İncelemelerManşetler

Honor Band 5 İncelemesi

honor band 5 inceleme

Honor Band 5
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Uygun fiyatlı akıllı bileklik pazarı oldukça hareketli bir sektör. Xiaomi, Samsung, Fitbit ve Huawei gibi pek çok şirket, insanların bileklerinde bir yer kapmak için çabalıyor. Bu şirketlerden birisi de, Huawei’nin alt markası olan Honor. Akıllı telefon pazarında adını yavaş yavaş insanların aklına yerleştirmeyi başaran Honor, benzer başarıyı giyilebilir ürünler kategorisinde ve özellikle akıllı bilekliklerde tekrarlamayı hedefliyor. Honor Band 5, şirketin bu yolculuktaki en yeni silahı konumunda. Honor Band 5 inceleme yazımızda Honor’un en yeni akıllı bilekliğine dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Honor Band 5 inceleme: Tasarım

Honor Band 5, aynı zamanda ekranı da barındıran küçük bir kasaya sahip. Bu kasayı, çıkarılabilir bir kayış tamamlıyor. Ancak Honor Band 5’in iki parçalı kayışını çıkarmanın pek de kolay olmadığını belirtmekte fayda var.

İnce bir bileklik görünümündeki Honor Band 5, görsel açıdan selefi Honor Band 4’e fazlasıyla benziyor. Kısacası ortada büyük bir tasarım değişikliği olmadığını söylemek gerekiyor. İnce bir profile sahip olan akıllı bilekliğin genişliği ve kalınlığı da çok fazla değil. Kasanın genişliği kayışın genişliği aynı olsa da, kasanın çok az daha kalın olduğu söylenebilir.

Honor Band 5’te kayış materyali olarak, pek çok akıllı bileklikte olduğu gibi, silikon tercih edilmiş. Yeterince uzun olan kayışın üzerinde çok sayıda delik bulunuyor. Bu sayede Honor Band 5’i bileğe uygun şekilde ayarlama konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

Honor Band 5’in kasası, genişliğine kıyasla kalın bir yapıda. Böylelikle Honor Band 5’i bilekte fark etmek mümkün oluyor. Ancak Honor Band 5’in piyasadaki en göz alıcı akıllı bileklik olmadığını da belirtmek gerekiyor. 22.7 gram ağırlığındaki Honor Band 5, bilekte büyük bir ağırlık hissi oluşturmuyor. Uyurken bile Honor Band 5’i bir rahatsızlık yaşamadan takmak mümkün.

Kasanın üzerinde detaylarına birazdan değineceğimiz ekran yer alıyor. Bu ekranın altında bir tür “ana ekran tuşu” işlevini gören yuvarlak bir buton bulunuyor. Söz konusu butonun işlevi konusunda bir kafa karışıklığının olduğu söylenebilir. Bu butona ne zaman basılması gerektiği pek kolay anlaşılmıyor. Örneğin, bildirim veya alarm kapatmak için bu butona dokunmaya ihtiyaç duyulup duyulmadığını çözmek için biraz zaman gerekiyor.

Honor Band 5’in bunlar dışında oldukça sade bir cihaz olduğu söylenebilir. Ekstra bir fiziksel buton veya komplikasyon barındırmayan akıllı bileklik, genel anlamıyla “işleve uygun” bir tasarıma sahip.

Honor Band 5’te kasa için tek renk seçeneği siyah. Kayış içinse siyah, pembe ve lacivert renk seçenekleri sunuluyor. Test merkezimizde lacivert renkli Honor Band 5’i konuk ettik.

Honor Band 5 inceleme: Ekran

Honor Band 5’te AMOLED bir ekran mevcut. AMOLED ekran, Honor Band 5’in en önemli özelliklerinden biri olarak tanımlanabilir. Honor Band 4’te OLED bir ekran mevcuttu.

AMOLED ekranın varlığı, daha iyi parlaklık ve daha canlı renkleri beraberinde getiriyor. Bu farkı anlamak da çok zor olmuyor. Saat yüzleri bile çok daha canlı görünüyor ve farklı menü logoları çok az daha “düz” bir yapıda kullanıcıları karşılıyor. Bu çıkarımın OLED ekranlı diğer akıllı bilekliklerle yapılan kıyaslamalar sonucunda oluştuğunu ifade edelim.

Honor Band 5’te kullanıcılara dokuz farklı saat yüzü sunuluyor. Bu yüzler, akıllı bilekliğin “Daha fazla” menüsü üzerinden değiştirilebiliyor.

Honor Band 5’in AMOLED ekranı 0.95 inç büyüklüğünde. Dolayısıyla ekrana bakıldığında bir anda çok fazla bilgiyi görmek mümkün olmuyor. Bunun sadelik açısından sevindirici bir durum olduğu söylenebilir. Ancak bildirimler veya detaylı egzersiz bilgileri görme konusunda bu durum bir sıkıntı yaratıyor.

Zaman zaman biraz daha büyük bir ekranın daha fazla işe yarayacağı hissi yaşanıyor. Bu his, özellikle sürükleme komutlarda biraz daha yoğun şekilde fark ediliyor. Eğer ekranın kenarından başlanmazsa sola veya sağa doğru sürükleme yapmak zor olabiliyor.

Honor Band 5’in ekranı ise oldukça dayanıklı görünüyor. Bunun bileğini sık sık bir yerlere çarpanlar için sevindirici bir haber olduğu söylenebilir.

Honor Band 5 inceleme: Performans

Honor Band 5’in yazılımsal bakımdan oldukça sade bir deneyim sunduğu söylenebilir. Kullanıcılar cihazı ekranına bir kez dokunarak uyandırabiliyor. Ancak bunun için daha zahmetsiz bir seçenek de mevcut. Honor Band 5’in ekranını uyandırmak için bileği kaldırmak yeterli oluyor. Bu özellik, akıllı bilekliğin yönetiminin gerçekleştirildiği akıllı saat uygulaması üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.

Kullanıcılar saat yüzü üzerinden yukarı veya aşağıya doğru giderek adım sayara, kalp atış hızı monitörüne, uyku süresiyle ilgili istatistiklere, egzersiz menüsüne, ayarlara ve bildirimlere erişebiliyor.

Adım sayar, kalp atış hızı monitörü ve uyku süresi bilgileri kullanıcılara mümkün olan en sade şekilde sunuluyor. Ancak kullanıcılar diledikleri takdirde bunlardan birini seçerek daha detaylı istatistikleri de görebiliyor. Ana ekran üzerinde herhangi bir yere dokunulduğunda ise kalan pil yüzdesi ve mevcut hava durumu gibi bilgilere ulaşmak mümkün oluyor.

Honor Band 5’in menüleri arasında gezinmek ve farklı seçeneklerden birini seçerek ilerlemek zaman zaman yavaş oluyor. Akıllı bilekliğin her zaman dokunuşlara çok hızlı tepki vermediğini de belirtmek gerekiyor. Bu durum özellikle telefondan gelen bildirimlere karşılık verirken daha bariz bir şekilde hissediliyor.

Bildirimlerin yönetimi, Honor Band 5’in yumuşak karnı olarak değerlendirilebilir. Akıllı bileklik telefona gelen mesajları ekrana taşıma konusunda genellikle çok çabuk davransa da, geçmiş bildirimleri görme konusu biraz sorun teşkil edebiliyor.

Honor Band 5’te tüm eski bildirimler, cihazın Mesajlar menüsüne gönderiliyor. Burada kullanıcılar en güncel bildirimleri ve küçük bilgi kesitlerini görebiliyor. Ancak bu bilgi kesitlerinin çok azının işe yarar nitelikte olduğunu söylemek gerekiyor.

Honor Band 5’e gelen takvim bildirimlerinde en üstte zaman, e-posta bildirimlerinde başlık, WhatsApp bildirimlerinde ise gönderici gösteriliyor. Ancak mesajın tamamını görmek nadiren mümkün oluyor. Akıllı bileklik telefondan uzaktayken bildirim geldiğini görme konusunda yararlı olsa da, bu bildirimin içeriğini gösterme konusunda aynı yararı sergileyemiyor. Honor Band 5’te gelen bildirimlerin yanıtlanamadığını belirtmekte de fayda var.

Honor Band 5’in küçük kusurlarından birisi de, kapalıyken çalıştırılması için şarj aletine takılmasının gerekmesi. Akıllı bilekliğin pilinin şarja olan ihtiyacına önümüzdeki bölümlerde detaylı olarak değineceğiz. Genel itibarıyla uzun süre boyunca akıllı bilekliğin pilinin bitmesi gibi bir durumla karşılaşılmıyor. Dolayısıyla bu küçük kusurla pek sık karşılaşılmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak yeni aldığınız veya uzun süre sonra tekrar kullanmak istediğiniz bir Honor Band 5’i çalıştırmak için şarj cihazına ihtiyacınız olduğunu unutmamanızda fayda var.

Honor Band 5 inceleme: Sağlık ve Egzersiz

Honor Band 5’te hatırı sayılır sayıda egzersiz özelliği mevcut. Ancak pek çok kullanıcının burada yararlanacağı öncelikli araç, adım sayar olacaktır. Söz konusu özelliğin oldukça doğru şekilde çalıştığını belirtmekte fayda var.

Honor Band 5’i testlerimiz sırasında Apple Watch Series 3 ile birlikte kullandık. Kaydedilen adım sayılarını karşılaştırdığımızda iki cihazın birbirleriyle hemen hemen aynı rakamları verdiğini gördük. Yolculuk süresi uzadıkça adım sayıları arasındaki fark biraz daha belirgin hâle geliyor ve Honor Band 5’in daha az adım saydığı daha açık şekilde görülüyor. Yine de, ulaşılan veriler arasında çok büyük bir fark oluşmuyor.

Honor Band 5 birkaç farklı antrenmanı takip edebiliyor. Dış mekanda koşu, iç mekanda koşu, dış mekanda yürüyüş, kapalı alanda yürüyüş, dış mekanda bisiklet, iç mekanda bisiklet, eliptik, kürek çekme, havuz ve “Diğer” olarak tanımlanan serbest antrenman, Honor Band 5’te desteklenen antrenman seçenekleri arasında bulunuyor.

Kullanıcılar bu antrenmanların hedeflerini kendi ihtiyaç ve tercihleri doğrultusunda kişiselleştirebiliyor. Böylelikle egzersizde belli noktalara ulaşıldığında bilgilendirme amaçlı bildirimler gönderilebiliyor. Kullanıcılar egzersizlerini tamamladıklarında da küçük bir özet görebiliyor.

Egzersiz seçenekleri içinde havuzun da olması, Honor Band 5’in suya dayanıklı olduğu anlamına geliyor. 5 ATM’ye kadar suda sorunsuz biçimde çalışabilen akıllı bileklikle yüzmek bir sorun teşkil etmiyor.

Honor Band 5’te kullanıcılara antrenmanlarıyla ilgili derinlemesine bilgiler verilmiyor. Ancak bu noktada akıllı bilekliğin tüm antrenmanın çok detaylı bir özetine ihtiyaç duyan sporcular için hazırlanmadığını hatırlamak gerekiyor. Honor Band 5 egzersiz süresi, mesafe, kalp atış hızı ve diğer temel bilgilere ihtiyaç duyan “genel kullanıcı” grubuna hitap ediyor.

Honor Band 5 ile kalp atış hızına ek olarak kandaki oksijen doygunluğu seviyesini de ölçmek mümkün oluyor.

Yeni Honor Band 5’te ön plana çıkarılan noktalardan birisi de gelişmiş uyku takibi özelliği. Bunun teknik olarak doğru bir vaat olduğu söylenebilir. Honor Band 5 üzerinde kullanıcılar ne kadar süre boyunca uyuduklarını görebiliyor. Daha detaylı uyku analizine ise Honor Band 5’in kontrol merkezi olarak işleyen Huawei Sağlık uygulaması üzerinden erişiliyor.

Bu uygulamanın Huawei ve Honor markalı telefonlarda ön yüklü biçimde sunulduğunu, iPhone’lara ise App Store üzerinden indirilebildiğini belirtmekte fayda var. Huawei Health, diğer akıllı bilekliklere eşlik eden mobil uygulamalara benzer biçimde işliyor. Akıllı telefon ve bileklik arasındaki bağlantı Bluetooth ile sağlanıyor.

Huawei Sağlık uygulaması üzerinden daha detaylı bir uyku analizi görülebiliyor. Hafif ve derin uyku veya REM uykusu süreleri, uykuya dalma ve uyanma zamanları gibi bilgiler burada sunuluyor. Kullanıcılara söz konusu veriler doğrultusunda uyku kalitelerini artırmaları adına çeşitli tavsiyeler sunuluyor. Bu tavsiyelerle uyku kalitesinin artması durumunda ise kullanıcılar puan kazanıyor. Kısacası ortada bir tür “oyunlaştırma” yaklaşımının olduğu söylenebilir.

Huawei Sağlık uygulamasında kullanıcılar başka kategorilerdeki verileri de takip edebiliyor. Bu bilgiler arasında günlük adım sayısı, aktif süre, yakılan kalori, yürünen mesafe, antrenman kayıtları, kalp atış hızı ve kilo gibi bilgiler bulunuyor. Bunlardan bazıları için Honor Band 5’ten yararlanılıyor. Ancak kilo gibi bazı verileri uygulamaya manuel olarak girmek gerekebiliyor.

Honor Band 5 inceleme: Pil

Honor’dan verilen bilgiye göre, Honor Band 5 tam şarjla altı gün boyunca çalışabiliyor. Yaptığımız testlerde bu sürenin yedi güne kadar çıkabileceğini gördük. Dolayısıyla şarj işlemlerinin arasında hatırı sayılır bir süre olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Honor Band 5’e de enerjisini, tıpkı Honor Band 4’e olduğu gibi, 100 mAh kapasiteli pil veriyor. Bu da Honor’un AMOLED ekranın güç tüketimini dizginlemek adına bazı akıllı optimizasyonlar yaptığını işaret ediyor.

Yedi günlük kullanım süresi; düzenli antrenman takibi, uyku takibi ve sık sık bildirim kontrolü gibi eylemleri kapsıyor. Honor, “düşük yoğunluklu” bir senaryoda pil ömrünün 14 güne kadar çıktığını belirtse de; burada kastedilen yoğunluğun ne olduğu pek net şekilde anlaşılmıyor. Ancak bu senaryoda uyku veya antrenman takibi gibi özelliklerin pek kullanılmadığını, Honor Band 5’ten temel olarak adım saymak ve saati görmek için yararlanıldığı söylenebilir.

Honor Band 5’i şarj etmek için kutusundan çıkan özel şarj dock’u kullanılıyor. Bu şarj dock’u USB girişi üzerinden bilgisayara veya başka bir güç kaynağına bağlanabiliyor. Honor Band 5, sadece 30 dakikalık bir şarj işlemiyle yüzde 40 pil doluluk oranına ulaşabiliyor. Kısacası sabah hazırlanırken yapacağınız kısa bir şarj, Honor Band 5 ile tüm günü çıkarmanız için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Honor Band 5 inceleme: Sonuç

Honor Band 5, antrenman takibi konusunda kullanıcılarına bir “süper güç” vadetmiyor. Giyilebilir ürün pazarındaki bazı diğer seçeneklerle karşılaştırma yapıldığında Honor Band 5’in sunduğu özellik sayısı çok fazla olmayabilir. Ancak Honor Band 5’in fiyat etiketinde yazan rakama bakınca bu duruma çok da şaşırmamak gerekiyor.

Honor Band 5, uygun fiyatlı ve giriş seviyesinde konumlanan bir akıllı egzersiz bilekliğine yönelik tüm beklentileri karşılamayı başarıyor. Dolayısıyla mucizeler görmeyi beklemeyenler için Honor Band 5’in performansının tatmin edici olduğu söylenebilir.

Honor Band 5, selefine kıyasla daha kaliteli bir ekrana ve daha gelişmiş uyku takibi özelliklerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Uyku takibinin yanında daha kaliteli uyku için tavsiyeler verilmesi de hoş bir dokunuş olarak değerlendirilebilir. Bu özellikleri, Honor Band 5’in kendisiyle aynı klasmandaki rakiplerine karşı avantaj kazanmasını da sağlıyor.

Kısacası, bütçesini fazla zorlamadan temel sağlık ve antrenman verilerini görmek isteyenler için Honor Band 5’in değerlendirmeye değer seçeneklerden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Honor Band 5
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER