Teknoloji

Avrupa Birliği Huawei’yi güvenlik tehdidi olarak görmüyor

huawei abd virus elektrikli otomobil

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yeni nesil 5G şebekelerindeki siber güvenlik risklerinin yönetimi için birlikte çalışmalarını önerdi. Komisyon siber güvenlik konusunda ortak çalışmaya vurgu yapsa da, 5G ve güvenlik tartışmalarında merkezde bulunan Huawei ile ilgili bir karar almadı.

Huawei’ye karşı oldukça sert bir tutum içindeki ABD, Avrupalı müttefiklerinin de 5G şebekeleri için Huawei’yle çalışmasını istemiyor. Buna rağmen, Avrupa Komisyonu’nun aldığı son kararda üye ülkelerden sadece 5G şebekesiyle ilgili bir risk tespiti yapmaları isteniyor. Söz konusu tespitlerde ulaşılan bilgiler, birlik ölçeğinde bir 5G risk raporunun hazırlanmasında kullanılacak. Huawei’nin ulusal güvenlik endişesiyle 5G şebekesinin dışında tutulması konusundaki nihai karar ise üye ülkelere bırakılacak.

Amerikan hükümeti, Çinli teknoloji devini Çin hükümeti için casusluk yapabileceği iddiasıyla potansiyel bir güvenlik tehdidi olarak görüyor. ABD, federal kurumlarda Huawei’nin ürünlerinin kullanılmasını daha önce yasaklamıştı. Bu karar nedeniyle Huawei de kısa bir süre önce Amerikan hükümeti aleyhine dava açmıştı.

Avrupa Birliği’nin tavsiye kararı, Amerikan hükümetinin tüm çabalarına rağmen eski kıtayı ikna edemediğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Söz konusu ikna çalışmalarında oldukça ısrarlı görünen ABD’nin Almanya’yı 5G şebekesinde Huawei’yle çalışması durumunda istihbarat paylaşımını kesmekle tehdit ettiğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti.

ABD, bu çabalarına rağmen müttefiklerinin büyük kısmını ikna edememişti. Huawei’den yapılan açıklamalarda Amerikan hükümetinin ortaya koyduğu iddialarla ilgili somut kanıtlarının olmadığı vurgulanırken, şebeke üzerinden Çin’in casusluk faaliyetlerine izin verdiği iddiası da yalanlanıyor.

Huawei, uzun bir süre daha hem teknoloji hem de siyaset sahnesinin önemli konu ve oyuncularından biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER