ManşetlerTeknoloji

WhatsApp iCloud’a alternatif yedekleme çözümü hazırlıyor

WhatsApp iCloud’a alternatif yedekleme çözümü hazırlıyor

WhatsApp, sohbet yedeklerini kendi bulut altyapısında saklamaya yönelik şifreli depolama çözümünü iOS platformunda test etmeye başladı. Daha önce Android sürümü için geliştirme aşamasında olduğu ortaya çıkan özellik, şimdi iPhone kullanıcıları için yayımlanan beta sürümünde de görüldü. Böylece şirket, mevcut Google Drive ve iCloud tabanlı yedekleme seçeneklerine alternatif oluşturacak kendi bulut hizmetini hem Android hem de iOS tarafında kullanıma hazırlıyor. Özelliğin henüz geliştirme sürecinde bulunması nedeniyle tüm kullanıcılara ne zaman sunulacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Yeni gelişme, WhatsApp’ın beta sürümlerini inceleyen WABetaInfo tarafından paylaşıldı. Buna göre özellik, iOS için yayımlanan WhatsApp beta 26.28.10.16 sürümünde tespit edildi. Mevcut durumda Android kullanıcıları sohbet geçmişlerini Google Drive’a, iPhone kullanıcıları ise iCloud’a yedekleyebiliyor. Test edilen yeni sistem sayesinde kullanıcılar, bu hizmetlerin yanı sıra WhatsApp’ın kendi bulut depolama çözümünü de tercih edebilecek.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

Razer Kiyo V2 X, akıcı görüntülü görüşmeler için 4.891,52 TL
Satın Al
Logitech G102, 8.000 DPI sensör ve RGB aydınlatmayı 664 TL’ye sunuyor
Satın Al
Üçlü TP-Link Deco M4 paketi, evdeki Wi‑Fi kapsamasını 4.709 TL’ye genişletiyor
Satın Al
TP-Link Archer AX55, Wi‑Fi 6 ve Gigabit bağlantıyı 2.949 TL’ye getiriyor
Satın Al
Tapo C510W, dış mekânda 2K görüntü ve hareket takibini 2.084 TL’ye sunuyor
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir. Satış ortaklığı açıklaması

WhatsApp kendi bulut depolama hizmetini sunmaya hazırlanıyor

Şirketin geliştirdiği yeni depolama çözümünün ücretsiz olarak 2 GB kapasite sunacağı belirtiliyor. Bunun yanında daha yüksek depolama ihtiyacı duyan kullanıcılar için ücretli planlar üzerinde de çalışıldığı ifade ediliyor. Sızdırılan bilgilere göre aylık 0,99 dolar fiyat etiketine sahip 50 GB depolama seçeneği değerlendirme aşamasında bulunuyor. WhatsApp’ın ilerleyen dönemde farklı kapasite seçenekleri sunup sunmayacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Bunun yanında yeni sistem, kullanıcıların yedeklerini farklı güvenlik yöntemleriyle korumasına da imkân tanıyacak. Sohbet yedekleri bir geçiş anahtarı (passkey), parola veya 64 haneli şifreleme anahtarı ile güvence altına alınabilecek. Buna rağmen dikkat çeken nokta, WhatsApp’ın kendi bulut hizmetine yüklenen tüm yedeklerin varsayılan olarak uçtan uca şifrelenmiş şekilde saklanacak olması. Böylece şifreleme özelliğini ayrıca etkinleştirmek gerekmeyecek.

Öte yandan mevcut Google Drive ve iCloud yedeklemelerinde uçtan uca şifreleme isteğe bağlı olarak kullanılabiliyor. WhatsApp’ın yeni çözümünde ise bu koruma varsayılan ayar olarak sunulacak. Şifrelemeyi devre dışı bırakmanın tek yolu ise yeniden Google Drive veya iCloud tabanlı yedekleme sistemine geçmek olacak. Bu yaklaşım, kullanıcı verilerinin gizliliğini artırmaya yönelik bir tercih olarak öne çıkıyor.

WhatsApp son yıllarda gizlilik odaklı özelliklere yatırım yapmayı sürdürüyor. Sohbet kilidi, geçiş anahtarı desteği, çoklu cihaz kullanımı ve gelişmiş şifreleme seçenekleri bu çalışmalar arasında yer alıyor. Kendi bulut depolama altyapısının da bu güvenlik yaklaşımını tamamlayan bir adım olması bekleniyor. Bununla birlikte Meta’nın bu hizmeti gelecekte daha geniş depolama paketleriyle destekleyip desteklemeyeceği ve ücretli planları hangi ülkelerde kullanıma sunacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Şirket, hem Android hem de iOS sürümleri için geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Özelliğin geliştirme sürecinin tamamlanmasına yaklaşmasının ardından ilk olarak beta kullanıcılarına açılması, daha sonra ise kararlı sürümler üzerinden tüm kullanıcılara sunulması bekleniyor. Şimdilik kesin bir yayın takvimi paylaşılmış değil. Buna rağmen ortaya çıkan son beta sürümü, WhatsApp’ın kendi şifreli bulut yedekleme hizmetini her iki platformda da kullanıma sunma hazırlıklarını sürdürdüğünü gösteriyor.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl