Teknoloji

Turkcell 2019’u hedeflerini aşarak tamamladı

turkcell

Turkcell, geride kalan yıla ait finansal sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Turkcell Grubu’nun konsolide bazda toplam geliri bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,1 oranında artışla 25,1 milyar TL’ye ulaştı. Grubun FAVÖK’ü yüzde 18,6 artışla 10,4 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı yüzde 41,5’e FVÖK marjı ise yüzde 21,4’e çıktı. Şirketin net kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında arttı ve 3,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylelikle şirket, 2019 için belirlediği hedefleri aşmış oldu.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, sonuçların değerlendirildiği toplantıda şu ifadeleri kullandı: “Turkcell olarak, çeyrek asırlık birikimimizle müşterilerimizin hayatına değer katmaya ve yenilikçi çözümler sunmaya devam ettiğimiz 2019 yılını rekor sonuçlarla kapattık. 25’inci yılımızda açıkladığımız finansal sonuçlarımızla rakiplerimizle aramızdaki farkı açmaya devam ediyoruz. Müşteriye bakış açımızı her alanda yeniden tanımladığımız stratejimizin başarısını 2019’da 1,5 milyon yeni faturalı müşteri kazanarak ispatlamış olduk. Yine 2019, Turkcell için tüm zamanların en yüksek gelir ve kârını elde ettiğimiz yıl oldu. Tüm bunlara ek olarak güçlü ARPU artışımız da sağlıklı büyüdüğümüzün göstergesi.”

Erkan, sözlerine şöyle devam etti: “Sahip olduğumuz güçlü altyapımız ve benzersiz servislerimiz sayesinde 2019?da toplam ciroda ve büyümede mobil ve sabit olmak üzere entegre telekom sektöründe liderliğimizi perçinlemenin gururunu yaşıyoruz. Bir önceki yıl en yakın rakibimizle aramızdaki ciro farkı yüzde 4 iken 2019’da bunu yüzde 6,3’e çıkardık. Bunun en önemli nedeni 2019 yılında müşterimizi odağımıza alan stratejiyi uygulamamız oldu. Elde ettiğimiz sonuçlar bu stratejimizin doğruluğunu kanıtlıyor. Önümüzdeki dönemde dijital servislerimiz, kurumsal çözümlerimiz ve tech-fin alanındaki hizmetlerimiz ile büyümeye devam edeceğiz.”

Turkcell 1,5 milyon yeni faturalı abone kazandı

Murat Erkan, müşteri odaklı yaklaşımlarını tüm iş süreçlerine ve geliştirilen teknolojilere yaydıklarını hatırlattı: “Bizim en değerli varlığımız müşterimiz. O nedenle onların memnuniyeti bizim en önemli kriterimiz. 2019’da Turkcell?in tavsiye edilme oranlarında rakipleri ile arasındaki farkı açmış olması müşterilerimizin de Turkcell’in yaptıklarından memnun olduğunu gösteriyor. Bu memnuniyetin karşılığını faturalı müşteri sayımızı 1,5 milyon artırarak aldık. Bu artış faturalı abone sayısında son 10 yılın rekoru. Böylece mobil tarafta faturalı abonelerimizin oranı da yüzde 62’ye çıkmış oldu. 2020’de de müşterilerimiz için uygun teklifler ve yenilikçi servisler geliştirmeye devam edeceğiz.”

Superbox abonelerinin sayısının 10 kat artarak 323 bine ulaştı. Şirketin dijital servislerinden elde ettiği tekil gelir ilk defa 1 milyar TL’yi buldu. BiP’in günlük ortalama mesaj trafiği 274 milyona, Fizy’de günlük dinlenen şarkı sayısı 9,2 milyona, Dergilik’te günlük okunan dergi sayısı 191 bine, Lifebox’ta depolanan günlük belge sayısı ise 43’e çıkarken, TV+ platformuna günlük giriş yapan kullanıcı sayısı ise 3,4 milyona yükseldi.

Turkcell’in tech-fin alanındaki önemli servislerinden Paycell’deki kayıtlı kredi kartı sayısı da 4,4 milyonu buldu. Platformda gerçekleştirilen toplam işlem hacmi ise 5,7 milyar TL’ye ulaştı. 2019 aralık ayında Turkcell’in 4.5G abonelerinin mobil data kullanımı 11,5 GB’a ulaşırken, 2019 yılı son çeyreğinde ortalama mobil internet kullanımı ise yüzde 53 artışla 9 GB olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABERLER