Teknoloji

Google’dan Huawei yasağıyla ilgili uyarı; Gmail, YouTube gibi uygulamaları elle yüklemeyin

Turkcell ve Huawei'den iddialı akıllı telefon hedefi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google yayınladığı bir destek makalesi ile Huawei ile arasında sürmekte olan durumla ilgili birtakım bilgiler ve uyarılar paylaştı.

Geçen yıl ABD yönetimi, Birleşik Devletler’deki şirketlerin Çinli donanım üreticisiyle iş yapmasına yasak getirmişti. Google’ın konuyla ilgili yazısında görüş belirten Android ve Google Play hukuk direktörü Tristan Ostrowski, “Google’ın Huawei ile yeni cihaz modellerinde çalışması veya bu cihazlara önyükleme veya indirme için Gmail, Haritalar, YouTube, Play Store ve diğerleri de dahil olmak üzere Google?ın uygulamalarını sağlaması yasaktır.” ifadesini kullandı.

Google’a göre, konuyla ilgili olarak kafalar hâlâ çok karışık, özellikle Google’ın servisler yasağına hangi ürünlerin dahil olduğu konusunda durum hâlâ net değil:

“Yeni Huawei cihazları (örneğin, şu anda piyasaya sürülen yeni modeller veya 16 Mayıs 2019’dan sonra piyasaya sürülen ancak şimdi dünyanın yeni bölgelerinde kullanıma sunulan önceki modeller) ve Google’ın uygulamalarının ve hizmetlerinin bu cihazlarda kullanıp kullanamayacağı hakkında bir dizi soru almaya devam ettik.  Bu önemli soruları soranlara açık rehberlik etmek istedik.”

Makalede Google’ın Huawei olayı konusundaki bazı direkt yorumlarını görmek mümkün. Şirket Huawei’nin, istihbarat kuruluşlarının veya kanun koyucuların iddia ettiği üzere ABD ulusal güvenliğine herhangi bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda herhangi bir yorumda bulunmuyor. Ostrowski, “Odak noktamız, dünya çapında milyonlarca mevcut Huawei cihazında Google kullanıcılarının güvenliğini korumak.” diye yazdı. “Google?ın mevcut cihazlardaki uygulamalarına ve hizmetlerine güvenlik güncellemeleri ve güncellemeleri sağlamak için hükümet düzenlemelerine uygun olarak Huawei ile çalışmaya devam ettik ve buna izin verildiği sürece devam edeceğiz.”

16 Mayıs 2019 veya öncesinde çıkmış Huawei cihazları şu an için bu güncellemeleri almaya devam edebilir. Ancak o tarihten sonra çıkan her şey “sertifikasız” olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle de Google bu cihazları titiz güvenlik kontrollerinden geçiremiyor ve onlara, donanıma sızılmasını algılamaya yarayacak Google Play Protect yazılımını yükleyemiyor.

Ancak Google’ın daha yeni Huawei ürünlerini kullanan müşterilere bir uyarısı var: Gmail, YouTube, Play Store veya diğer Google yazılımlarını bu sertifikasız cihazlara yüklemeyin. Çünkü şirket, bunların gerçek veya zararlı yazılımlardan arındırılmış olduğunu garanti edemiyor:

Elle yüklenen Google uygulamaları güvenilir bir şekilde çalışmaz, çünkü bu hizmetlerin güvenliğin tehlikeye girebileceği onaylanmamış cihazlarda çalışmasına izin vermiyoruz. Google’ın uygulamalarını elle yüklemek, kullanıcı güvenliğini tehlikeye atabilecek şekillerde değiştirilmiş veya değiştirilmiş bir uygulama yükleme riski de taşır.

Google, işin politika tarafına girmeden, popüler servislerine daha yeni Huawei cihazlarından erişmek isteyen kişileri arka kapıları zorlamamaları konusunda uyarıyor. Ostrowski destek makalesini kullandığınız bir Android cihazının Google Play Protect koruması altında olup olmadığını nasıl anlayacağınızı söyleyerek sonlandırıyor: “Cihazınızın sertifikalı olup olmadığını kontrol etmek için Android telefonunuzda Google Play Store uygulamasını açın, ‘Menü’ye dokunun ve ‘Ayarlar’ı arayın. Cihazınızın ‘Play Protect sertifikası’ altında sertifikalı olup olmadığını göreceksiniz.”

İLGİLİ HABERLER