İncelemelerManşetler

Huawei Band 4 İncelemesi

huawei band 4 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei band 4Huawei Band 4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Akıllı bileklikler, tüketici elektroniği pazarında son yılların en çok ilgi gören ürünleri arasında yer alıyor. Pek çok akıllı telefon üreticisi, ürün yelpazelerinde akıllı saatlerin yanında uygun fiyatlı olarak tanımlanabilecek bilekliklere de yer veriyor. Huawei, bu grubun en eski ve en önemli temsilcileri arasında yer alıyor. Band 4 de Çinli üreticinin bu zorlu mücadeledeki en yeni silahı olarak dikkat çekiyor. Huawei Band 4 inceleme yazımızda akıllı bilekliğe dair önemli detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei Band 4 inceleme: Tasarım

Huawei Band 4, ilk bakışta akıllara daha önce incelemesini yaptığımız Honor Band 5‘i getiriyor. Honor’un da Huawei’nin alt markası olduğunu düşününce bu benzerliğe pek şaşırmamak gerekiyor. İki bileklik arasındaki benzerlik, yazının ilerleyen kısmında değineceğimiz yazılım ve performans ile sağlık ve egzersiz alanlarında daha da yoğun şekilde hissediliyor.

Huawei Band 4, tıpkı Honor Band 5 gibi, sade bir tasarıma sahip. Ancak bu tasarımın belli noktalarda karmaşıklaştığı söylenebilir. Düz görünen ekranının üstünü yukarıya ve aşağıya doğru hafif kavis yapan 2.5D cam kaplıyor. Ekranın etrafını koyu gri bir çerçeve kaplıyor. Ekranın alt kısmında ise ince yatay çubuk şeklinde bir tuş bulunuyor. Bu tuşun ana ekran tuşu olarak işlediği söylenebilir.

Kayış çıkarıldığında Huawei Band 4, 56 × 18.5 × 12.5 mm. boyutlara sahip. Ancak kayış takıldığında görülebilir alanın uzunluğu 46 mm.’ye iniyor. Band 4, kayışla birlikte tartıda 24 gram çekiyor. Gerçekten de bu noktaya kadar Huawei Band 4 ve Honor Band 5 arasında ekranın üzerindeki tuşun şekli dışında net bir fark görünmüyor. Tıpkı Honor Band 5 gibi, Huawei Band 4 de uzun süreli kullanıma fazlasıyla uygun.

50 metreye kadar suya dayanıklı olan Huawei Band 4 ile banyoya girmek veya bulaşık yıkamak herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Huawei Band 4’ün kasası için de turuncu, siyah ve pembe olmak üzere üç farklı renk seçeneği sunuluyor. Kasanın rengi, arka panele bakıldığında anlaşılıyor. Huawei Band 4 ile birlikte sunulan kayışın rengi de kasanın rengiyle eşleşiyor. Kasanın arkasında Huawei Band 4’ün biyometrik sensörleri bulunuyor.

Huawei Band 4’ün silikon kauçuk kayışı oldukça yumuşak. Kayışın dış veya iç tarafında herhangi bir desen bulunmuyor. Kayışın tutucusunun üstünde Huawei logosu yer alıyor.

Huawei Band 4’ün kayışının iki parçası da çıkarılabiliyor. Bunun için kasanın arkasındaki tuşlara basmak ve çıkarılmak istenen tarafı çekmek gerekiyor. Ekranın alt kısmına denk gelen kayış çıkarıldığında Huawei Band 4’ün şarj edilmesini sağlayan USB ucu da ortaya çıkıyor.

Huawei Band 4 inceleme: Ekran

Ekran paneli de Huawei Band 4 ve Honor Band 5’in ayrıldığı noktalar arasında bulunuyor. Honor Band 5’te 0.95 inç büyüklüğünde bir AMOLED ekran mevcut. Huawei Band 4 ise 0.96 inç büyüklüğünde bir TFT ekrana sahip. Söz konusu ekran 160 x 80 piksel çözünürlük sunuyor.

Huawei Band 4’ün ekranın parlaklık seviyesi epey makul. Bilekliğin genel tasarımına ve özellikle ekranın duruşuna rağmen, görüntüleme açıları da oldukça iyi. Huawei Band 4’ün ekranı, sadece siyah derinliği konusunda rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Ekranın parlaklık ayarı için beş farklı kademe bulunuyor. Genellikle parlaklığı ikinci veya üçüncü kademeye çıkarmak yeterli oluyor. Ancak bazen güneş tepedeyken parlaklığı maksimuma yükseltmek gerekebiliyor.

Bilek hareket ettirildiğinde veya ekrana dokunulduğunda ekran uyandırılıyor. On denemeden dokuzunda bileği hareket ettirmek, ekranı uyandırmak için yetiyor. Ara sıra ekranın kazara uyandırıldığını da belirtmekte fayda var.

Huawei Band 4’ün ekranı uyandırıldığında genellikle 5 saniye boyunca açık kalıyor. Bu süre ekrandaki bilgileri görmek için yeterli oluyor. Ancak ekranın daha uzun süre açık kalmasını isteyenler, ayarlar menüsü üzerinden ekranı uyandırıldığında 5 dakika açık kalacak şekilde ayarlayabiliyor.

Huawei Band 4 inceleme: Performans ve Yazılım

Huawei Band 4 ve Honor Band 5 arasındaki benzerlikler, daha önce de belirttiğimiz gibi, yazılım tarafında iyiden iyiye yoğunlaşıyor. Dolayısıyla bu konudaki tüm detaylar için aralık ayında yayınladığımız Honor Band 5 incelemesine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Huawei Band 4’ün arayüzünde dolaşmak oldukça kolay. Kullanıcılar parmaklarını yukarı veya aşağıya doğru sürükleyerek menüdeki farklı seçenekleri görebiliyor. Sağa doğru kaydırma hareketi bir üst menüye dönmeyi sağlarken, ekranın altındaki tuş da kullanıcıları ana ekrana götürüyor. Ana ekranın ortasına dokunulduğundaysa okunmamış bildirimler ile pil yüzdesi ve hava durumu gibi bilgiler kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Huawei Band 4’te kullanıcılar saat yüzünü kendi tercihleri doğrultusunda değiştirebiliyor. Bunun için Huawei Band 4’te yüklü olarak üç farklı seçenek bulunuyor ve bunlardan biri saat üzerinden seçilebiliyor. Daha fazla saat yüzü isteyenler ise Huawei Sağlık uygulaması üzerinden farklı seçeneklere erişebiliyor. Bunun için Huawei Sağlık uygulamasındaki Cihazlar sekmesi üzerinden Huawei Band 4’ü seçmek ve Saat Kadranları menüsüne gitmek gerekiyor.

Huawei Band 4’ün tüm saat yüzlerinde atılan adım sayısı gösteriliyor. Bazı saat yüzlerinde ekstra verileri de görmek mümkün oluyor. Menüdeki adım sayısı seçeneğinin üstüne dokunulduğunda ise atılan adım sayısının yanı sıra yakılan kalori miktarı, yürünen mesafe, fiziksel aktivite süresi gibi ayrıntılar görülebiliyor.

Huawei Band 4; bağlı bulunduğu telefona gelen çağrıları yanıtlamak, gelen mesajları görmek ve telefonda oynatılan medya içeriklerini durdurmak veya başlatmak, ses yüksekliğini ayarlamak mümkün oluyor.

Bildirim konusunun, tıpkı Honor Band 5 gibi, Huawei Band 4’ün de yumuşak karnı olduğu söylenebilir. Gelen mesajlar ve çağrılar, Huawei Band 4’ün ekranına oldukça hızlı şekilde yansıtılıyor. Ancak geçmiş mesajları ve bildirimleri görme konusunda yine sıkıntı yaşanıyor. Gelen mesajları Huawei Band 4’ün ekranında okumanın da biraz zorlu bir görev olduğu söylenebilir.

Huawei Band 4 inceleme: Sağlık ve Egzersiz

Huawei Band 4’te sporu zinde kalmak amacıyla yapanlar için yeterli olacak sayıda egzersiz seçeneği mevcut. Ancak bu tarz ürünlerde pek çok kişi öncelikli olarak adım sayma özelliğine odaklanıyor. Huawei Band 4’ün adım sayma özelliği de oldukça doğru şekilde işliyor.

Huawei Band 4 ile takip edilebilecek antrenman türlerinin sayısı oldukça fazla. Dış mekanda koşu, iç mekanda koşu, dış mekanda yürüyüş, kapalı alanda yürüyüş, dış mekanda bisiklet, iç mekanda bisiklet, eliptik, kürek çekme ve diğer kategorisi kullanıcıların önündeki antrenman seçenekleri olarak sıralanıyor.

Huawei Band 4’ün suya dayanıklı olması, akıllı bileklikle yüzme egzersizlerinin de takip edilebildiğini düşündürebilir. Ancak Huawei Band 4’te böyle bir imkan bulunmuyor. Bunun Huawei Band 4’ü kardeşi veya kuzeni olarak tanımlanabilecek Honor Band 5’e karşı dezavantajlı duruma düşürdüğü söylenebilir. Honor Band 5 ile yüzme antrenmanlarını da takip etmek mümkün.

Huawei Band 4’te egzersizler kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor. Böylelikle egzersizlerde belli noktalara ulaşıldığında kullanıcılara bilgilendirme amaçlı bildirimler de gönderiliyor. Bir hedef bildirilmese bile, Huawei Band 4’te egzersiz yapılırken kullanıcılar 10 dakikada bir egzersiz süresi konusunda bilgilendiriliyor.

Huawei Band 4, uzun süre boyunca oturulduğunda ayağa kalkılması ve hareket edilmesi konusunda kullanıcılarını uyarıyor.

Huawei Band 4 ile kalp atış hızı ölçülebiliyor. Honor Band 5’te bulunan kandaki oksijen doygunluğu seviyesini ölçme özelliği ise Huawei Band 4’te mevcut değil. Huawei Band 4’ün egzersiz ve hareket takibi konusundaki yeteneklerinin spor ve hareketlilikle ilgisi standart düzeyde olanlar için yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Uyku takibi ve analizi konusunda ise Huawei Band 4 ve Honor Band 5 aynı yerde duruyor. Huawei Band 4 de kullanıcılarının uykularını takip ediyor. Huawei Band 4 üzerinden sadece o geceki toplam uyku süresi görülebiliyor. Detaylı uyku analizi içinse akıllı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasına gitmek gerekiyor.

Huawei Sağlık uygulaması, Huawei ve Honor markalı telefonlarda ön yüklü olarak sunuluyor. Huawei Band 4 ile telefonun eşleştirilmesi de bu uygulama üzeriden yapılıyor. Bu uygulama, App Store üzerinden iPhone’lara da indirilebiliyor.

Bu uygulamada detaylı bir uyku analizine erişilebiliyor. Hafif ve derin uyku veya REM uykusu süreleri, uykuya dalma ve uyanma zamanları gibi bilgiler, Huawei Sağlık uygulaması üzerinden görülüyor. Bu veriler ışığında kullanıcılara uyku kalitelerini artırmalarına yardımcı olacak tavsiye veriliyor. Kullanıcılar, uyku kalitelerine göre Huawei Sağlık’tan bir puan alıyor. Kısacası, “oyunlaştırma” yaklaşımı işletiliyor.

Huawei Band 4’ün topladığı diğer veriler de Huawei Sağlık uygulaması üzerinden görülebiliyor.

Huawei Band 4 inceleme: Pil

Huawei Band 4’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 91 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Huawei’den verilen bilgiye göre, bu pil 7-9 gün arasında değişen kullanım süreleri vadediyor. Bu süre aktive edilen özelliklere göre değişebiliyor.

Örneğin; uyku takibi, sürekli kalp atış hızı takibi gibi özellikler aktifken ve bilek hareketiyle ekran uyandırma özelliği devredışı bırakılmışken, akıllı bileklik 7 günlük bir pil ömrü vadediyor. Sürekli kalp atış hızı takibi devredışı bırakıldığında ise süre 8 güne çıkıyor. Uyku da formülden çıkarıldığında ise pil ömrü vaadine bir gün daha ekleniyor ve toplam süre 9 günü buluyor.

huawei band 4 incelemeBunların Huawei’nin vadettiği süreler olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ancak gerçek kullanımda da işler değişmiyor. Uyku takibi ve bilek hareketiyle ekran uyandırma özelliğinin aktif olduğu bir senaryoda, Huawei Band 4’ü 8 gün boyunca şarj etmek gerekmiyor.

Huawei Band 4’ü şarj etmek için alt kayışı çıkarmak ve bilekliği USB girişi üzerinden bilgisayara, bir şarj adaptörüne veya taşınabilir bir şarj cihazına takmak gerekiyor. Bunun özellikle seyahatlerde ekstra bir şarj cihazı daha taşımamak adına faydalı bir özellik olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Huawei Band 4 inceleme: Sonuç

Huawei Band 4 oldukça başarılı bir performans sergilese de, tuhaf bir problemden muzdarip. Kardeşi veya kuzeni olarak tabir edilebilecek Honor Band 5’in varlığı, Huawei Band 4’ün en önemli problemi olarak öne çıkıyor.

Huawei Band 4 ve Honor Band 5, birbirleriyle hemen hemen aynı deneyimi sunuyor. Ancak yüzme egzersizlerinde kullanılabilmesi ve kandaki oksijen seviyesini ölçebilmesi, Honor Band 5’i biraz da olsa öne çıkarıyor.

Yine de, Huawei Band 4’ün bağımsız olarak değerlendirildiğinde iyi bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Bütçesini fazla zorlamadan uzun bir pil ömrüne ve iyi bir ekrana sahip bir bileklik satın almak isteyenler için Huawei Band 4 en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

huawei band 4Huawei Band 4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER