arasındaki gerilimin Huawei’nin üzerindeki ticari etkisinin ise daha kısıtlı olduğu söylenebilir. Amerikan hükümeti uzun süredir ülkedeki teknolojik altyapıda Huawei’nin ürettiği bileşenleri kullanmıyor. Huawei’nin telefonları da ülkede resmi kanallarla satılmıyor. ABD son olarak müttefiklerine de altyapılarında Huawei’nin bileşenlerini kullanmamalarını tavsiye ederken, ana vatanından gelen destek sayesinde Huawei’nin bu durumdan mümkün olduğunca az etkilenmesi bekleniyor.

Nikkei‘nin haberine göre, hâlihazırda 20’den fazla Çinli şirket çalışanlarına Huawei markalı telefon satın alırken destek sağlayacağını açıkladı. Kimi şirketlerde söz konusu destek oranı yüzde 10 veya 20 olurken, bazı şirketlerin yeni telefon maliyetinin yüzde 100’ünü karşılamayı kabul ettiği belirtildi. Çinli yetkililer söz konusu şirketlerin sadece Huawei’nin tedarikçilerinden oluşmadığına da dikkat çekti.

Huawei’ye destek sağlayan tedarikçileri arasında en radikal uygulamayı ise Shenzhen Yidaheng Technology isimli şirket yapıyor. Şirket, hâlâ iPhone kullanmayı sürdürenlere kullandıkları iPhone’un bedeli kadar ceza keseceğini açıkladı. Henan eyaletindeki bir bar ise yeni aldığı Huawei markalı telefonunun faturasını gösterenlere ücretsiz içki veriyor.

Çin Komünist Gençlik Birliği de sosyal medya aracılığıyla ülkedeki şirketlere Huawei’yi desteklemeleri için çağrıda bulunmayı sürdürüyor. Ancak Çin Komünist Partisi’nin en azından bir üyesi bu kampanyaya karşı direnmeye devam ediyor. Partinin yayın organı The Global Times’ın genel yayın yönetmeni Hu Xijin, iPhone’unu kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Huawei, 2018’de 200 milyon akıllı telefon satma hedefine ulaştığını yılın bitimine bir hafta kala açıklamıştı. Çin ve ABD arasındaki gerilimin 2019’da şirketin satışlarını nasıl etkileyeceği zamanla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER