Ulaşım

Tesla Almanya fabrikasının inşaatına devam edecek

tesla redwood

Tesla, Almanya fabrikasının inşaatına devam etmek için gerekli onayı aldı. Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi, Tesla’nın Avrupa’daki ilk Gigafactory inşaatı için 91 hektar ormanlık alanda daha ağaç kesebileceğini belirtti.

Tesla, söz konusu fabrikada batarya, yürüyen aksam ve otomobil üretimi gerçekleştirecek. Fabrikada üretilecek ilk otomobil ise Model Y olacak.

Tesla, geçtiğimiz hafta Bradenburg Yeşil Ligi isimli bir grubun yaptığı itiraz nedeniyle fabrika inşaatı için hazırlıklarını durdurmuştu. Mahkeme, Tesla’dan itiraz karara bağlanana kadar ağaç kesimine ara vermesini istemişti. Aktivistler, Tesla’nın gerekli izinlerin tamamını almadan orman arazisinde temizliğe başladığını ve mahkemenin de Tesla’ya ayrıcalıklı davrandığını öne sürmüştü. Bu iddiaları reddeden mahkeme, Tesla’nın inşaata devam edebileceğini ifade etti.

Tesla inşaat hazırlıklarına devam etmek için mahkemeden izin alsa da, çevrecilerin endişeleri hâlâ geçerliliğini koruyor. Çevreci gruplar Tesla’nın fabrikasının kimyasal kirliliğe ve aşırı su tüketimine neden olacağını savunuyor. Ağaç kesiminin yapılacağı bölgedeki yarasa ve karınca kolonilerin rahatsız edilecek olması da çevreci grupların dikkat çektiği noktalar arasında bulunuyor.

Tesla Almanya kamuoyunun desteğini aldı

Bütün bu tepkilere rağmen, Tesla’nın Almanya kamuoyunun önemli kısmının desteğini aldığı söylenebilir. Şirketin fabrikası, Almanya’nın doğusunda uzun süredir yapılan en önemli ekonomik yatırım olarak değerlendiriliyor.

Tesla uzun vadede elektrikli otomobilleri yaygınlaştırarak akaryakıtla çalışan otomobillerin çevreye etkisini minimuma indirmeyi hedefliyor. Ancak şirket bu hedefe giden yolda kısa vadeli çevresel kaygıları ve korkuları da dindirmek zorunda gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER